Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

Kaby_lake-4.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Utan arkitektoniska förbättringar som ökar utförda instruktioner per klockcykel landar Kaby Lake-processorerna på exakt samma nivå som 2015 års Skylake när de körs i samma klockfrekvens. I jämförelse med den omåttligt populära Sandy Bridge-modellen Core i7-2600k presterar nykomlingen Core i7-7700K i runda slängar 25 procent bättre klock-för-klock.

Historien upprepar sig inte helt oväntat i Adobe Lightroom, där både Core i7-7700K och Core i5-7600K ligger på samma nivå som sina motsvarigheter från familjen Skylake.

I Battlefield 1 lägger sig nykomlingarna ur familjen Kaby Lake marginellt ovanför sina motsvarighet från generation Skylake, något som troligtvis är ett resultat av högre minneshastighet hos de förstnämnda processorerna.

Även i The Witcher 3 är det högst marginella vinster till Kaby Lake över Skylake vid samma klockfrekvens, något som vi återigen tillskriver minnesfrekvensskillnader.