Sammanfattning

Sällan har en ny generation grafikkort entusiaster på tå som inför AMD Vega. Senaste upplagan Radeon är på förhand utmålad som återkomsten för företaget till entusiastsegmentet, där nykomlingarna ska utmana ärkerivalen Nvidia om de riktiga prestandajägarnas gunst. AMD själva är dock mer försiktiga, och positionerar Radeon RX Vega mot Geforce GTX 1080 respektive GTX 1070 snarare än GTX 1080 Ti. Det innebär potential för betydligt större volymer, då jämförelsevis få är beredda att öppna plånboken till de riktiga flaggskeppen.

rx_vega-12.jpg

Med facit i hand landar AMD mer eller mindre precis som utlovat och planerat. Flaggskeppet Radeon RX Vega 64 ligger i samma farvatten som Geforce GTX 1080, där vinnaren varierar mellan olika speltitlar och gränssnitt. AMD-kortet är generellt starkare i DirectX 12, samtidigt som Nvidias variant är vinnaren i DirectX 11. För Radeon RX Vega 56 är det en mer tydlig seger över konkurrerande Geforce GTX 1070. AMD-modellen landar med få undantag på samma nivå eller högre i tabellerna, speciellt när det kommer till högre upplösningar och DirectX 12.

Båda korten i referensversion lider dock av mer eller mindre samma nackdelar. Framför allt handlar det om underdimensionerad kylning och strömbudget, vilket både ger saftig ljudnivå och sjunkande frekvenser under belastning. Värst drabbat är Radeon RX Vega 64, som har svårt att hålla temperaturerna i schack och värmen under kontroll när spelandet drar ut på tiden.

För värme finns det. Trots stora ord om ökad energieffektivitet från AMD:s sida så är duon Radeon RX Vega törstiga kort. Ställt mot Geforce GTX 1080 och GTX 1070 handlar det om rejäla skillnader, där systemet med RX Vega 64 landar närmare 450 watt i snitt - mer än 120 watt över GTX 1080 i samma läge. Avskalade RX Vega 56 klarar sig aningen bättre, men är fortfarande långt ifrån familjen Pascal där det kommer till prestanda per watt.

rx_vega-19.jpg

Även överklockning är en blandad påse. Radeon RX Vega 64 i referensutförande har mer eller mindre inga marginaler alls, där prestandan i stort sett blir oförändrad när frekvenserna trimmas - något som inte kan sägas om effektuttaget, vilket skjuter i höjden tillsammans med ljudnivån. Radeon RX Vega 56 erbjuder betydligt trevligare ökningar, men även där på bekostnad av att watt-värdena springer iväg.

Utanför prestandafokus passar AMD även på att introducera en uppsjö nya tekniker genom Vega. Det handlar om tillägg i arkitekturen för att möta vad företaget tror är framtiden, både inom spelutveckling och annan databehandling. Resultatet är en väldigt stor krets med mängder av transistorer ställt mot Nvidias närmaste alternativ, där extra kisel används för att säkra upp inför vad som komma skall.

Om utvecklare väljer att dra nytta av AMD:s tillägg och nyheter kan det med andra innebära ordentliga uppsving för Radeon RX Vega. Problemet är som vanligt att framtiden är oklar, där mer nischade tekniker har en tendens att endast synas i få eller inga speltitlar – oavsett om det står Radeon eller Geforce på kartongen. Ofta läggs energin på att finslipa spelmotorer mot breda standarder, där så många som möjligt kan ta del av optimeringarna.

Till syvende och sist handlar mycket dock om en faktor långt bort från tekniska lösningar – priset. Referensversionen av Radeon RX Vega 64 har en rekommenderad nivå på 5 090 kronor inklusive moms, vilket är en bit under vad Nvidias Geforce GTX 1080 Founder's Edition kostar. Vad korten landar på i butik är dock mer oklart. Svenska återförsäljare famlar i skrivande stund i blindo, utan att ha fått inköpspriser eller vidare information av AMD. Samtidigt talas om att endast ett fåtal kort når Norden, vilket ytterligare riskerar pressa upp nivåerna.

Vad det gäller Radeon RX Vega 56 är situationen än mer oklar. Med samma dollar-omvandling som för större syskonet bör rekommenderade prislappen landa runt 4 100 kronor, vilket i så fall innebär en attraktiv nivå ställt mot Geforce GTX 1070. Här gäller det dock att vänta och se, lanseringen av Radeon RX Vega 56 ligger fortfarande i framtiden utan vidare information om lokala priser eller tillgänglighet från AMD.

rx_vega-6.jpg

Till syvende och sist är Radeon RX Vega två mycket svårbedömda kort. Prestandan för att utmana i övre mellanklassen finns, men det handlar inte om knock-out ställt mot Nvidias alternativ. Samtidigt springer effektsiffrorna genom taket, och de testade referensmodellerna övertygar knappast sett till kylning.

Spekulerande entusiaster kan se styrkan i DirectX 12 som hopp för rejäla prestandahopp i framtiden, men det är också just det – hopp. Hur landet verkligen ligger om ett, två eller fem år går bara att spekulera i.

