Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med referenser.

Den extra beräkningskraften gör skillnad i tabellen. För Radeon RX Vega 64 handlar det om en liten puff, samtidigt som RX Vega 56 tjänar betydligt mer. Faktum är att modellen nästan kliver ikapp Vega 64 i referensfrekvens.

Det samma gäller i speltesterna. Radeon RX Vega 64 tjänar generellt bara någon enstaka bildruta per sekund när frekvenserna vrids upp, uppenbart är det andra parameterar som sätter stopp. RX Vega 56 däremot bjuder på betydligt större ökningar, där modellen närmar sig fullstora syskonet i flera lägen.

De ökade frekvenserna tillsammans med högre spänning ger ett rejält avtryck när det kommer till effektuttag. Trots minimal prestandavinst kliver systemet med överklockat Radeon RX Vega 64 upp 65 watt i snitt, till föga smickrande 530 watt.

För Radeon RX Vega 56 handlar det också om en markant ökning. Systemet med modellen ökar från i snitt 355 watt till 465 watt – en skillnad på hela 110 watt.