Slutsats och sammanfattning
Philips Ambilight och liknande koncept som Dreamscreen är riktiga vattendelare. Den dynamiska ljussättningen är enligt vissa det bästa sedan färdigskivat bröd, samtidigt som andra menar att det är spiken i kistan för en bra filmupplevelse.
För de som uppskattar funktionen lyckas Dreamscreen träffa mycket rätt. Hårdvaran är rakt på sak att installera, och funktionen över HDMI gör att inga mjukvaror begränsar valet av plattformar. Splitter medföljer dessutom i paketet, så inga extra inköp behöver göras.
Även ljusmässigt är Dreamscreen bra. Effekterna hänger med vad som händer på TV-apparaten, utan märkbar upplevd fördröjning eller andra problem. Färgmättnaden kunde dock varit bättre, och allra helst justerbar via den medföljande appen.
Ett stort frågetecken är också att enheten är begränsad till upplösningen 1080p vid 60 Hz. Det rimmar visserligen väl med många TV-apparater ute i stugorna, men stänger samtidigt effektivt dörren till framtida uppgraderingar utan inköp av påkostad specialsplitter med skalningsfunktion.
Sammanfattningsvis gör Dreamscreen sitt jobb bra, under förutsättning att enheten klaffar med övrig hårdvara. Subjektivt får både film och spel ett rejält lyft av de dynamiska ljuseffekterna, inte minst mörka rymdäventyr kryddade med glada färger.
Prismässigt handlar det om saftiga 1 500 kronor plus frakt för instegsmodellen, med ett påslag på ungefär 200 kronor för varje ytterligare storlekssteg. Det är mycket pengar, men kan vara en väl värd investering för hembiofantasten med 1080p-tv.
Dreamscreen ger bra dynamisk TV-belysning och är enkel att installera.
Fördelar
Bra dynamisk ljussättning
Fungerar via HDMI
Enkelt att komma igång
Nackdelar
Klarar inte av HDMI 2.0 eller 4K UHD
Statuslampan lyser onödigt stark
Ont om möjlighet till egna inställningar
Dreamscreen kostar från 140 dollar, motsvarande cirka 1 500 kronor inklusive moms. Belysningen finns att köpa via officiella webbplatsen.