Be Quiet Dark Base Pro 900

dark_base_900-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

E-ATX, XL-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

243 x 585 x 577 mm

Vikt

14,39 kg

Material

Stål, aluminium, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

7 st.

2,5”-platser

15 st. (varav 14 st. delar bur med 3,5")

Fläktplatser

9 st. 140/120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm Silent Wings 3

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud, Qi-laddare

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Be Quiets Dark Base Pro 900 är, likt många andra flaggskeppschassin, en bastant historia, som med sina yttermått på 243 x 585 x 577 mm tar upp en ansenlig plats vid skrivbordet. Materialvalet utgörs till största delen av stål, men varvas även av aluminiumklädda plastpaneler och inte minst en sidopanel av härdat glas. Chassit kommer i ett svart utförande med möjlighet att välja mellan tre olika accenter – orange, silver och svart.

dark_base_900-2.jpg
dark_base_900-3.jpg
dark_base_900-4.jpg

Modellens topp och front består av gjutna plastpaneler som i sin tur täckts av borstad aluminiumplåt. Frontpanelen bjuder på en ljuddämpad lucka med magnetlås, vars gångjärn går att hänga om för öppning åt både vänster och höger. Bakom luckan finns två 5,25-tumsplatser samt två förmonterade 140 mm-fläktar ur företagets Silent Wings 3-serie med tillhörande dammfilter.

dark_base_900-9.jpg

Strax ovanför 5,25-tumsplatserna finns ett skjutreglage som är kopplat till chassits inbyggda PWM-hubb för fläktar. Med reglaget ställt längst till vänster styrs fläktarna efter moderkortets PWM-signal. PWM-styrningen avaktiveras när reglaget dras åt höger, och funktionaliteten övergår då istället till manuell fläktreglering. Knappen bredvid reglaget styr modellens inbyggda RGB-belysning.

dark_base_900-10.jpg

Chassits luftintag i botten, vilket inkluderar insuget till nätaggregatet samt två fläktplatser, täcks av ett stort dammfilter. För att underlätta rengöring av filtret är detta åtkomligt från chassits framsida.

dark_base_900-8.jpg

Ovanför luckan har företaget placerat en serie lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar, dubbla USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Mellan portarna återfinns strömknapp (med kombinerad strömindikator, resetknapp och en lysdiod för hårddiskaktivitet).

dark_base_900-11.jpg

I främre delen av chassits topp syns en ganska unik finess i form av en platta för trådlös laddning. Denna följer Qi-standarden och laddar enheter med stöd för tekniken genom att dessa läggs ovanpå själva plattan.

dark_base_900-5.jpg
dark_base_900-12.jpg

Baksidan av chassit bjuder på en förmonterad 140 mm-fläkt, även denna en Silent Wings 3. Därtill syns totalt åtta expansionsplatser för instickskort, vilket erbjuder större flexibilitet för flera grafikkort samt stöd för moderkortsformfaktorn XL-ATX. Som synes är själva monteringspunkten för nätaggregatet inte beläget direkt på chassits baksida, utan här återfinns istället en nätbrunn med tillhörande förlängningskabel på insidan.

dark_base_900-6.jpg

En av de största skillnaderna mellan Pro- och vaniljmodellen av Dark Base 900 är sidopanelen, där den förstnämnda använder sig av härdat glas. Glasskivan har en tjocklek på 4 mm och levereras i ett tonat utförande. Avmontering sker genom att avlägsna de fyra tumskruvarna som sitter i varje hörn.

dark_base_900-13.jpg

Väl på insidan möts vi av en relativt öppen layout med ett gediget stöd för ett flertal formfaktorer, där allt ifrån E-ATX och XL-ATX till Mini ITX finns representerat. Därtill finns det ett fullgott stöd för tornbaserade processorkylare, där den maximalt tillåtna höjden uppgår till 185 mm. Med samtliga hårddiskvaggor på plats finns det utrymme för grafikkort med längder upp till 323 mm. Plockas närliggande vaggor bort utökas utrymmet för grafikkort till 472 mm.

