Intel Core i7-8700K, i5-8600K och i3-8350K "Coffee Lake"

Intel Core i7-8700K, i5-8600K och i3-8350K "Coffee Lake"

Efter AMD:s återkomst till prestandasegmentet kommer Intels första riktiga kontring i form av "Coffee Lake", där fler kärnor och högre klockfrekvenser ska ge ärkerivalen en omgång.

Sammanfattning

Processorfamiljen Coffee Lake är ett stort steg framåt för Intels konsumentinriktade sortiment, där detta har sett ytterst snarlikt ut sedan introduktionen av Sandy Bridge för snart sju år sedan.

Detta särskilt då vi har vant oss vid inkrementella uppdateringar, där en ökning av klockfrekvens, krympning av tillverkningsprocess och mindre IPC-förbättringar har kantat många generationsskiften – medan kärnantalet för respektive produktserie har bestått.

Intel_coffee_lake-3.jpg

Vid dagens lansering tar företaget ett välbehövligt kliv uppåt för samtliga serier gällande kärnor, vilket även introducerar de första sexkärniga modellerna utanför deras dyrare HEDT-plattform. Kanske mest intressant är att denna övergång sker utan att göra något nämnvärt avkall på fåtrådig prestanda – något som annars brukar höra till vanligheterna.

Den starkast lysande stjärnan är inte helt oväntat det nya flaggskeppet Core i7-8700K. Modellen bibehåller i mångt och mycket de skyhöga klockfrekvenserna från sin föregångare Core i7-7700K, vilket innebär klassledande prestanda vid enkeltrådade laster som exempelvis spel. I samma veva åtgärdas en stor akilleshäl genom det utökade kärnantalet, som i kombination med flertrådstekniken Hyperthreading ger nykomlingen nytt liv vid flertrådade scenarion.

Just när det kommer till kraftigt flertrådade applikationer kan faktiskt Coffee Lake slåss ovanför sin viktklass gällande antalet kärnor, och här är det återigen klockfrekvensen som spelar in en stor roll. När flaggskeppets sex kärnor parkerar på sin turbonivå 4,3 GHz presenteras i många fall siffror som räcker till för att tävla med flertalet åttakärniga AMD Ryzen-modeller, vilket är något som tidigare Intel-processorer i segmentet endast kunde drömma om.

Intel_coffee_lake-2.jpg

Riktigt samma solskensscenario kan inte målas upp för Core i5-8600K samt Core i3-8350K, då båda dessa modeller saknas Hyperthreading och därmed tappar mark när de ställs mot sina närmast konkurrerande Ryzen-modellen vid flertrådiga laster. Den stora styrkan för dessa ligger istället vid sämre trådade arbetslaster samtidigt som de fortfarande tar ett markant kliv upp över sina föregångare när det kommer till produktivitet.

Med processorfamiljen Coffee Lake sker tillverkningen på tredje generationens 14-nanometersprocess, vilket har kommit att bli ett minst sagt väloljat maskineri. Energieffektiviteten hos modellerna ligger fortsatt väldigt bra, och detta trots ett utökat antal kärnor vid klockfrekvensnivåer i den högre skolan. Detta märks även vid överklockning, där effektuttaget kan hållas på ytterst rimliga nivåer förutsatt att spänningsreglaget används med måtta.

Att dagens lansering är en framstressad sådan råder det dock inga större tvivel om, vilket även var fallet för Skylake-X och plattformen X299 tidigare i somras. AMD:s imponerande framfart på processormarknaden har knappast gått någon obemärkt förbi, och inte minst Intel där företaget har fått det allt svårare att konkurrera när det kommer till flertrådig prestanda i konsumentsegmentet.

Z370-30.jpg

Det finns speciellt två faktorer som pekar mycket mot en framstressad sjösättning, där en av dessa är den tillhörande styrkretsen Z370, som i princip är en omdöpt version av föregångaren Z270 med samma funktionalitet. Någonstans känns detta som en tråkig nödlösning i väntan på den riktiga efterföljaren Z390 under nästa år, medan framtida kompatibilitet är höljd i dunkel.

Därtill ser tillgängligheten i butik ut att bli en riktigt brun historia året ut. Enligt uppgifter från flertalet europeiska återförsäljare gapar lagren tomma på de sexkärniga modellerna, och det ser inte ut att bli bättre på den fronten förrän början av nästa år. Papperslanseringar är aldrig roliga, vare sig för konsumenter eller Intel själva, där spekulanter snällt får vänta alternativt lockas över till det röda lagets mycket konkurrenskraftiga Ryzen-processorer.

Sammanfattningsvis är läget oerhört annorlunda på processormarknaden nu i jämförelse mot nio månader sedan när Kaby Lake rullades ut. AMD är numera tillbaka med besked och har ett ruskigt bra moment, med ytterst stabil flertrådad prestanda, välfyllda lager och lukrativa kampanjer – något som får allt fler att ta steget över till dem.

Coffee Lake är precis det Intel behöver för att erbjuda den balans som efterfrågas prestandamässigt, där denna inte enbart är att räkna med när det kommer till fåtrådiga scenarion. Allt förutsätter dock att företaget faktiskt kan leverera processorer i tillräckliga volymer för att folk inte ska bli frustrerade och hoppa över till konkurrenten.

Intel Core i7-8700K

Intel_coffee_lake-6.jpg

Flaggskeppet Core i7-8700K tar ett rejält kliv upp ställd mot sin föregångare Core i7-7700K när det kommer till flertrådig prestanda. Med tolv tillgängliga trådar och riktigt höga klockfrekvenser kan modellen i många fall tävla med åttakärniga processorer från AMD, samtidigt som den fåtrådiga prestandan hålls på en nivå som gör att den står sig fortsatt kraftfull i exempelvis spel.

För den som vill trimma lite extra finns goda möjligheter för enkel överklockning, där en mindre spänningshöjning gav 4,8 GHz över samtliga kärnor – utan att temperaturer eller effektuttag skenade iväg. Högre nivåer är nåbara, men ger en sämre effektbalans samt kräver mer ordentliga doningar på kylfronten.

Vid 3 795 kronor är det knappast den billigaste processorn på marknaden, speciellt ställt mot de sexkärniga Ryzen-modellerna, men sett till prestandan man får ut känns nivån inte oskälig. Förutsatt att Intel faktiskt kan leverera processorerna till slutkund inom en rimlig tidsram rör det sig om en alldeles utmärkt produkt – och speciellt om man fortfarande värdesätter prestanda vid fåtrådiga laster.

Core i7-8700K är en utmärkt processor med ruskigt hög prestanda i såval få- som flertrådade applikationer

Fördelar

 • Klassledande enkeltrådig prestanda

 • Mycket bra flertrådig prestanda

 • God energieffektivitet

 • Enkel överklockning för testexemplaret

Nackdelar

 • Kräver ny plattform utan nyheter

 • Samma gamla trista grafikdel

 • Mycket oklar butikstillgänglighet

Pris vid publicering: 3 795 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i5-8600K

Intel_coffee_lake-7.jpg

Lillebror i den sexkärniga Coffee Lake-familjen bjuder på ett ordentligt uppsving ställt mot sin föregångare vid flertrådiga applikationer men tappar en del mot konkurrerande Ryzen-modeller då Hyperthreading saknas – något som kan vara värt att ta i beaktning om den typen av laster står på menyn.

Modellen skiner desto starkare i scenarion där endast färre trådar kan användas, där processorns höga klockfrekvenser utnyttjas med fördel. Vi ser även en generellt högre lägstanivå för bildfrekvensen vid spel när den ställs mot Core i5-7600K, vilket tillskrivs det högre kärnantalet hos nykomlingen.

Med ett rekommenderat pris på 2 695 kronor ställs modellen på kollisionskurs med AMD:s Ryzen 5 1600X (vid ordinarie pris utan rabatter) och det finns egentligen ingen klar vinnare. Båda har sina styrkor, och det är egentligen upp till var och en vilken typ av prestanda som värdesätts högst.

Mycket bra spelprestanda och god energieffektivitet gör Core i5-8600K till en utmärkt processor

Fördelar

 • Mycket bra enkeltrådig prestanda

 • Bra flertrådig prestanda

 • God energieffektivitet

 • Enkel överklockning för testexemplaret

Nackdelar

 • Kräver ny plattform utan nyheter

 • Saknar Hyperthreading

 • Samma gamla trista grafikdel

 • Mycket oklar butikstillgänglighet

Pris vid publicering: 2 695 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i5-8400

core_i5_8400-4.jpg

Integsmodellen med sex kärnor tappar förmågan att överklockas och levereras med något lägre klockfrekvenser ställt mot storebror Core i5-8600K. Rent prestandamässigt står sig dock modellen väldigt bra, där särskilt spelscenarion faller processorn i smaken.

Prismässigt ligger Core i5-8400 på 1 900 kronor, vilket placerar modellen i ett ytterst attraktivt läge mellan konkurrenten AMD:s Ryzen 5 1500X och Ryzen 5 1600. Ställt mot den första av dessa är Intels bidrag klart det starkare, medan det inte är fullt lika enkelt när den jämförs mot sexkärniga Ryzen 5 som är snabbare i flertrådade applikationer.

I slutändan är det återigen upp till var och en vilka typ av behov processorn ska användas till, där det inte finns något klockrent val för alla. För den som vill komma undan förhållandevis billigt och är ute efter riktigt gedigen spelprestanda är dock Core i5-8400 ett utmärkt val i klassen.

Core i5-8400 är en utmärkt processor i prisklassen med ytterst kompetent spelprestanda

Fördelar

 • Bra enkeltrådig prestanda

 • Bra flertrådig prestanda

 • God energieffektivitet

 • Konkurrenskraftig prislapp

Nackdelar

 • Nedlåst överklockning

 • Kräver ny plattform utan nyheter

 • Saknar Hyperthreading

 • Samma gamla trista grafikdel

Pris vid publicering: 1 900 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i3-8350K

Intel_coffee_lake-8.jpg

Core i3-processorerna i Coffee Lake-familjen får ett välbehövligt kärntillskott ställt mot föregående generation, och toppmodellen Core i3-8350K använder detta med stor fördel för att fullkomligt köra över sin föregångare Core i3-7350K – både när det kommer till produktivitet och spel.

