Dell Alienware 13 R3 – bärbar dator med 13,3-tums OLED-skärm

Bärbara speldatorer med inbyggd OLED-skärm hör till det riktig sällsynta. SweClockers testar Alienware 13 R3, som kommer med 13,3-tums OLED med 2 560 × 1 440 pixlar.

OLED på Alienware 13 R3

Till att börja med kan vi säga ja, OLED-panelen kan verkligen släcka ned helt. Men ändå ser vi tydligt var panelen slutar och var den svarta ramen runt om själva panelen börjar. Svaret ligger i att reflexer från ljus utifrån verkar studsa mot själva panelen och ge intryck av ljusare svärta.

I ett helt svart rum utan annat ljus går det däremot inte att se vad som är panelen och vad som är ram. Panelen är verkligen helt svart när vi sätter oss på toaletten, stänger dörren, släcker lampan och spelar spel. Som normala människor så ofta gör.

alienware_r3_reflexer.jpg

Reflexfiltret är blankt och inte supereffektivt mot ljusa rum och särskilt inte fönster.

Skärmstorleken 13,3 tum med 2 560 × 1 440 pixlar ger en täthet på 225 pixlar per tum. Ganska precis en fjärdedel av storleken hos en 27-tummare och den nivå av täthet som hos de fåtalet 27-tums 5K-skärmarna, till exempel denna som vi testat.

Pixeltätheten är inget som helst problem utan skalningen i Windows 10 löser detta galant. Från början står den på 300 procent och beroende på önskemål och synförmåga går det med lätthet att klämma in mer information på skärmen. Skärmen har också touch-funktion.

Total svärta och behaglig skalning

Enligt mätprogrammet har vi ett kontrastförhållande på cirka 28 triljoner till 1. Detta värde kommer av att vi mäter så lite ljus, eller inget ljus alls, långt under specifikationen för mätaren. Då blir det mer eller mindre slumpvärden baserat på brusnivåer i mätarens A/D-omvandlare. I praktiken är svart alldeles svart.

alienware_r3_produkt_sidan.jpg

Det höga kontrastförhållandet med 0 nits ljus i svart samt 13,3-tums panelens pixeltäthet gör att bilden upplevs riktigt knivskarp och tydlig. Inte alls det blaskiga och urvattnade intrycket som är så vanligt hos bärbara datorers ofta rätt mediokra LCD-skärmar.

Detta påverkar också skalning då vi kan köra spel i 1920 × 1080 och ändå få en tydlig och skarp bild. Det fungerar riktigt bra ihop med Geforce GTX 1060-kortets kapacitet. Denna 1,33×-skalning är annars förknippat med en hel del skalningsproblematik och sämre bildkvalitet på 2 560 × 1 440-skärmar med större yta.

25 ms av input lag

OLED-panelen arbetar i 60 Hz och beter sig i väldigt hög grad som en 60 Hz-skärm som vi är vana med. Den ger alltså en ganska synbar nivå av eftersläp som väntat. Själva responstiderna är låga och det märks att OLED-panelen tänder och släcker snabbt. Vi kan dock märka av viss röd ”efterglöd” i mörka nyanser när vi tittar på testbilder. Detta var inte synligt när vi försökte återskapa samma fenomen i spel.

alienware_r3_oled_respons.jpg

Latensen är förhållandevis hög, cirka 25 ms jämfört med en bildrörsskärm och alltså inte riktigt på en nivå för en dedikerad spelskärm. Nu går det förstås att koppla på sådana skärmar externt och driva dem via Geforce GTX 1060-grafiken.

Då når vi också full kapacitet både över HDMI och Mini Display-anslutningen. Det vill säga att det går att köra 4K/UHD med 60 Hz och full färgupplösning, eller 240 Hz på extern spelskärm. Det går att aktivera HDR och även G-Sync och använda sådana funktioner på externa skärmar som inte finns här hos den inbyggda OLED-skärmen.

Intels kontrollpanel styr

En intressant detalj är att Geforce GTX 1060 mer eller mindre körs genom Intel HD Graphics 630-kretsen. Nvidias kontrollpanel ger oss inställningar för 3D-grafik men inget som påverkar bild eller bildsignal. Alla dessa alternativ saknas helt enkelt och allt sådant som påverkar grafiken styrs via Intels kontrollpanel. Alla ändringar vi gör i Intels kontrollpanel påverkar direkt hur grafiken ser ut i spelen.

alienware_r3_intel-grafik.jpg

Bilden på OLED-skärmen styrs via Intels kontrollpanel även Geforce GTX 1060-grafiken används. Externa skärmar styrs via GTX 1060 och Nvidias kontrollpanel. Färgproblemen vi tar upp i nästa avsnitt regleras här.

Ljusstyrkan hos OLED-panelen är cirka 300 nits. Detta sjunker till 260 nits ifall vi fyller hela skärmen med 100 procent vitt. Det ökar till 315 nits ifall vi endast fyller 5 procent av skärmen med vitt och låter resten vara svart.

Detta är vad som kallas för ABL, Automatic Brightness Limiter och är beskrivet i föregående avsnitt. Skärmen pendlar alltså något i ljusstyrka baserat på vilket innehåll som visas. Det var dock inget som märktes eller stördes utan upptäcktes när vi mätte ljusstyrkan på skärmen.

Vid 50 procents APL, Avarage Picture Level eller snittljusnivå, lyser panelen så här starkt i förhållande till hur många steg du sänker i Windows:

Snäpp nedåt

Ljusstyrka

Max

300 nits

1

250 nits

2

195 nits

3

160 nits

5

120 nits

6

90 nits

7

65 nits

8

50 nits

9

33 nits

10

22 nits

11

17 nits

Tyvärr använder sig OLED-panelen av pulsbreddmodulering i 240 Hz för att reglera ljusstyrkan. Denna modulering är synbar och leder till att grafik i rörelse blir ojämn och ”upphackad”. Det syns även i testbilder.

I praktiken var det däremot inte lika tydligt när vi spelade spel. Men det är också individuellt hur störande detta flimmer är. Så fort vi sänker ljusstyrkan börjar skärmen flimra med 240 Hz och ju mer vi sänker, desto längre perioder av nedsläckning.

Varför 60 när panelen klarar 240 Hz?

Frågan kring uppdateringsfrekvens väcker också en tanke. Med LCD-skärmar och pulsbreddmodulering är det lysdioderna som släcks oberoende av själva bildpanelen och uppdateringen. Ofta med rätt dålig synk som stör grafik i rörelser. Fast med OLED är det ju pixlarna själva som släcker ned. Själva OLED-panelen kan alltså ändras och justeras med en frekvens av 240 Hz.

Så varför körs då 240 Hz inte från första början, eller åtminstone 120 Hz. Varför nöja sig med 60 Hz. Frågan är om Samsung som bygger OLED-panelen missat en otroligt grym finess här, eller om det är andra konstruktionsmässiga och elektroniska hinder i vägen.

Kommentarer till artikeln

26 debattinlägg

Skicka en rättelse
4

Fredagspanelen 156: Nvidia Turing i sommar och Battlefield V avtäckt

Jonas och Kenneth känner pressen från en eventuell lansering av Nvidias nya grafikkort nu i sommar samtidigt som de måste diskutera avtäckandet av DICE nya Battlefield-titel. Läs mer

6

Galleriet: Tangentbord i två delar av "willesakken"

Medlemmen "willesakken" bygger ett eget tangentbord med en något annorlunda layout, där allting monterats ihop från grunden på ett tvådelat kretskort. Läs mer

24

Samsung uppdaterar 2018 års tv-apparater med stöd AMD Freesync

Flera av Samsungs tv-apparater får en ny mjukvaruuppdatering, vilken lägger till stöd för adaptiv bildsynkronisering i form av Freesync. Läs mer

1

Nördigt med SweClockers på Inferno Online

Det var allt från CS-turnering till prestigefylld tangentbordskamp när SweClockers medlemmar intog Inferno Online. Här är bilder från eventet! Läs mer

73

SVT granskar kravbrev till misstänkta fildelare – 35 000 skickas ut under 2018

Uppdrag granskning har gjort en granskning av massutskicken av kravbreven till misstänkta fildelare, och menar att många oskyldiga drabbas på grund av bristfälliga metoder. Läs mer

53

Apple stoppar Steam Link för IOS

Möjligheten att strömma spel från datorn till en telefon med IOS ser inte ut att bli verklighet, då Apple gör en helomvändning och stoppar lanseringen av Steam Link på plattformen. Läs mer

74

Spelkritikern John "Totalbiscuit" Bain har avlidit – 33 år gammal

Den kända Youtube-profilen John Bain, mera känd som Totalbiscuit och Cynical Brit, har efter fyra års kamp avlidit i sviterna av cancer. Han blev endast 33 år gammal. Läs mer

1

Nvidia släpper drivrutin för The Crew 2 och State of Decay 2

Nyligen släpptes zombieliret State of Decay 2, samtidigt som Ubisoft just nu kokar ihop en beta för The Crew 2. Nvidia ställer upp med färska drivrutiner för båda speltitlarna. Läs mer

24

Djupdykning i grafikkortens historia – Nvidia och ATI tar över marknaden

I del två av grafikkortens historia hamnar fokus på 2000-talet, med produktfamiljer som i rask takt avlöste varandra och bidrog till att forma dagens oligopol med två dominerande aktörer. Läs mer

38

Forumet: Visa dina DIY-projekt

Datorbyggen i all ära, men vissa gillar att bygga saker från grunden. Har du byggt en arbetsbänk, täljt en kniv eller kanske gömt kabelhärvor på ett finurligt sätt? Gå in i tråden och visa! Läs mer

16

Nvidia och SK Hynix ingår avtal för GDDR6-minne till nästa generations Geforce

Inför nästa generations grafikkort ingår Nvidia ett nytt avtal med SK Hynix. Detta för att säkerställa tillräckliga volymer av GDDR6-minneskretsar och Geforce-grafikkort. Läs mer

32

Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) på SweClockers

Inom kort träder den nya dataskyddsförordningen i kraft inom EU, även kallad GDPR. SweClockers förklarar vad denna innebär för dig som medlem. Läs mer