Förhandstitt: Louqe Ghost S1

Påkostade materialval, ultrakompakta yttermått och plats för högpresterande komponenter är några av ledorden för svenska Louqes kommande chassi Ghost S1, som idag tittar förbi i testlabbet.

Montering och sammanfattning

Det är svårt att inte dra lite på smilbanden när undertecknad handskas med Ghost S1. Chassit är en sann premiumprodukt, vilket blir särskilt uppenbart när man bygger ihop det från sitt isärplockade leveransutförande. Här bjuds det på både ypperlig passform och kvalitetsnivå i den absoluta toppklassen – mycket tack vare det stabila stålbladet och de stilfullt utfrästa aluminiumpanelerna.

ghost_s1-53.jpg

Efter att ha monterat åtskilliga system i kompakta SFF-chassin genom åren kan undertecknad utan tvekan placera Ghost S1 i den absoluta toppen av dessa när det kommer till hur smärtfri hela processen var. Då hela stommen blottas när panelerna plockas bort presenteras användaren med en extremt öppen miljö att arbeta i, vilket underlättar enormt i detta krympta format.

Nu rekommenderas det givetvis att merparten av komponenterna redan sitter monterade på moderkortet när detta tar plats i chassit, men det gick faktiskt förvånansvärt bra att både byta luftkylare och eftermontera vattenkylning utan att plocka ut moderkortet – detta tack vare ett ordentligt utstansat hål för baksidan av sockeln samt möjligheten att enkelt kunna skruva bort hela bottenpanelen.

ghost_s1-55.jpg
ghost_s1-56.jpg

En av de största begränsningarna med chassin i den här storleken brukar ofta vara utrymmet som finns att tillgå för processorkylare och detta är även fallet med Ghost S1. Louqe har dock tagit ut svängarna mer storleksmässigt än många av konkurrenterna, vilket låter kylare med en höjd på 66 millimeter ta plats i systemet.

Det utökade utrymmet för processorkylare tillåter exempelvis modellen på bilden ovan, Noctua NH-L12, att monteras med en 92 mm-fläkt placerad i underkant av kylflänsen. Denna klarar enligt specifikation av processorer med en TDP på 95 W, vilket även stämmer bra ihop med vår Core i7-7700K i grundklockfrekvenser när den belastas hårt.

Vi har experimenterat med en hel del olika kylare under den senaste veckan, där vissa lågprofilsvarianter som inte annars passar kan anpassas för ändamålet med hjälp av en tunnare fläkt. Exempelvis kunde undertecknads personliga favorit Be Quiet Shadow Rock LP ihop med en buntbandad Noctua NF-A12x15 ta plats utan problem i chassit, och därtill prestera väldigt bra när det kom till både värmeavledning och ljudnivåer.

I slutändan kommer både processortemperatur och ljudnivå inuti Ghost S1 vara kraftigt beroende på vilken typ av belastning som appliceras. Orealistiska strömvirus som bombarderar AVX-instruktioner kommer oundvikligen att resultera i maximalt fläktpåslag ihop med höga temperaturer, medan verkliga scenarion som spel och videorendering är en helt annan femma med betydligt rimligare resultat.

ghost_s1-54.jpg
ghost_s1-57.jpg

Chassit har som tidigare nämnts plats för nätaggregat i formfaktorerna SFX och SFX-L, och båda dessa får även plats i praktiken. Vi skulle dock vilja slå ett slag för att hålla sig till SFX, då detta underlättar kabeldragning samtidigt som det finns möjlighet till montering av en fullstor chassifläkt i botten.

Kabeldragningen från nätaggregatet fungerar faktiskt förvånansvärt bra, vilket är långt ifrån fallet i de flesta kompakta chassina. Spalten som finns att tillgå mellan enheten och stålbladet fungerar utmärkt för att skuffa undan exempelvis 24-pinskabeln och PCI Express-kablarna till grafikkortet – något som resulterar i ett snyggt och städat bygge.

ghost_s1-52.jpg

Likt processorkylare finns det restriktioner gällandes vilka grafikkort som kan ta plats i chassit, även om dessa är betydligt mer givmilda än de förstnämnda. Vi har bombarderat Ghost S1 med flertalet kort som finns att tillgå i testlabbet, och stött på både välpassande modeller och en del som stöter på patrull storleksmässigt.

Kortet på bilden ovan, EVGA:s Geforce GTX 1080 Superclocked, använder sig av Nvidias referenskretskort och lämnar därför extremt goda marginaler utrymmesmässigt. Med steget upp till samma företags kort fast med FTW-märkning är det istället ett skräddarsytt kretskort som gäller, vilket bygger på påtagligt mer på höjden.

Rent fysiskt får ett sådant kort plats, men då den extra strömmatningen i ovankant hamnar väldigt långt upp innebär det att sladdarna från PCI Express-kontakterna hamnar ovanför chassits topp. I detta fall kunde vi använda oss av den lilla expansionshatten för att ge det där lilla extra på höjden som behövdes i utrymmesväg för att svälja kontakten i chassit.

Detta skiljer sig dock från kort till kort, där exempelvis Asus Strix-varianter ofta har nedsänkta PCI Express-kontakter i kretskortet – något som gör att dessa ryms utan att man behöver ta till en expansionshatt. I slutändan är det därför viktigt att titta på samtliga måttdimensioner hos grafikkortet samt hur kontakterna sitter, och förhoppningsvis kommer Louqe att sammanställa någon form av kompatibilitetslista framöver.

När det kommer till temperaturer kunde vi ställa resultaten i chassit mot våra tidigare tester av EVGA Geforce GTX 1080 Superclocked i ett fullstort miditowerchassi, vilket resulterade i en GPU-temperatur som låg cirka 10 °C högre i Ghost-chassit (77 °C under långtida belastning med Metro: Last Light) när vi låste fläkthastigheten vid samma nivå som miditowervarianten.

Detta kan låta som ett ordentligt temperaturpåslag för den oinvigde, men sett till andra kompakta chassin undertecknad har monterat in högpresterande grafikkort i är det faktiskt ett riktigt bra resultat. Det är också värt att nämna att man aldrig kommer få lika bra värmeprestanda i ett chassi på drygt 8 liter när det ställs mot en förhållandevis gigantisk låda på 54 liter (Fractal Design Arc R2).

ghost_s1-22.jpg
ghost_s1-23.jpg
ghost_s1-24.jpg

Vi ville givetvis även testa på möjligheterna att montera in ett slutet vattenkylningspaket i chassit med hjälp av den största expansionshatten. En NZXT Kraken X52 med 240 mm-radiator och dubbla 120 mm-fläktar skruvades därför fast i monteringsramen i ovankant, vilket rymdes utan problem när hatten tog plats ovanpå paketet.

ghost_s1-26.jpg
ghost_s1-27.jpg

Det fanns en viss skepsis till hur slangarna skulle löpa smidigt ner till huvudkammaren från radiatorn, men detta visade sig vara obefogat. Slangarna passerade utan problem genom utstansningen i monteringsramen och vattenblocket kunde sedan enkelt skruvas fast på processorn. Detta kan utan tvekan vara ett intressant alternativ för den som vill hålla på med lite kraftfullare överklockning i ett litet format, även om det är nämnvärt att chassit blir ganska mycket större med hatten monterad i taket.

För att knyta ihop säcken på denna förhandstitt är vi imponerande av vad Louqe har åstadkommit hittills med Ghost S1. Modellen bjuder på ett sunt designtänk utan massa krusiduller, där fokus ligger på ett välfungerande ventilationssystem enligt skorstensprincipen ihop med byggkvalitet i den absoluta toppklassen.

