Sammanfattning

Dagens grafikbatalj är över, och när krutröken lagt sig är det Palit blir kvar ståendes på slagfältet – dock inte utan ett och annat köttsår. Nvidia visar att den bantade versionen av Geforce GTX 1060 med 3 GB grafikminne kan erbjuda både trevlig prestanda och hög energieffektivitet vid en ytterst intressant prispunkt – åtminstone när det kommer till spelande i 1080p.

Vid högre upplösningar tappar modellen kraft, vilket innebär att marginalerna till AMD:s lågminnesvariant av Radeon RX 480 minskar drastiskt. Samtidigt kan skyhöga upplösningar även trigga kortets akilleshäl, där minnet under vissa scenarion tar slut, med grova bildfrekvensdippar som resultat. Huruvida detta har betydelse för ett kort i det här prestandasegmentet är givetvis upp till varje användares behov, men vi själva skulle nästan kalla det för ett renodlat 1080p-kort.

Radeon RX 480 med 4 GB grafikminne är intressant i teorin och absolut inget dåligt grafikkort. Problematiken ligger återigen i AMD:s prissättning i Sverige, där modellen har svårt att konkurrera mot det gröna lagets bidrag. Det hela blir särskilt viktigt i det populära mellansegmentet, där varje hundralapp räknas, och här har Nvidia helt enkelt en prismässig fördel i dagsläget.

Asus Radeon RX 480 Dual OC 4 GB

asus_rx480_dual-1.jpg

På pappret ser Asus lågminnesvariant av Radeon RX 480 lovande ut, med både fabriksöverklockning, eftermarknadskylare och en förhållandevis låg prislapp. Tyvärr faller modellen på ett flertal punkter, däribland en kraftigt begränsad strömbudget ur kartong som sätter i käppar i hjulen för de förhöjda klockfrekvenserna.

Därtill har kylanordningen svårt att hålla temperaturerna i schack utan att låta fläktarna spinna iväg. Det hela bli särskilt problematiskt när siktet är inställt på högre klockfrekvenser, vilket kräver ordentlig handpåläggning med finlir av spänningar och inte minst en liggande montering av grafikkortet.

Fördelar

  • Kompetent grafikkrets för spel

  • Mer flexibla bildutgångar än referens

Nackdelar

  • Hög prislapp för sin prestandaklass

  • Högljudd kylare som fungerar dåligt ståendes

  • Begränsad strömbudget håller tillbaka fabriksöverklockning

Pris vid publicering: 2 590 kronor
Lägsta pris:

Palit Geforce GTX 1060 Dual 3 GB

palit_1060_dual-1.jpg

Palits hårt prispressade Geforce GTX 1060 med 3 GB grafikminne såg inte mycket ut för världen när vi packade upp det, och fick snabbt öknamnet "plastic fantastic" på redaktionen. Kan man dock bortse från det ytliga finns det väldigt mycket att hämta för de 2 295 kronor modellen kostar i butiker just nu.

Bland de positiva aspekterna syns ett riktigt trevligt pris kontra prestanda-förhållande för spelande i 1080p, som dessutom utförs vid väldigt hög energieffektivitet. Ovanpå detta har vi en kylare som håller både temperatur och ljudnivå nere, även om vi gärna hade sett ett semipassivt läge, vilket är nästintill standard i dagsläget.

Sammanfattningsvis är kortet ett trevligt alternativ för den som är ute efter bra spelprestanda utan att för den delen spränga banken.

Palit Geforce GTX 1060 Dual erbjuder bra spelprestanda vid ett konkurrenskraftigt pris

Fördelar

  • Kompetent grafikkrets för spel

  • Tyst och effektiv kylare

  • Konkurrenskraftigt pris

  • God effektivitet

Nackdelar

  • Saknar semipassivt läge

  • Grafikminnet kan begränsa höga upplösningar

  • Saknar stöd för SLI

Pris vid publicering: 2 295 kronor
Lägsta pris: