Montering och sammanfattning

Be Quiet Dark Base Pro 900 är ett välbyggt chassi som bjuder på förvånansvärt bra passform sett till dess modulära natur. Det kanske inte når upp till riktigt samma nivå som andra flaggskepp, men med tanke på att nästan allt går att skruva isär är det ändå imponerande hur pass bra allt passar ihop i slutändan.

dark_base_900-38.jpg
dark_base_900-46.jpg

Själva huvuddelen av monteringsprocessen är relativt smärtfri, med undantag för den extra tankeverksamheten som krävs för att skräddarsy de modulära delarna efter eget behov. I vårt fall valde vi att sänka ner moderkortsplåten ett snäpp, vilket gav oss mer utrymme för en radiator i taket. Samtidigt gick vi även miste om en expansionsplats, då denna gled ner bakom nätaggregatet – något som i slutändan inte är något problem då moderkortet endast har sju expansionsplatser.

dark_base_900-43.jpg

Vidare rensade vi ut alla lagringsvaggor utom den nedersta, i vilken vi monterade en 3,5-tumshårddisk. Därtill fick 5,25-tumsburen stryka på foten och istället ersättas av det medföljande fläktfästet, vilket tillåter att ytterligare en 140 mm-fläkt kan ta plats längst upp i fronten. Sist men inte minst justerades insugsfläktarna upp ett snäpp för att effektivare skjuta luft över komponenterna.

dark_base_900-41.jpg
dark_base_900-42.jpg
dark_base_900-44.jpg

Resultatet blev ett luftigt och lättarbetat inre, som utan problem svalde radiatorn i taket med god marginal. Därtill finns det gott om utrymme för både ett och flera grafikkort i detta utförande, ihop med ett bra luftflöde över dessa. Chassit sväljer djupa nätaggregat, men inte i fall där användaren önskar att använda de bottenmonterade fläktplatserna. Ur en estetisk synpunkt är det även svårt att få till något snyggt med kablarna, då utrymmet är helt öppet bakom nätdelen.

dark_base_900-39.jpg
dark_base_900-40.jpg

Vi hade vissa farhågor om utrymmet bakom moderkortsplåten, och det är helt klart en begränsning med chassit. Kabeldragningen är trång och pillig, vilket ökar på tiden det tar att slutföra monteringen markant. Det handlar både om att själva spalten som finns mellan moderkortsplåten och sidopanelen är snålt tilltagen, men även att genomdragningshålet ner till nätaggregatet snabbt blir en flaskhals.

Något som fungerar desto bättre är den inbyggda PWM-hubben, som på ett enkelt sätt styr upp till åtta fläktar efter exempelvis processortemperaturen. Den som hellre vill kan dessutom gå över till manuell operation genom att använda sig av skjutreglaget på chassits framsida.

dark_base_900-47.jpg
dark_base_900-48.jpg
dark_base_900-49.jpg
dark_base_900-50.jpg
dark_base_900-51.jpg
dark_base_900-52.jpg

För den som gillar belysning i regnbågens alla färger bjuder Pro-modellen på en effektiv sådan med hjälp av de medföljande LED-listerna. Skenet bryts dessutom ganska snyggt genom den tonade glasrutan, vilket nästan får undertecknad, som vanligtvis är motståndare till discobelysning, att smälta lite.

För att sammanfatta det hela är Be Quiet Dark Base Pro 900 ett riktigt häftigt och tyst chassi, vars modulära uppbyggnad är tämligen unik och värd en eloge. Bland andra positiva aspekter syns kul finesser som den inbyggda Qi-laddaren, praktiska finesser som den grymma PWM-hubben, och inte minst estetiska finesser som sidopanelen av härdat glas ihop med RGB-belysningen.

I samma veva dras dock modellen med en del nackdelar, där många är ett direkt resultat av modulariteten. Främst handlar det om omständlig och trång kabeldragning, vilket känns tråkigt att se i ett stort flaggskeppschassi. Därtill finns det vissa detaljer som de svaga magnetfästena för luckan och det extremt lilla hålet för nätaggregatets insug som drar ner intrycket ytterligare.

I slutändan står och faller chassit lite på huruvida köparen är väldigt intresserad av att meka med de olika modulära delarna eller inte. Är svaret ja så kan modellen vara värd att kika närmare på, då den faktiskt bjuder på en del unika finesser – vilket gör att priset på 2 500 kronor inte känns helt oskäligt. Är svaret istället nej finns det dock troligtvis mer lämpade chassin att sikta in sig på.

Be Quiet Dark Base Pro 900 är ett bra chassi med imponerande modularitet

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Imponerande modularitet

  • God flexibilitet för ventilation

  • Inbyggd PWM-hubb

  • Tyst

  • Stilfullt härdat glas

Nackdelar

  • Trång och omständlig kabeldragning

  • För svaga magneter på luckan

  • Väldigt litet insugshål till nätaggregatet

Pris vid publicering: 2 495 kronor
Lägsta pris: