Överklockning

Likt Nvidias andra kort i Pascal-familjen skyltar företaget gärna med att mer prestanda finns att hämta via överklockning. I fallet Geforce GTX 1080 Ti talas det om att klockfrekvenser upp emot 2 GHz har uppnåtts i Nvidias testlabb – ett påstående som givetvis måste sättas på prov.

Vi inleder överklockningsäventyret med att skruva upp strömbudget och temperaturmål i taket, vilket i praktiken innebär 120 procent respektive 90 °C. I vanlig ordning kräver vi att den uppnådda överklockningen är stabil genom hela testsviten och inte något enstaka syntetiskt test.

1080_ti_oc.gif

Även om vi inte lyckades spika några 2 GHz fanns det utan tvekan marginaler att ta av när det kommer till förhöjda klockfrekvenser hos Geforce GTX 1080 Ti. Modellens grafikprocessor fick sig här en höjning på 160 MHz, vilket resulterade i en nominell turbofrekvens på 1 742 MHz. Beroende på belastningsscenario låg den maximala turbofrekvensen strax över 1 950 MHz, men då kortets strömbudget slogs i under vissa fall pendlade denna något.

De nystöpta GDDR5X-minnena från Micron hade också mer att ge utöver sin specificerade hastighet på 11 000 MHz. Vi lyckades här uppnå en stabil nivå på hela 11 900 MHz – en höjning på 900 MHz över grundutförandet.