Färgåtergivning

Dell har under flera år skickat med ett papper som visar på att skärmen är "fabrikskalibrerad". Varje gång vi granskar detta papper kan vi notera samma saker, nämligen att det egentligen inte säger så mycket.

Dell_u2717da_kalibreringspapper.jpg

Pappret för fabrikskalibrering visar, ironiskt nog, att det inte är kalibrerat i ordets rätta bemärkelse. Mätningarna säger inte så mycket egentligen.

Mätvärdena som presenteras är tvetydiga. Färgtemperatur är inget mått på vitbalans, utan endast balansen mellan rött och blått. Vitbalansen för en och samma färgtemperatur kan därför vara väldigt grön eller rosa. Målet för vitbalansen är D65 som har en färgtemperatur på 6 504 K. Pappret som följer med visar att testexemplaret har en färgtemperatur kring 6 000 K. Pappret säger alltså att vitbalansen är något för röd och gör inga besked om hur grön eller rosa den är. Så mycket för "fabrikskalibrering" med andra ord.

Något gulorange från fabrik

Så vi mäter testexemplaret och visst stämmer det. Den är för röd i vitbalansen med litet överslag mot grönt och ger därför ett varmare, något gulorange intryck i färgerna. Samtidigt är det inte uppåt väggarna fel. Bara en god bit från vad som egentligen kan klassas som kalibrerat.

Dell_u2717da_matning_kartong.jpg

Direkt ur kartong är det något för rödgul vitbalans och felnivåerna ligger inom det "acceptabla" (under dE 5) men är långt ifrån att räkna som kalibrerat (under dE 3).

Dell_u2717da_matning_RGB.jpg

RGB-justerad får vi ned felnivåerna men introducerar också mer posterisering. Mätkurvorna blir mer ojämna, vilket beror på att det inte längre tonar från svart till vitt med samma precision.

Dell_u2717da_matning_sRGB.jpg

sRGB-läget är lite mer färgkorrekt men följer inte sRGB-tonkurvan utan en 2,2-potensgamma. Det vill säga defacto-standard. sRGB-läget har en vitbalans som drar mot rosa, dvs dominans av rött och blått över grönt

Tittar vi noga på alltihop ser vi egentligen inget som kan orsaka allmänna problem. För dig som har tydliga och kritiska krav på färgåtergivningen finns det en del saker att peka ut. Testexemplaret har ingen synlig posterisering, alltså synlig bandning och steg mellan nyanser, vilket förstås är bra. Den 256-stegsmätning vi gör (varje bit i en 8-bitars signal) visar också på detta.

Men så fort vi börjar ändra på reglagen och byter färgläge uppstår gradvis allt mer posterisering. Det syns också på mätningarna som går från att vara mjuka mätkurvor till hackiga och ojämna.

Fel nära svart och vitt

Tittar vi riktigt noga på testexemplaret ser vi problem precis vid vitt och precis vid svart. Det är ingen skillnad i ljusflöde mellan digital 1 och 2. Steg 3 och 4 ger också exakt samma nivåer. Dessa nyanser är precis ovanför svart och är viktiga vid exempelvis fotoredigering för att ankra hur bilden tonar i skuggor ned mot svart. Motsvarande problem förekommer även nära vitt. Några steg av ljusaste grått ger exakt samma nyanser i följd. Sedan sker ett hopp i luminans där digital 255 (vitt) är påtagligt ljusare än steget under, alltså digitalt 254.

Dell_u2717da_CC_kartong.jpg
Dell_u2717da_CC_RGB-adjust.jpg
Dell_u2717da_CC_sRGB.jpg

Fel som ligger i början och slutet på det dynamiska omfånget är i princip omöjligt att korrigera. Det är inget man kan kalibrerar bort. Även om mätutrustning används rår man sällan på fel som ligger i början och slutet av omfånget. En lösning man genomför är ofta att sänka kontrastreglaget som från början står på 75 procent. Men här beter sig skärmen inte konsekvent. Sänk till 74 procent och då klipper signalen och gråtonerna skiftar om. Öka reglaget till 76 procent och det klipper igen. Men inte på 75 procent.

Tillräckligt bra i fråga om färger

Det här kan vara problematiskt om du tänkt använda skärmen för krävande, kritisk färgåtergivning. Men som allroundskärm betraktat är det ändå väldigt bra färgåtergivning. Vi har låtit liknande fel passera med ett godkännande tidigare och kommer inte vara mer nitiska denna gång. Istället kan vi konstatera att du som har de riktigt höga kraven behöver vända dig till en annan kategori av produkter.

Färglägena Standard och Custom Color mäter likadant. Skillnaden är att den senare har ett RGB-reglage så vi kan ordna upp vitbalansen något. Som brukligt för den här typen av skärmar har ett steg på reglaget en stor effekt på den faktiska nivån. Ett steg på reglaget ändrar balansen med 2–3 procent. Så det går inte att finjustera perfekt, men åtminstone bättre. Vi kan inte heller balansera över hela skalan och därför kommer exempelvis skuggtoner att få en svag färgskiftning jämfört med högdagrar.

sRGB är det läge som är minst fel direkt ur kartong. Det läget ger dock mer posterisering jämfört med fabriksinställningen. Det mäter för övrigt inte enligt sRGB-standard då tonkurvan, "gamma", inte följer standarden utan är mer som en vanligt 2,2-potensfunktion. Alltså lite mörkare än sRGB. Detta är för övrigt extremt vanligt då sRGB-lägena sällan följer sRGB-standard på skärmar.