Den här typen av småskaliga projekt har en tendens att springa iväg prismässigt, och vi blev därför väldigt förvånande när företaget meddelade att de siktar på ett rekommenderat pris på 1 990 kronor. Detta är givetvis fortfarande väldigt mycket pengar för ett chassi, men ställt mot övriga fältet i detta segment får det ändå ses som konkurrenskraftigt.

Inom några dagar vänder sig Louqe återigen till Kickstarter i ett försök att finansiera den första produktionsrundan av chassit. Lyckas de med detta och kan bibehålla kvalitetsnivån vid massproduktionen är det en riktigt stark kandidat i SFF-segmentet som vi gärna tar en titt på i slutgiltig version.

Kommentarer till artikeln

72 debattinlägg

Skicka en rättelse
9

Apple svarar på varför bolaget stoppat Steam Link för IOS

Efter att mobilapplikationen Steam Link stoppats av Apple så delgavs ingen vidare förklaring. Nu pekar marknadsföringschefen Phil Schiller ut en rad problemområden. Läs mer

8

Efterfrågan på minneskretsar växer snabbare än produktionsökningen

Enligt ordföranden för den taiwanesiska kretstillverkaren Nanya Technology kommer efterfrågan på primärminnen öka snabbare än produktionskapaciteten även under 2018. Läs mer

5

Testpilot: AOC Agon AG352UCG6 - välvd och ultrabred med G-Sync och 120 Hz

AOC lanserar en uppdaterad variant av sin ultrabreda gamingskärm AG352UCG. Testpiloten "Niczo" undersöker vad denna nytappning har att erbjuda. Läs mer

4

Forumet: Kryptoskolan del 3 – Proof of Stake

  • 2018-05-19

I den tredje delen av Kryptoskolan går "Helionart" igenom konceptet med Proof of Stake, och berättar vad det är samt hur det fungerar. Läs mer

14

Ubisoft visar första Far Cry 5-expansionen – utspelar sig under Vietnamkriget

Nu presenterar Ubisoft den första expansionen till Far Cry 5, där den amerikanska vildmarken och religiösa fanatiker byts mot tropiskt klimat och Vietnamkrig. Läs mer

5

Streacom DA2 är flexibelt Mini-ITX-chassi med fokus på kylning

Den holländska chassitillverkaren Streacom utökar produktportföljen med DA2, som är ett Mini-ITX-chassi med stöd för en rad olika konfigurationer av komponenter. Läs mer

6

Armborst i PUBG med Kenneth, Jonas och Emil

Gänget bakom PUBG har kokat ihop ett evenemang för helgen. Det handlar om fokus på armborst, vilket givetvis lockar SweClockers-gänget till slagfältet. Läs mer

98

Forumet: Hjälp oss göra Fredagspanelen bättre

Efter åtta år i rutan känner vi att det är dags för förändring, och vi vill därför ha din åsikt för att göra Fredagspanelen bättre. Hur vill du att Fredagspanelen ska se ut framöver? Gå in i tråden och ge förslag! Läs mer

5

Fredagspanelen 156: Nvidia Turing i sommar och Battlefield V avtäckt

Jonas och Kenneth känner pressen från en eventuell lansering av Nvidias nya grafikkort nu i sommar samtidigt som de måste diskutera avtäckandet av DICE nya Battlefield-titel. Läs mer

9

Galleriet: Tangentbord i två delar av "willesakken"

Medlemmen "willesakken" bygger ett eget tangentbord med en något annorlunda layout, där allting monterats ihop från grunden på ett tvådelat kretskort. Läs mer

29

Samsung uppdaterar 2018 års tv-apparater med stöd AMD Freesync

Flera av Samsungs tv-apparater får en ny mjukvaruuppdatering, vilken lägger till stöd för adaptiv bildsynkronisering i form av Freesync. Läs mer

2

Nördigt med SweClockers på Inferno Online

Det var allt från CS-turnering till prestigefylld tangentbordskamp när SweClockers medlemmar intog Inferno Online. Här är bilder från eventet! Läs mer