Dell Alienware 13 R3 – bärbar dator med 13,3-tums OLED-skärm

Bärbara speldatorer med inbyggd OLED-skärm hör till det riktig sällsynta. SweClockers testar Alienware 13 R3, som kommer med 13,3-tums OLED med 2 560 × 1 440 pixlar.

OLED på Alienware 13 R3

Till att börja med kan vi säga ja, OLED-panelen kan verkligen släcka ned helt. Men ändå ser vi tydligt var panelen slutar och var den svarta ramen runt om själva panelen börjar. Svaret ligger i att reflexer från ljus utifrån verkar studsa mot själva panelen och ge intryck av ljusare svärta.

I ett helt svart rum utan annat ljus går det däremot inte att se vad som är panelen och vad som är ram. Panelen är verkligen helt svart när vi sätter oss på toaletten, stänger dörren, släcker lampan och spelar spel. Som normala människor så ofta gör.

alienware_r3_reflexer.jpg

Reflexfiltret är blankt och inte supereffektivt mot ljusa rum och särskilt inte fönster.

Skärmstorleken 13,3 tum med 2 560 × 1 440 pixlar ger en täthet på 225 pixlar per tum. Ganska precis en fjärdedel av storleken hos en 27-tummare och den nivå av täthet som hos de fåtalet 27-tums 5K-skärmarna, till exempel denna som vi testat.

Pixeltätheten är inget som helst problem utan skalningen i Windows 10 löser detta galant. Från början står den på 300 procent och beroende på önskemål och synförmåga går det med lätthet att klämma in mer information på skärmen. Skärmen har också touch-funktion.

Total svärta och behaglig skalning

Enligt mätprogrammet har vi ett kontrastförhållande på cirka 28 triljoner till 1. Detta värde kommer av att vi mäter så lite ljus, eller inget ljus alls, långt under specifikationen för mätaren. Då blir det mer eller mindre slumpvärden baserat på brusnivåer i mätarens A/D-omvandlare. I praktiken är svart alldeles svart.

alienware_r3_produkt_sidan.jpg

Det höga kontrastförhållandet med 0 nits ljus i svart samt 13,3-tums panelens pixeltäthet gör att bilden upplevs riktigt knivskarp och tydlig. Inte alls det blaskiga och urvattnade intrycket som är så vanligt hos bärbara datorers ofta rätt mediokra LCD-skärmar.

Detta påverkar också skalning då vi kan köra spel i 1920 × 1080 och ändå få en tydlig och skarp bild. Det fungerar riktigt bra ihop med Geforce GTX 1060-kortets kapacitet. Denna 1,33×-skalning är annars förknippat med en hel del skalningsproblematik och sämre bildkvalitet på 2 560 × 1 440-skärmar med större yta.

25 ms av input lag

OLED-panelen arbetar i 60 Hz och beter sig i väldigt hög grad som en 60 Hz-skärm som vi är vana med. Den ger alltså en ganska synbar nivå av eftersläp som väntat. Själva responstiderna är låga och det märks att OLED-panelen tänder och släcker snabbt. Vi kan dock märka av viss röd ”efterglöd” i mörka nyanser när vi tittar på testbilder. Detta var inte synligt när vi försökte återskapa samma fenomen i spel.

alienware_r3_oled_respons.jpg

Latensen är förhållandevis hög, cirka 25 ms jämfört med en bildrörsskärm och alltså inte riktigt på en nivå för en dedikerad spelskärm. Nu går det förstås att koppla på sådana skärmar externt och driva dem via Geforce GTX 1060-grafiken.

Då når vi också full kapacitet både över HDMI och Mini Display-anslutningen. Det vill säga att det går att köra 4K/UHD med 60 Hz och full färgupplösning, eller 240 Hz på extern spelskärm. Det går att aktivera HDR och även G-Sync och använda sådana funktioner på externa skärmar som inte finns här hos den inbyggda OLED-skärmen.

Intels kontrollpanel styr

En intressant detalj är att Geforce GTX 1060 mer eller mindre körs genom Intel HD Graphics 630-kretsen. Nvidias kontrollpanel ger oss inställningar för 3D-grafik men inget som påverkar bild eller bildsignal. Alla dessa alternativ saknas helt enkelt och allt sådant som påverkar grafiken styrs via Intels kontrollpanel. Alla ändringar vi gör i Intels kontrollpanel påverkar direkt hur grafiken ser ut i spelen.

alienware_r3_intel-grafik.jpg

Bilden på OLED-skärmen styrs via Intels kontrollpanel även Geforce GTX 1060-grafiken används. Externa skärmar styrs via GTX 1060 och Nvidias kontrollpanel. Färgproblemen vi tar upp i nästa avsnitt regleras här.

Ljusstyrkan hos OLED-panelen är cirka 300 nits. Detta sjunker till 260 nits ifall vi fyller hela skärmen med 100 procent vitt. Det ökar till 315 nits ifall vi endast fyller 5 procent av skärmen med vitt och låter resten vara svart.

Detta är vad som kallas för ABL, Automatic Brightness Limiter och är beskrivet i föregående avsnitt. Skärmen pendlar alltså något i ljusstyrka baserat på vilket innehåll som visas. Det var dock inget som märktes eller stördes utan upptäcktes när vi mätte ljusstyrkan på skärmen.

Vid 50 procents APL, Avarage Picture Level eller snittljusnivå, lyser panelen så här starkt i förhållande till hur många steg du sänker i Windows:

Snäpp nedåt

Ljusstyrka

Max

300 nits

1

250 nits

2

195 nits

3

160 nits

5

120 nits

6

90 nits

7

65 nits

8

50 nits

9

33 nits

10

22 nits

11

17 nits

Tyvärr använder sig OLED-panelen av pulsbreddmodulering i 240 Hz för att reglera ljusstyrkan. Denna modulering är synbar och leder till att grafik i rörelse blir ojämn och ”upphackad”. Det syns även i testbilder.

I praktiken var det däremot inte lika tydligt när vi spelade spel. Men det är också individuellt hur störande detta flimmer är. Så fort vi sänker ljusstyrkan börjar skärmen flimra med 240 Hz och ju mer vi sänker, desto längre perioder av nedsläckning.

Varför 60 när panelen klarar 240 Hz?

Frågan kring uppdateringsfrekvens väcker också en tanke. Med LCD-skärmar och pulsbreddmodulering är det lysdioderna som släcks oberoende av själva bildpanelen och uppdateringen. Ofta med rätt dålig synk som stör grafik i rörelser. Fast med OLED är det ju pixlarna själva som släcker ned. Själva OLED-panelen kan alltså ändras och justeras med en frekvens av 240 Hz.

Så varför körs då 240 Hz inte från första början, eller åtminstone 120 Hz. Varför nöja sig med 60 Hz. Frågan är om Samsung som bygger OLED-panelen missat en otroligt grym finess här, eller om det är andra konstruktionsmässiga och elektroniska hinder i vägen.

Kommentarer till artikeln

26 debattinlägg

Skicka en rättelse
9

AMD Ryzen Threadripper 2990WX och 2950X: Rendering och spel i överklockat läge

Andra generationens Ryzen Threadripper är inte riktigt klar i testlabbet ännu utan laddas upp återigen för ytterligare tester, denna gång med fokus på rendering och spel i överklockat läge. Läs mer

118

Nvidia Geforce GTX 2060 prestandatestas i 3DMark – presterar i klass med GTX 1080

Vad som uppges vara Geforce GTX 2060 har nu dykt upp i prestandatestet 3DMark, där det presterar i klass med Geforce GTX 1080. Läs mer

51

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 får grafikkretsarna TU102 respektive TU104

Det duggar tätt mellan uppgifterna kring Nvidias nästa generation grafikkort. Nu kan SweClockers avslöja kodnamnen för grafikkretsarna, samt ge ett första smakprov på specifikationerna. Läs mer

49

Nvidia Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti från MSI hittar ut på webben

De första bilderna på Nvidias kommande grafikkort hittar nu ut på webben, med modeller från partnertillverkaren MSI. Förutom Geforce RTX 2080 skymtas även en tidigare okänd Ti-modell. Läs mer

23

Minnespriserna väntas sjunka under fjärde kvartalet 2018

Nya rapporter talar för att minnespriserna sjunker framöver, då efterfrågan inte ökat i samma takt som tillgången. Läs mer

127

SweClockers inställning till politiskt innehåll och diskussioner i forumet

Det politiska samtalet är mer polariserat än någonsin och det märks även på SweClockers, där många upplever att villkoren för ordväxling är otydliga. Här är vår syn på politiska diskussioner. Läs mer

83

Intel Core i9-9900K "Coffee Lake Refresh" får fastlödd värmespridare

Intel hör bön, eller åratal av högljudda klagomål, och ger processorfamiljen Coffee Lake Refresh med Core i9-9900K i spetsen fastlödd värmespridare. Läs mer

105

Nvidia Geforce RTX 2080 kan förbokas hos svenska återförsäljare från 20 augusti

Den 20 augusti håller Nvidia ett evenemang för att avtäcka nästa generations Geforce. Nya uppgifter talar för att modellen Geforce RTX 2080 kommer gå att förboka i samband med detta. Läs mer

51

ARM tar upp kampen mot Intel med processorer för bärbara datorer

Tillverkaren ARM presenterar sina produktplaner för de två kommande åren, och utlovar nya kretsar som ska kunna konkurrera med Intel på marknaden för bärbara datorer. Läs mer

10

Fynda under skolstarten med SweClockers medlemmar och partner

Sommaren lider mot sitt slut och för många väntar studier. Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar både erbjudanden och de bästa tipsen från medlemmarna. Läs mer

41

Galleriet: Prototype1 är avskalat chassi byggt från grunden

Medlemmen "DuRac3ll" visar sin egendesignade och väldisponerade datorlåda Prototype1, med pulverlackad metall som har skurits ut med vattenskärare. Läs mer

59

Amazon vill utmana Youtube med Twitch

Med exklusiva program och profiler vill Amazon ta upp kampen mot Youtube. Företaget uppges bland annat locka med stora summor pengar samt en del av reklamintäkterna från tjänsten. Läs mer