Med lite enkelt skruvande bör även många kunna uppnå runt 20 procent högre klockfrekvenser vid överklockning, vilket kan ge ett särskilt prestanda avtryck i fåtrådade applikationer.

Medan modellen är betydligt starkare än sin föregångare i flertrådade applikationer finns det dock fall där den tappar mark mot närmsta AMD-konkurrent Ryzen 5 1400, där den sistnämnda vid vissa tillfällen tar vinsten tack vare flertrådstekniken SMT. I slutändan blir därför omdömet liknande som för storebror Core i5-8600K, där var och en måste ta i beaktning vilken typ av prestanda som värdesätts högst.

Core i3-8350K erbjuder utmärkt prestanda för prisklassen

Fördelar

 • Bra enkeltrådig prestanda

 • Bra flertrådig prestanda

 • God energieffektivitet

 • Enkel överklockning för testexemplaret

Nackdelar

 • Kräver ny plattform utan nyheter

 • Saknar Hyperthreading

 • Samma gamla trista grafikdel

Pris vid publicering: 1 795 kronor
Lägsta pris:

Uppdatering 2017-10-17: Sedan publicering har redaktionen kompletterat denna recension med den sexkärniga processorn Core i5-8400. Samtliga diagram har uppdaterats (kan krävas forcerad uppdatering med CTRL+F5 för att se de nya diagrammen) samtidigt som ett omdöme har lagts till på sista sidan.

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal

Kommentarer till artikeln

373 debattinlägg

Skicka en rättelse

Gandalf och Gigabyte prissänker Geforce RTX 2070

Under julkalenderns sjuttonde lucka lurar inget mindre än Gigabyte Geforce RTX 2070 till pangpriset 5 490 kronor. Modellen är bestyckad med bolagets Windforce-kylare och Nvidias senaste alster i form av arkitekturen Turing. Läs mer

8

Processorlansering från 1999 svårast i SweClockers senaste quiz

Resultaten från SweClockers senaste quiz visar på flera lätta frågor, men även vissa kluriga sådana. Svårast var namnet på en processor från 1999. Läs mer

41

SweClockers alternativa julkalender – nytt blask varje dag

Det lackar mot jul, vilket innebär kalendrar till både höger och vänster. Hos SweClockers väntar dock i känd stil en alldeles speciell variant. Läs mer

76

SweClockers Juldator 2018 – tillbaka till temat prisvärdhet

Innan tomten klämmer sig ned i skorstenen är det dags att avrunda 2018 med flaggan i topp. Här är SweClockers Juldator – en lagom maskin för dig som ska bygga ditt första system. Läs mer

46

Intel Xeon W-3175X med 28 kärnor prislistas hos europeiska återförsäljare

Intels entusiastprocessor Xeon W-3175X avtäcktes med löfte om lansering i december. Nu skymtas processorn hos flera återförsäljare, tillsammans med prislapp norr om 40 000 kronor. Läs mer

22

Retrocember Live – se sändningen i efterhand

Retroduon Andreas Eklöv och Jonas Åkered tar plats i studion för en direktsänd tillbakablick på spel och konsoler vi minns från det glada 90-talet. Läs mer

2

Testpilot: Chieftec Scorpion II – rymligt chassi med påkostad RGB-belysning

I Chieftec Scorpion II skapar härdat glas och fyra RGB-belysta fläktar ett samspel som resulterar i ett iögonfallande chassi. Testpiloten Björn Endre kikar närmare. Läs mer

30

Intel avlastar produktion på 14 nanometer med nya styrkretsen B365 på 22 nanometer

Framtida arkitekturer från Intel har varit på tapeten de senaste dagarna och samtidigt har bolaget i tysthet släppt en ny styrkrets för Coffee Lake, som tillverkas på en äldre nod. Läs mer

46

Discords spelbutik sänker avgiften till tio procent för samtliga utvecklare

Nyheterna kring butiker för speldistribution haglar tätt, och Discord meddelar nu att bolagets butik under 2019 utökas med ett nytt publiceringssystem samt en lägre avgift för utgivare. Läs mer

122

Forumet: Sätt ihop en värstingdator från millennieskiftet

Nostalgin flödar i forumet när det diskuteras komponenter som var relevanta för 20 år sedan. Hur skulle din drömdator från slutet av år 1999 se ut? Gå in i forumet och dela med dig! Läs mer

37

Logitechs mjukvara gör att datorer kan styras med kommandon från webben

Googles Project Zero varnar för ett säkerhetshål i Logitechs mjukvara, vilket gör det möjligt för angripare att skicka tangentbordskommandon till användares datorer över webben. Läs mer

33

Quiz: SweClockers quiz från Dreamhack Winter 2018

Under Dreamhack Winter 2018 bjöd SweClockers på en quiz för alla som besökte montern under mässan. Nu får även de som inte var på plats möjlighet att göra den. Läs mer