Sammanfattning

Det har hunnit gå tre år sedan EVGA satte ribban för nätaggregatsmarknaden med sin Supernova G2-serie, där denna erbjöd exceptionell elektrisk prestanda tillsammans med hög verkningsgrad vid en mycket attraktiv prispunkt.

Under åren som följt har många av konkurrenterna lyckats leverera liknande lösningar med fokus på ytterst välbyggda plattformar och pressade prislappar, vilket i slutändan har givit entusiasterna fler valmöjligheter än någonsin gällandes högkvalitativa kraftpaket.

Att Supernova G3-serien har stora skor att fylla är verkligen ingen underdrift med tanke på föregångarens framgångar, men här kan vi glatt meddela att nykomlingarna faktiskt levererar på merparten av punkterna. Båda enheterna bjuder först och främst på riktigt imponerande siffror, där både spänningsreglering och förmåga att hålla rippel nere ligger i den absoluta toppklassen.

evga_g3_750-10.jpg

Den nya plattformen från Superflower polerar även till verkningsgraden hos enheterna, där denna fortfarande ligger i 80 Plus Gold-klassen, men dock generellt högre än föregångaren – och då speciellt vid riktigt låga laster. Vidare fortsätter den nya serien att erbjuda goda anslutningsmöjligheter, där dessa känns väl anpassade till respektive effektklass gällandes både kontakter och kabellängder.

Något som troligtvis kommer tilltala många med Supernova G3 är faktumet att företaget satsat på högre effektdensitet och genomgående krympt enheterna på djupet. Detta innebär att de nu ryms i chassin med snäva restriktioner gällandes nätaggregat samtidigt som det även medför vissa nackdelar i form av mindre fläktstorlek samt mer begränsat utrymme på insidan för ventilation.

Just fläktbeteendet hos de testade Supernova G3-enheterna är det enda som inte känns helt klockrent. Modellerna har en tendens att lämna sitt passiva läge ganska abrupt över 20 procent belastning, vilket kan uppfattas som störande för ljudkänsliga användare.

Vi hade gärna sett att den förbättrade verkningsgraden hos enheten reflekterades i fläktkurvan, där denna kunde ha varit snällare vid medellåga laster när fläkten sparkar igång.

Sammanfattningsvis är EVGA:s Supernova G3 en serie riktigt högkvalitativa nätaggregat, där alltifrån elektrisk prestanda till verkningsgrad och anslutningsmöjligheter bockar för det många letar efter.

EVGA Supernova G3 750 W

evga_g3_750-2.jpg

Även om köptrenden har börjat gå mot enheter i de lägre effektklasserna är det troligtvis många som fortfarande är intresserade av 750 W-modellen av Supernova G3, och speciellt om flera grafikkort i SLI eller Crossfire står på menyn.

Lyckligtvis är nykomlingen verkligen ett utomordentligt nätaggregat på många plan, vars elektriska prestanda imponerar stort och inte lär göra någon besviken.

Mycket bra anslutningsmöjligheter och tillika förbättrad verkningsgrad mot föregångaren är även det mycket trevligt samtidigt som krympta yttermått ger fler användare möjlighet att montera in enheten i sitt bygge. Därtill märks det att företaget har högt förtroende för sina enheter genom att erbjuda en ytterst generös garantitid på tio år för enheterna i det övre effektsegmentet.

Det som drar ner intrycket något är en bitvis oslipad fläktkurva, där denna gärna hoppar upp ett snäpp för högt när enheten lämnar sitt passiva läge. Detta är kanske ingen deal breaker för de flesta, men bör ändå belysas för de ljudkänsliga.

EVGA Supernova G3 750 W är ett utmärkt nätaggregat med kompakta yttermått och exceptionell elektrisk prestanda

Fördelar

  • Extremt stabil spänningsreglering

  • Rippelvärden i världsklass

  • Väldigt hög verkningsgrad

  • Bra anslutningsmöjligheter

  • Semipassivt

  • Kompakt

  • Tio års garanti

Nackdelar

  • Onödigt aggressiv fläktkurva

Pris vid publicering: 1 249 kronor
Lägsta pris:

EVGA Supernova G3 550 W

Instegsmodellen i Supernova G3-serien bör räcka till för de allra flesta användarna effektmässigt, och bjuder likt sin storebror på exceptionell elektrisk prestanda och bra anpassade anslutningsmöjligheter för sin kapacitet. Vidare ligger verkningsgraden i ett väl avvägt spann, där spänningskonverteringen sker vid väldigt låga förluster – även vid låg belastning.

Även med denna modell hade vi gärna sett en mindre aggressiv fläktkurva, där denna drar nytta av nätdelens höga verkningsgrad bättre för att göra ljudkänsliga användare glada. Bortsett från detta finns det dock inte mycket att klaga på och det rör sig utan tvekan om ett utmärkt nätaggregat av rang.

EVGA Supernova G3 550 W är ett utmärkt val för den på jakt efter ett kvalitativt och högpresterande nätaggregat

Fördelar

  • Extremt stabil spänningsreglering

  • Rippelvärden i världsklass

  • Väldigt hög verkningsgrad

  • Bra anslutningsmöjligheter

  • Semipassivt

  • Kompakt

  • Sju års garanti

Nackdelar

  • Onödigt aggressiv fläktkurva

Pris vid publicering: 1 049 kronor
Lägsta pris: