Test: PCMark 8 Storage Benchmark

PCMark8.png

Egenskaper

Värde

Namn

PCMark 8 Storage benchmark

Utvecklare

Futuremark

Version

2.7.613

Systemkrav

Windows 7 eller senare
Tvåkärnig processor
2 GB RAM
30 GB utrymme

PCMark består av sex områden för testande av kompletta system. Målsättningen med testerna är att de ska vara så nära verklig användning som möjligt, till skillnad från syntetiskt fokuserade tester. En av dessa testdelar är lagringstestet vilket mäter lagringsenheternas prestanda genom att spåra och följa realtidsbelastning av olika program som Microsoft Office, Adobe Creative Suite och ett urval av spel.

PCMark 8 kan användas på alla lagringsenheter, interna som externa, som vårt operativsystem känner igen och identifierar korrekt. Det gör programmet extra lämpligt för externa källor som ska användas för att lagra exempelvis spel eller stora mängden data, som sedan löpande ska läsas in eller skrivas tillbaka. Resultaten för dessa tester presenteras i poäng då dessa omfattar flera olika områden och aspekter, vilka inte alltid går att mäta i megabyte per sekund.

När vi börjar våra tester är det faktiskt alltid PCMark 8 vi inleder med för att få en grundläggande bild av hur respektive enhet bör prestera överlag, under exakt samma kringliggande förutsättningar. Totalpoängen som redovisas omfattar såväl överföringsdata, IOPS, accesstider som blandande filstorlekar och mycket mer.

I detta test får vi en ganska klar vinnare i form av Intels SSD 540. Härefter följer ett litet kliv ned till Samsung och Crucial. Sedan ser vi ytterligare ett kliv ned till OCZ som är ensam i mitten. Fortsätter vi nedåt följer Sandisk och slutligen landar Kingston på en sistaplats.

Trots att stegen mellan de olika nivåerna inte är stora så blir totalskillnaden från topp till botten klart märkbar med en differens på dryga sju procent.