Anslutningar

Via Displayport fungerar allt som väntat, inklusive AMD Freesync. Inget konstigt här. Det betyder att med två HDMI-anslutningar och en USB Type-C-anslutning har vi möjlighet till full kapacitet från inte mindre än fyra olika källor. Imponerande och ovanligt. Många skärmar som kräver hög överföringskapacitet brukar annars ha sekundära anslutningar som inte når maximal kapacitet.

Acer_XR382CQK_kontakter.jpg

Ström, låsport, 2 st. HDMI, Displayport, USB Type-C, Displayport-utgång och hörlur/linjenivå ut.

Av de två HDMI-anslutningar som finns är den ena MHL 2.1-märkt (Mobile High-Definition Link), för anslutning direkt från exempelvis mobiltelefon. Båda har samma kapacitet och kan köra 3 840 × 1 600 pixlar i 75 Hz. Båda klarar också av AMD Freesync via HDMI.

Full kapacitet över alla anslutningar

HDMI-anslutningarna benämns som "HDMI 2.0" men som vanligt säger detta inget om hur produkten fungerar i praktiken. Vi kan i alla fall konstatera att det troligtvis rör sig om den högre överföringskapaciteten. 75 Hz i 3 840 × 1 600 pixlar kräver en pixelklocka på 497,4 MHz enligt AMD:s drivrutiner. Därför finns alltså marginal uppåt i de Displayport 1.2- och HDMI 2.0-specifikationer skärmen påstår sig följa.

Vi testar således överklockning och lyckas inte kliva över till högre frekvenser via HDMI. Det blir felmeddelande om att signalen inte fungerar. Samma historia med Displayport. Vi får nöja oss med 75 Hz vilket ändå är en kännbar förbättring jämfört med 60 Hz.

Acer_XR382CQK_10_bitar_HDMI.png

Ställer vi ned frekvensen till 60 Hz kan XR382CQK köras i 10- och 12-bitars färg.

Acer_XR382CQK_10_bitar_DP.png

Ställer vi ned frekvensen till 60 Hz kan XR382CQK köras i 10- och 12-bitars färg.

Det fungerar också att köra 10- och 12-bitars färgdjup över HDMI och Displayport ifall vi sänker oss till en bildfrekvens på 60 Hz. Detta har en positiv effekt på testmönster som avslöjar posterisering. Det vill säga att vi får en finare gradering i övergångar mellan nyanser. Nu har XR381CQK inga extra problem med posterisering vid 8 bitar till att börja med. Samtidigt skadar det inte att man kan bättra på detta ytterligare ifall behovet finns, till exempel för dig som pysslar med bild och foto.

Frågetecken kring Displayport ut

Vi misslyckades dock vid ett tillfälle att köra full upplösning via Displayport. Skärmen ställde om sig till 2 560 × 1 080 pixlar och 60 Hz. AMD:s drivrutin gav också ett inkomplett felmeddelande som återfanns i sin helhet under just meddelande i Crimson-inställningarna. Det nämner mer detaljerat att "...det kan finnas problem med kabelanslutningen till din dators bildskärm".

Acer_XR382CQK_link_error.jpg

Problem som detta beror ofta på Displayport-kabeln, som att kabeln är för lång för att orka med den bandbredd som krävs. Eller helt enkelt är dåligt insatt.

Vi känner igen detta och det visar sig stämma. Lösningen var simpel. Displayport-kabeln in i skärmen kunde tryckas in en halv millimeter till så att hakarna snäppte till på plats. Kabelproblem kan ibland vara enklare än vad man vågar tro.

Det finns en Displayport-utgång på baksidan. Tyvärr har Acer när detta skrivs ingen handbok redo annat än en "Quick Guide" som inte ens nämner utgången mer än att den visas på en skiss. Det finns ett menyalternativ i System-menyn som är döpt till Daisy Chain och kan ställas till Clone eller Extend.

Fast vi lyckas inte få bild på någon annan skärm den här vägen. Windows erkänner den andra skärmens existens och EDID-namn men vill inte aktivera bilden på något sätt. I brist på utförlig dokumentation släpper vi därför tanken på att utgången är tänkt att användas till något.

USB Type-C för bild och för USB-hubben

Här sitter också en udda fågel och häckar: USB Type-C. Denna standard har inte det bästa ryktet. Dels för risken för brända anslutningar, till och med brända datorer. Dels för att själva förekomsten av USB Type-C i sig självt inte klargör vad som faktiskt är möjligt. Man måste lusläsa någon specifikation, testa och se vad som fungerar.

Acer_XR382CQK_usb_c.jpg

Så vi testar och ser vad som fungerar. Och svaret är att det fungerar. Men inte automatisk. Närmaste USB Type-C-maskin på redaktionen är Macbook Pro 15-tum med Touch Bar från 2016. Apples egen USB Type-C-kabel resulterar i ett antal anslutningsplong i följd, men slutar endast med att datorn laddar batteriet. Ingen bild.

Vi byter till en annan och kortare kabel från Belkin och då händer det saker. Flera anslutningsplong på nytt men till slut sitter bilden där den ska och vi kör 3 840 × 1 600 pixlar i 75 Hz. Fungerar problemfritt. Inga kortslutningar eller bränder under de tre timmar vi lät allt snurra tillsammans. XR382CQK identifierar USB Type-C som DP Alt i Input-menyen.

Acer_XR382CQK_baksida.jpg

USB-hubben på baksidan ansluter via USB Type-C-kontakten och behöver därför rätt sorts kabel med hane typ C och hane typ A för den typiska datorn.

En helt vanlig USB 3.0-hubb med fyra kontakter sitter också på vänstra delen av baksidan. Det finns däremot ingen uppströmskontakt annat än USB Type-C. Vill vi använda USB-hubben måste vi alltså gå via en USB Type-C-adapter och därmed potentiellt blockera en bildanslutning. Kör du USB Type-C hela vägen kommer å andra sidan både bildsignal och USB att fungera.

Än mer HDMI

Ytterligare HDMI-tester med signalgenerator bekräftar att Acer XR382CQK tar emot 3 840 × 2 160 pixlar i 60 Hz och RGB-nivå, alltså fullt ut 600 MHz som är maximal kapacitet för dagens HDMI. Den hanterar också krypteringsskyddet HDCP 2.2 som används av UHD-källor likt Ultra HD Blu-ray och Netflix med 4K.

Acer_XR382CQK_ultrabred_4K.jpg

Vi kan mata skärmen med 3 840 × 2 160 pixlar och HDCP 2.2. Fast Acer har inte förberett XR382CQK för den här typen av signal. Bilden återges alltid förvrängd.

Tyvärr ger XR382CQK oss inga alternativ att ställa formatet på bilden. Så 16:9-formatet 3 840 × 2 160 pixlar kläms ihop till skärmens långsmala 2,4:1-format. Alternativ under Wide Mode som 1:1, Full och Aspect har ingen som helst effekt. En möjlighet att skala om bilden till rätt format hade varit önskvärt. En möjlighet att visa 4K-filmer i 2,40:1-format pixelmappat på skärmen hade varit riktigt smart, men icke.

En detalj som kan få betydelse för en del användare är att XR382CQK inte listar 50 Hz som ett alternativ via EDID. Alternativet dyker aldrig upp i Windows. Det går i alla fall att köra 50 Hz som en custom resolution och XR382CQK svarar direkt på 50 Hz från en HDMI-källa. Bilden återges då utan ryckighet.