dark_base_900-14.jpg

Monteringsplatsen för nätaggregat återfinns, likt många andra moderna tornchassin, i botten av modellen. Själva infästningen skiljer sig dock markant från andra modeller, där denna är förskjuten en bit in i chassit, vilket gör att det krävs att en inbyggd förlängningskabel ansluts till nätaggregatet. Denna matas i sin tur med ström från nätbrunnen i chassits bakkant. Anledningen till denna något oortodoxa monteringsanordning har med chassits modularitet att göra, vilket vi täcker mer ingående på nästa sida i artikeln.

dark_base_900-17.jpg

Chassit är bestyckat med totalt två 5,25-tumsplatser, där monteringen sker på klassiskt vis med skruvar. För de som tycker att denna expansionstyp är en onödig kvarleva som tar upp värdefull plats kan vi glatt meddela att buren är modulär och kan plockas bort vid behov.

dark_base_900-22.jpg
dark_base_900-23.jpg
dark_base_900-24.jpg

Dark Base Pro 900 har ett ganska finurligt sätt att hantera lagringen, där varje vagga sitter individuellt monterad istället för att vara en del av större burar. Detta innebär att det finns god flexibilitet att plocka bort dessa en och en för att göra plats för exempelvis långa grafikkort. Den som väljer att plocka bort 5,25-tumsburen har även möjlighet att istället placera lagringsvaggor i den positionen.

dark_base_900-25.jpg
dark_base_900-26.jpg

Varje vagga hålls på plats med tre tumskruvar och kan husera antingen en 3,5-tumsenhet, där denna monteras frikopplat med vibrationsdämpning, alternativt två 2,5-tumsenheter. Därtill skickar Be Quiet med ett universellt pumpfäste som kan monteras ovanpå valfri lagringsvagga.

dark_base_900-27.jpg

Med pumpfästet på plats ovanpå vaggan går det sedan att placera hela paketet på valfri position utmed monteringsskenan, vilket ger stor flexibilitet för pumppositionen i chassit. Nämnvärt är även att den tidigare nämnda monteringskenan även kan användas som förankringspunkt för reservoarer.

dark_base_900-15.jpg
dark_base_900-28.jpg
dark_base_900-35.jpg

Ventilationsmässigt levereras chassit, som tidigare nämnts, med tre 140 mm-fläktar ur företagets Silent Wings 3-serie. Ovanpå dessa finns det en myriad fläktplatser i toppen, fronten och botten att tillgå. Gemensamt för merparten av dessa är att tillgängligheten varierar starkt beroende på hur användaren har konfigurerat chassit med exempelvis lagringsvaggorna och 5,25-tumsburen.

darkbase_900_fans.PNG

Som synes i sprängskissen ovan finns det stöd för ett flertal olika fläktstorlekar, där exempelvis varje 140 mm-position är kompatibel med 120 mm-modeller. Totalt går det att klämma in hela nio 140 mm-fläktar, alternativt tio 120 mm-varianter. Den som önskar har även möjlighet att offra två 140 mm-platser i taket mot en enskild 180 mm-fläkt.

darkbase_900_radiators.PNG

Inte helt oväntat finns det även gediget stöd för radiatorer inuti Dark Base Pro 900. Beroende på hur konfigurationen ser ut med lagringsvaggor och 5,25-tumsbur finns det möjlighet att klämma in modeller i storleksklasser upp till 420 mm i toppen och fronten, 280 mm-varianter i botten samt en mindre 140 mm-modell i bakkant.

dark_base_900-18.jpg
dark_base_900-19.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på en hel del genomdragningshål till huvudkammaren, men desto mindre utrymme för kabeldragning för att vara ett chassi i den här storleksklassen. Spalten som finns att tillgå på baksidan uppgår till cirka 20 mm, vilket är på gränsen för vad som är bekvämt att arbeta med utan att det blir trångt. Det är dock tillräckligt för att husera en vagga för en 2,5-tumsenhet.

dark_base_900-20.jpg

Bredvid lagringsvaggan återfinns en PWM-hubb som kan styra fyra 4-pinsfläktar samt fyra 3-pinsfläktar. Styrningen sker antingen automatiskt via moderkortets PWM-signal eller manuellt genom att användaren justerar skjutreglaget på chassits framsida. På kretskortet finns även kontrollkretsen och strömmatningen för modellens inbyggda RGB-belysning.

dark_base_900-37.jpg

Pro-modellen levereras även med två lösa lister för RGB-belysning. Dessa kan monteras på valfri position i chassit med hjälp av dubbelhäftande kuddar och kopplas sedan till PWM-hubben.