AMD Ryzen 7 1800X och 7 1700X

Klockan är slagen och det är äntligen dags att sätta tänderna i AMD:s efterlängtade arkitektur Zen. Testlabbet får besök av Ryzen 7 1800X och 7 1700X, där skyhög prestanda till mycket lägre pris än Intel utlovas.

Arkitekturen Zen

Förutom en självklar aspekt som högre prestanda hade Zen ett liknande designmål som Intel, som sedan arkitekturen Haswell arbetat envetet med att skapa en kärna som kan skala från fläktlösa enheter hela vägen upp till kraftfulla, energislukande servrar. Borta är strategin Big Core (Bulldozer, Piledriver, Steamroller, Excavator) och Small Core (Bobcat, Jaguar) med två arkitekturer för olika ändamål.

AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-5.jpg

Då Zen inte är en vidareutveckling utan en helt ny skapelse skiljer den markant mot Bulldozer och dess vidareutvecklingar. Utöver ovanstående förändringar lyfter AMD fram fem finesser, som ska vara avgörande för arkitekturens framgång. Dessa samlas under paraplynamnet AMD Sense MI Technologies.

AMD Ryzen 7 Tech Day - Jim Anderson-20.jpg

Pure Power är en teknik som har sina rötter i AMD:s grafikarkitekturer. Tekniken mäter av saker som temperatur, hastighet (klockfrekvens) och spänning i realtid, och optimerar ständigt dessa relativt varandra för att få ned strömförbrukningen utan att tumma på prestandan. Enligt AMD har tekniken en exakthet på enstaka millivolt och milliwatt.

AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-20.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-21.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-23.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-15.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-16.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-17.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-18.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-19.jpg

I själva kretsen sitter 48 sensorer som mäter av effektåtgången och 20 sensorer för att mäta temperatur. Förutsatt att processorn inte drar för mycket eller enstaka komponenter blir för varma vid belastning är det möjligt att höja klockfrekvensen, och på så vis få ut högre prestanda.

AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-22.jpg

Vid tillverkning av kretsar uppstår alltid variationer, där vissa transistorer klarar av högre klockfrekvenser till lägre spänning än andra. Detta utnyttjar AMD genom att sätta spänning individuellt per kärna, där "snabbare" kärnor körs i lägre spänning än "långsammare". På så sätt frigörs extra termiskt utrymme och strömbudget för att kunna leverera så hög prestanda som möjligt över samtliga kärnor samtidigt.

AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-24.jpg

Direkt relaterat till Pure Power är Precision Boost, som är en mycket finkornig teknik för att justera klockfrekvenser dynamiskt. Tidigare processorer från både AMD och Intel har haft sina respektive turbofunktioner som justerar klockfrekvenser i steg om 100 MHz, utefter parametrar som strömförbrukning och temperatur.

Traditionellt har operativsystemet skött växlingen av klockfrekvenser via något som kallas Performance State (P-State), där mjukvaran skickar en förfrågan om högre prestanda till processorn. Det här är en tidsödande process som enligt AMD tar mellan 50–300 millisekunder (0,05–0,3 sekunder).

Med Precision Boost tar processorn kontroll över när klockfrekvenserna ändras, vilket påminner om Speed Shift som Intel introducerade med arkitekturen Skylake. Enligt AMD sjunker tiden till 1 millisekund (0,001 sekund) när handskakningen mellan processor och operativsystem upphör.

Nämnvärt är att denna mer avancerade turbofunktion inte är ständigt aktiverad, då vissa strömsparfunktioner fortfarande styrs av operativsystemet. Det här ska dock vara en parentes i praktiken, då Precision Boost kickar in från det att processorn går upp från ett viloläge till dess basfrekvens.

AMD Ryzen 7 Press Deck-10.jpg

Teknik tre kallas Extended Frequency Range (XFR), som också är kopplad till Pure Power. Medan Precision Boost kan ses som "garanterade" turbolägen berättar AMD att XFR är en bonus som låses upp med hjälp av bättre kylning och lägre temperaturer, någonting som sänker strömläckaget i kislet.

Det handlar dock inte om automatisk och gränslös överklockning som det tidigare talats om. Tekniken är i praktiken en förlängning av Precision Boost och gör det möjligt att gå över det maximala turboläget, som endast kan uppnås med en eller två kärnor. Det betyder att XFR endast fungerar under samma förutsättningar.

Tekniken går i steg om 25 MHz över maximal Precision Boost, men inte högre än 100 MHz. Detta gäller endast Ryzen 7 1800X och 7 1700X som således kan arbeta i upp till 4,1 respektive 3,9 GHz. För 7 1700 ligger XFR på 50 MHz, vilket innebär att taket är 3,75 GHz.

Under AMD:s lanseringsevenemang som hölls bakom lyckta dörrar medgavs att XFR inte har mycket extra att erbjuda i dagsläget. Bolaget påpekade att detta är generation ett och att XFR kommer utvecklas tillsammans med framtida iterationer av Zen, för att kunna erbjuda ännu högre klockfrekvenser och fungera mer frekvent.

AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-7.jpg

Neural Net Prediction är enligt AMD ett "artificiellt nätverk i varje Zen-processor som bygger modell av beslut baserat på mjukvaruexekvering". Exakt vad detta innebär fungerar framgår inte, men konceptet går i alla fall ut på att förutspå nästa instruktion baserat på tidigare kod som körts.

AMD Zen December 2016 Update_Final For Distribution-page-019.jpg

Den femte finessen kallas Smart Prefetch, som ligger i processorns Back End och sparar data i cacheminnet som tros återanvändas. Likt Neural Net Prediction ska även denna ha algoritmer för att "lära sig" mönster och därmed även vilken data som är relevant att spara till senare.