I slutänden känns dock inget av de testade korten som någon klockren vinnare. Radeon RX Vega 64 i referensutförande upplevs begränsat ur kartong, och även om RX Vega 56-varianten är mer attraktiv blir även den svår att välja över Geforce GTX 1070 i alla lägen – speciellt med tanke på att prissättningen i Sverige ännu är höljd i dunkel.

Rekommendationen är därför att tills vidare hålla i plånboken. Varianter från tredje part kan förhoppningsvis lösa problem med både värme och strömbudget, och därmed låta RX Vega sträcka på benen ordentligt.

AMD Radeon RX Vega 64

rx_vega-7.jpg

AMD:s färska flaggskepp Radeon RX Vega 64 utlovades kunna stå sig prestandamässigt mot konkurrenten Nvidias Geforce GTX 1080 och det stämmer alldeles utmärkt. Modellerna presterar i princip likvärdigt, där Radeon RX Vega 64 har ett visst övertag i en handfull DirectX 12-baserade titlar, medan det gröna laget fortfarande står sig generellt starkare i DirectX 11.

Det står dock klart att AMD verkligen har pressat modellen till bristningsgränsen gällande klockfrekvenser, vilket ger ett tydligt avtryck i effektmätningarna. Radeon RX Vega 64 i referensutförande drar verkligen ruskigt mycket ström, och utvecklar som en konsekvens av detta en hel del värme – värme som den förmonterade kyllösningen har extremt svårt att hantera.

Med en rekommenderad prislapp på 5 090 kronor lägger sig modellen ett antal hundralappar under Geforce GTX 1080, vilket känns vettigt sett till prestandanivån. Vi ställer oss dock mycket frågande till huruvida denna prislapp kommer att hålla i längden när det första lagret tar slut och korten väl når merparten av de svenska återförsäljarna.

Sammanfattningsvis är det viktigt att poängtera att denna recension gäller referensmodellen av Radeon RX Vega 64 – en modell som vi helt enkelt inte helhjärtat kan rekommendera någon att köpa till följd av den kassa kyllösningen. Vårt råd är istället att vänta på partnertillverkarna och se vad de kan göra med AMD:s flaggskeppskrets.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda i klassen

  • Starkt i DirectX 12

  • Intressanta nya tekniker

  • Senaste snittets bildutgångar

Nackdelar

  • Katastrofal energieffektivitet

  • Undermålig kyllösning

  • Oklar tillgång och prisbild

  • Spoltjut för testexemplaret

Pris vid publicering: 5 090 kronor (499 USD riktpris från AMD)
Lägsta pris:

AMD Radeon RX Vega 56

rx_vega-7.jpg

Lillebror Radeon RX Vega 56 känns utan tvekan som den starkast lysande stjärnan i Vega-familjen. Modellen står sig mycket stark mot den konkurrerande modellen Geforce GTX 1070, och ligger generellt sett bättre till prestandamässigt – speciellt när det kommer till vissa DirectX 12-baserade speltitlar.

Modellens klockfrekvenser är helt klart mer fintrimmade till Vega-kretsens sweet spot, vilket resulterar i påtagligt bättre energieffektivitet i jämförelse med Radeon RX Vega 64 – även om resultatet fortfarande ligger en bra bit på efterkälke i jämförelse med Nvidias Pascal-kort.

Kortet är även ett högintressant objekt för överklockning, då de lägre klockfrekvenserna öppnar upp för goda marginaler. För vårt testexemplar lyckades vi nästan uppnå samma prestandanivåer som storebror Radeon RX Vega 64, vilket får anses som ett mycket trevligt resultat. Modellens kyllösning har dock svårt att hålla jämna steg när klockfrekvenserna skruvas upp, vilket innebär snuskigt höga ljudnivåer för den som vill överklocka referensexemplaret.

Radeon RX Vega 56 är tyvärr en papperslansering och tillgängligheten är för närvarande satt till senare under årets tredje kvartal. Detta gör även att de svenska priserna i dagsläget är okända, och det vi har att gå på är därför AMD:s amerikanska pris på 399 USD – något som borde motsvara cirka 4 100 kronor och därmed något billigare än Geforce GTX 1070.

För att knyta ihop säcken tycker vi att Radeon RX Vega 56 är ett bra och konkurrenskraftigt grafikkort för sitt segment. I vanlig ordning vill vi rekommendera att hålla huvudet kallt tills partnertillverkarnas kort anländer, men för den som absolut vill köpa nytt så snart som möjligt kan detta ses som ett bra val.

AMD Radeon RX Vega 56 är ett bra grafikkort med utmärkt prestanda i klassen

Fördelar

  • Utmärkt prestanda i klassen

  • Starkt i DirectX 12

  • Intressanta nya tekniker

  • Bra överklockning för testexemplaret

  • Senaste snittets bildutgångar

Nackdelar

  • Spoltjut för testexemplaret

  • Undermålig kylare

  • Papperslansering

Pris vid publicering: Okänt (399 USD riktpris från AMD)
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal