Panel, reflexer och ljus

Det praktiska handhavandet hos Dell U2717DA kan kort sammanfattas som utmärkt. Panelen har utmärkta betraktningsvinklar och ett väldigt effektivt reflexfilter. Det är matt och nackdelarna av ett matt filter med en svag struktur som lägger sig som en hinna över bilden. Reflexfiltret lyckas i alla fall undvika de tydliga intrycken av brun svärta vid inomhusbelysning. Något som annars utmärker många matta filter.

Dell_u2717da_reflexer_1.jpg

Reflexfiltret lyckas väl i ett ljust rum och undviker den bruna svärtan.

Dell_u2717da_reflexer_2.jpg

Även vinklad mot fönster med dagsljus blir reflexerna rimliga och acceptabla. De syns inte mot en ljus bakgrund.

Samtidigt är reflexfiltret väldigt effektivt även mot direkta reflexer från fönster och ljuskällor som mest blir en mild ljusare fläck mot skärmen. Prioriteten här handlar om kontorsskärmar och situationer där du kanske har mycket lite eller inget att säga till om vad gäller exakt placeringen av din arbetsplats. Där hanterar U2717DA det hela så galant det kan bli. Skärmen är funktionell även vid en dålig placering.

Viss "glow"

Som väntat av PLS-tekniken är det inte mycket som händer med färgerna i vinkel. Vi får en ljusare svärta ju mer åt sidan vi går och denna "glow"-effekt kan vara störande för den som är van med ett annat beteende. Men bilden i övrigt är intakt med samma färger och samma tonkurva även i vinkel.

Panelkontrasten är strax över 900:1 vilket är en tämligen typisk siffra. Detta minskar som skrivet i vinkel. Annars är det ett felfritt testexemplar sånär som ett av hörnen är lite ljusare. Men det märktes aldrig i upplyst rum utan först när vi släckte ned och körde skärmen lite för ljusstarkt. "Felfritt" är annars ett bra ord som beskriver panelen. Jämn över ytan och inget konstigt någonstans.

Förhållandet mellan Brightness-reglaget och fysisk ljusstyrka är som följer:

Brightness

Ljusstyrka

100

375 nits

75 (förvald)

235 nits

61

200 nits

30

120 nits

15

80 nits

0

41 nits

Regleringen av ljuset är flimmerfritt. Pulsbreddmodulering (PWM) används inte.