Överklockning

Vi har de senaste åren sett en klar trend när det kommer till överklockning av grafikkort, där Nvidias färska inkarnationer bjuder på dugliga marginaler för frekvensökningar medan AMD:s diton tar stopp betydligt tidigare.

För familjen Vega anar vi oråd redan vid genomläsningen av företagets Reviewers Guide för de båda korten, där ordet överklockning inte nämns en enda gång – något som annars alltid brukar vara standard för grafikkortsmakarna, med en dedikerad sida för just detta ändamål.

Något annat som kan tänkas sätta käpparna i hjulen för överklockningen är faktumet att flaggskeppet Radeon RX Vega 64 redan är pressat till bristningsgränsen om effektsiffrorna är att gå på. Däremot har vi ett visst hopp kring frekvensökningar för lillebror RX Vega 56, där denna modell levereras med betydligt lägre klockfrekvenser ur kartong.

Nu har vi spekulerat nog om Vegas överklockningspotential, låt oss skrida till verket istället!

wattman_vega.png

För överklockningen används AMD:s mjukvara Wattman som är inkluderad i företagets drivrutinspaket Radeon Software. Denna låter oss ändra ett antal olika parametrar, däribland klockfrekvenserna för grafikprocessorn och HBM2-minnet. Ovanpå detta finns det dock två mycket viktiga inställningar som behöver tas i beaktning, nämligen strömbudgeten och kortens temperaturmål.

Både korten är begränsade av en strömbudget ur kartong – detta för att hålla dem inom sin specificerade TBP (Thermal Board Power). Denna behöver därför höjas för att låta modellerna sträcka på benen vid frekvensökningar, vilket vi gör genom att skruva upp denna till 150 procent.

När det kommer till kortens temperaturmål är denna satt till 75 °C vid leverans, vilket innebär att modellernas fläktkurva kommer att sträva efter att hålla grafikprocessorn vid, eller under, denna temperatur. Till skillnad från Nvidias motsvarande temperaturmål sker dock ingen nedklockning när Vega-korten når sin gräns, utan detta sker istället när det når sin maximalt tillåtna temperatur vid 85 °C.

Här uppstår en viss problematik då den maximala tillåtna temperaturen inte går att höja, vilket dessvärre lämnar oss vid att justera fläktkurvan för båda modellerna – detta då de slår i 85 °C vid överklockning med grundinställning. För att stävja nedklockning på grund av temperatur tillåter vi därför båda kortens fläktar att varva upp till maximala 4 900 RPM vid behov.

Som många kan gissa är närmare 5 000 RPM för den typen av radialfläkt som sitter på RX Vega-korten en extremt högljudd historia, och inget vi skulle rekommendera för dagligt bruk (undertecknad satt med brusreducerande lurar på under hela testandet för att inte bli döv). Förhoppningsvis kan dock eventuella partnertillverkares egna kylare göra ett betydligt bättre arbete än AMD:s referenskylare för framtida modeller av Vega.

Radeon RX Vega 64

rx_vega_64_oc.gif

Vi inleder överklockningen med flaggskeppet Radeon RX Vega 64, där vi snabbt slår i en vägg vid 1 727 MHz, en höjning med 97 MHz från kortets maximala turbofrekvens sett till grafikprocessorn. Denna vägg är dock inte i form av krascher, utan det handlar istället om negativ prestandaskalning vid högre klockfrekvenser.

Kortets HBM2-minne går att skruva upp något också, där detta stannar på 1 000 MHz – upp 55 MHz från fabriksfrekvenserna. Detta resulterar i en teoretisk minnesbandbredd på 512 GB/s, ironiskt nog samma nivåer som företagets föregående flaggskepp Radeon R9 Fury X.

Radeon RX Vega 56

rx_vega_56_oc.gif

Mindre syskonet Radeon RX Vega 56 är ett betydligt roligare objekt för överklockning, speciellt då modellen vinner en del på att bara få sin strömbudget upplåst. Vi höjer här grafikprocessorns klockfrekvens med 157 MHz, något som resulterade i en maximal turbofrekvens på 1 747 MHz.

Modellens HBM2-minne tar stopp vid 900 MHz, det vill säga en höjning med 100 MHz. Allt över det resulterar i färgglada artefakter och återkommande hängningar.

Reflektioner kring överklockning av Radeon RX Vega

Precis som vi misstänkte är det inte mycket marginaler som finns att ta av när det kommer till flaggskeppet Radeon RX Vega 64, där AMD redan pressat detta väldigt högt ur kartong. För den billigare modellen Radeon RX Vega 56 finns det dock faktiskt en del potential av ta av, där frekvensökningarna ger tillbaka i form av riktig prestanda.

Något vi dock kan konstatera för båda modellerna är att AMD:s referenskylare inte är lämplig för prestandajägare, och den som vill behålla hörseln i längden bör därför kika på någon av partnertillverkarnas varianter av Vega 56 framöver – åtminstone om överklockning står på menyn.