Testmetod och utförande

Headseten granskas först ur ren designsynpunkt. Materialval, känsla, passform och funktioner sätts under luppen och bakas ihop till en samlad bedömning, där du själv kan avgöra vad som är viktigt för dig.

Viktigast av allt är förstås ljudet. På ett headset har du både själva hörlurarna som måste prestera för din egen skull, och mikrofonen som är av vikt för främst dina medspelare. Testerna är därför flera och av olika typ. Först genomgår headseten musik- och filmtester.

Musiken är från olika genrer och källor. Ljudet spelas upp och headseten jämförs och får betyg bland annat för hur välbalanserade de är och hur väl de lyckas få fram detaljerna i ljudet.

I filmtestet undersöks hur väl dialogen möter ljudeffekter och musikarrangemang. I de fall det finns surroundljud testas även detta. En återkommande film är The Hobbit: The Desolation of Smaug som prisats för sitt ljud, en annan är Kung Fu Panda. Vi lyssnar även på kortare ljudsekvenser som används för att bedöma hur väl headseten hanterar de olika registren.

horsejump.png

Nästa steg är det stora speltestet, där titlar från olika genrer körs. I just detta test har Star Wars: Battlefront och Battlefield 1 spelats mest, men även prestationen från en del casualspel har vägts in.

Speltestet består främst av två delar, dels en där mikrofonen är avstängd och allt fokus ligger på att lyssna, dels en där kommunikation sker med flera andra spelare. Medspelarna får då även en chans att bedöma varje mikrofon utan att känna till märke och modell.

Mikrofonen bedöms sedan ännu en gång genom Skype-samtal, och även vanliga mobilsamtal då dessa är möjliga. Samtliga mikrofontester vägs sedan ihop och bedömningen samlas under rubriken röstkommunikation.