Fyrkärniga kluster och Infinity Fabric

För att på ett relativt enkelt sätt kunna använda arkitekturen Zen och implementera den i nya typer av produkter är den uppbyggd i kluster, som kallas CPU Complex (CCX). Varje CCX består av fyra kärnor som kommunicerar med varandra genom ett gemensamt L3-cacheminne.

AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-11.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-14.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-8.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-9.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Architecture Keynote-10.jpg

Cacheminnet på L3-nivå ligger på totalt 8 MB och är uppdelat i fyra bitar om 2 MB vardera, vilka individuellt kan stängas av för att spara ström. För att det inte ska vara en flaskhals arbetar L3-cacheminnet i samma klockfrekvens som den kärna som är högst klockad i ett CCX-kluster för tillfället.

Ett CCX är således ett byggblock, som används för att skapa processorer. De två konkreta exempel som finns idag är Ryzen med upp till 8 kärnor samt processorfamiljen Naples för servrar, som ska gå hela vägen upp till 32 kärnor och således bygger på åtta CCX-kluster.

AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-8.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-9.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-10.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-11.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-12.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-13.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-14.jpg
AMD Ryzen Tech Day - Mark Papermaster-16.jpg

För att förenkla processen att skapa skräddarsydda kretsar, oavsett om det gäller Ryzen, kommande APU:er i A-serien med integrerade grafikdelar, servrar eller en ny generation systemkretsar för spelkonsoler, har AMD tagit fram någonting de kallar för Infinity Fabric.

AMD går inte in på tekniska detalj om det gränssnittet, men gör gällande att det ska kunna användas för att koppla samma praktiskt taget all IP – från CPU till GPU och allehanda former av hårdvaruacceleration. Det är också Infinity Fabric som varje CCX kommunicerar genom och enligt AMD med nära perfekt skalning.

Kommentarer till artikeln

969 debattinlägg

Skicka en rättelse
11

Asus ROG Swift PG27UQ – historien och framtiden för 4K-spelskärmen

Skärmmarknaden upplever en renässans, där skärmar som Asus ROG Swift PG27UQ med G-Sync HDR, 4K, local dimming och 144 Hz nu tar plats. Vi sammanfattar skärmoraklet Thomas Ytterbergs åsikter inför testets avslutande del. Läs mer

Forumdel: Konsumenträtt

Konsumtion och roliga teknikköp i all ära, ibland går det inte riktigt som planerat. Tur är väl då att SweClockers kunniga medlemmar kan bistå med erfarenhet och hjälp i forumdelen för konsumenrätt! Läs mer

73

Forumet: FläktClockers diskuterar lösningar för att kyla ned hemmet

Värme utan ände och inget regn i sikte är ungefär hur sommaren 2018 kan sammanfattas hittills. SweClockers medlemmar bildar därför FläktClockers, där kreativiteten flödar för att kyla ned hemmet! Läs mer

12

Two Point Hospital får lanseringsdatum och trailer

Efterlängtade Two Point Hospital får nu både lanseringsdatum och trailer, där sjukdomen "kubism" botas med en högst tvivelaktig maskin. Läs mer

55

MSI stärker uppgifterna om att AMD släpper tolvkärniga Ryzen nästa år

I ett marknadsföringsklipp för kommande styrkretsen B450 avslöjar MSI att bolagets moderkort kommer ha stöd för "åtta kärnor och uppåt", i linje med tidigare rykten. Läs mer

26

Western Digital stänger ned en av tre hårddiskfabriker – satsar på SSD

Flashbaserad lagring ersätter traditionella hårddiskar i allt större utsträckning, och nu stänger Western Digital ned sin tredje hårddiskfabrik för att kunna satsa mer på SSD-marknaden. Läs mer

111

Forumet: Dela med dig av dina yrkeshemligheter

Många av SweClockers medlemmar har under yrkeslivets gång samlat på sig en del både roliga och användbara yrkeshemligheter. In och dela hemligheterna du snappat upp! Läs mer

49

Macbook Pro med Coffee Lake nedklockas – föregångaren presterar bättre

I ett videoklipp ställs fjolårets Macbook Pro mot nya toppmodellen med sexkärniga Core i9-8950HK. På grund av throttling presterar nykomlingen sämre vid videoredigering. Läs mer

5

Halvtid i testlabbet 2018 – första halvårets tester samlade

Det råder semestertider i Sverige, där bad och snudd på tropiskt klimat ser ut att stå på agendan sommaren 2018. I lugnet passar SweClockers på att sammanfatta det gångna halvårets tester. Läs mer

Forumet: Alla avdelningar om spel

Semester innebär förhoppningsvis gott om tid för spelande, och här finns mycket att tillgå på SweClockers. I forumdelen för spel kan du diskutera det senaste äventyret, eller styra upp en spelsession online med andra medlemmar! Läs mer

85

EU bötfäller Google för konkurrensbrott – rekordnota på 44 miljarder

Trots fjolårets rekordböter på 23,5 miljarder kronor är inte stridsyxan mellan Google och EU begraven. Nu döms Google till ytterligare 44 miljarder kronor i böter. Läs mer

29

No Man's Sky Next får trailer – flerspelarläget släpps skarpt 24 juli

Inom kort lanseras No Man's Sky Next, som lovar att ta spelet närmare vad som utlovades vid släpp. På menyn står ny grafik, ett flerspelarläge och möjligheten att styra armador. Läs mer