Latens, eftersläp och G-Sync

Latensen över Displayport och 240 Hz visar på en viss fördröjning jämfört med en CRT-skärm. Precisionen är inte enorm när man kommer under 10 ms med denna metod, så vi avrundar alla latenser till ”under 10 ms”. HDMI ger cirka 14 ms latens enligt Leo Bodnar input Lag tester.

Jämfört med Asus annars mycket snarlika PG258Q-modell tycks Acers XB252Q ge aningen mer fördröjning, men då det ligger under 10 ms som är vår precisionsgräns är det svårt att peka ut exakt skilnader. Men värt att påpeka är att fördröjningen över HDMI också är de där extra millisekundrarna långsammare än Asus alternativ som klockade in på 10 ms.

acer_xb252q_respons.jpg

Som vi sett så många gång gånger tidigare har vi tre alternativ för overdrive av skärmen. Dessa finns under OD-inställningen och Normal-läget är det läge de flesta vill använda. Off-läget ger släp och utsmetning och Extreme-läget ger kantskuggor.

XB252Q erbjuder också Nvidias eftersläpsreducering ULMB, Ultra Low Motion Blur. Denna fungerar i 100, 120 eller 144 Hz och har tydlig effekt på just eftersläpen. Som väntat med den här typen av teknik kommer skärmen flimra och tappa en del ljusstyrka, kring 40 procent. Du kan heller inte kombinera ULMB och G-Sync. När du använder ULMB kan du inte påverka OD-inställningen.

G-Sync och eftersläpsreducering

XB252Q använder Nvidia G-Sync inom intervallet 30 till 240 Hz och det fungerar precis som väntat för adaptiv synkronisering för dig som vill undvika tearing och V-sync-problematik. Nu är 240 Hz kanske mer lämpad för dig som verkligen spelar spel i 240 FPS eller ännu högre. Då lär inte G-Sync höra till den främsta prioriteten.

Samtidigt är det knappast fel med G-Sync och det finns för många spelare tillfällen där det gör stor nytta och har effekt. Allt beror i slutändan på spelet och hur det matchar mot din dator i övrigt, inte minst grafikkort. Där kan det som bekant varierar sig en hel del. Poängen är att här får användaren ”allt” och kan välja den lösning som passar för stunden.

acer_xb252q_etikett.jpg

För ett spel vars motor inte når till 200+ Hz eller ens kräver så mycket för en bra upplevelse kanske en växling till 144 Hz med ULMB kan vara perfekt. Eller att köra ett mer äventyrsinriktade spel med maximal grafikprestanda och tack vare G-Sync behålla flytet i FPS-nivåer. Acer XB252Q låser inte in spelaren mot en viss typ av spel.

Fotnot: Exakt G-Syncfrekvensspann hos Acer XB252Q specificeras inte. Men att tvinga ned spelen till under 30 Hz/FPS med G-Sync aktiverat landar i praktiken i en hacking upplevelse hur som helst.