Sammanfattning

För lite mer än ett halvår sedan presenterade Intel sin nya Skylake-X-serie officiellt för världen, där toppmodellen var bestyckad med hela 18 kärnor. Intel Core i9-7980XE baseras på bolagets High Core Count-kretsar (HCC), vilka används för serverprocessorer i Xeon-familjen.

Modellerna med fler än tio kärnor dröjde något längre än sina mindre bröder, då de sistnämnda blev framflyttade för att ge svar på AMD Ryzen Threadripper. Med resultatet i hand är Core i9-7980XE i dagsläget världens snabbaste processor för konsumenter.

i9-7980XE-2.jpg

För applikationer inriktade mot produktivitet är Core i9-7980XE en riktigt kompetent modell. När det kommer till spel hamnar den dock lite efter Core i7-8700K som även är betydligt billigare.

Med det sagt finns det några nackdelar, där effektförbrukningen är en av dessa. Förvisso hamnar den jämsides med Core i9-7900X i förbrukning sett till redaktionens tester, där den kan hålla en klockfrekvens runt 4,0 GHz på samtliga kärnor ställt mot 3,6 GHz för Core i9-7980XE.

När det kommer till överklockning sticker Core i9-7980XE iväg ytterligare, där redaktionens modell lyckades nå en klockfrekvens på 4,5 GHz på samtliga kärnor. Kostnaden för denna överklockning är extremt hög effektförbrukning, vilken även innebär betydligt högre värmeutveckling. Finns överklockning i tankarna behövs det en kompetent kylarlösning för att hantera värmeutvecklingen.

i9-7980XE-4.jpg

Självklart är det svårt att undvika elefanten i rummet som är prislappen. Intel Core i9-7980XE går loss på strax under 20 000 kronor och skapar en lättare brand i plånboken. För att motivera ett köp av Core i9-7980XE över motsvarande modell från det röda laget ska det krävas väldigt specifika behov.

Sammanfattningsvis är Intel Core i9-7980XE en otroligt snabb processor, med en lika otrolig prislapp. Modellen har ett litet övertag mot konkurrerande AMD Ryzen Threadripper 1950X, men med en prisskillnad nära 10 000 kronor är det svårt att motivera Intels flaggskepp i dagsläget.

Intel Core i9-7980XE är en bra processor med skyhög flertrådig prestanda.

Fördelar

  • Världens hittills snabbaste processor för konsumenter

  • Utmärkt flertrådig prestanda

  • Bra enkeltrådig prestanda

  • God energieffektivitet

  • Bra överklockning för testexemplaret

Nackdelar

  • Otroligt dyr

  • Extremt hög effektförbrukning vid överklockning

Pris vid publicering: 19 799 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal