Förhandstitt: Louqe Ghost S1

Påkostade materialval, ultrakompakta yttermått och plats för högpresterande komponenter är några av ledorden för svenska Louqes kommande chassi Ghost S1, som idag tittar förbi i testlabbet.

Montering och sammanfattning

Det är svårt att inte dra lite på smilbanden när undertecknad handskas med Ghost S1. Chassit är en sann premiumprodukt, vilket blir särskilt uppenbart när man bygger ihop det från sitt isärplockade leveransutförande. Här bjuds det på både ypperlig passform och kvalitetsnivå i den absoluta toppklassen – mycket tack vare det stabila stålbladet och de stilfullt utfrästa aluminiumpanelerna.

ghost_s1-53.jpg

Efter att ha monterat åtskilliga system i kompakta SFF-chassin genom åren kan undertecknad utan tvekan placera Ghost S1 i den absoluta toppen av dessa när det kommer till hur smärtfri hela processen var. Då hela stommen blottas när panelerna plockas bort presenteras användaren med en extremt öppen miljö att arbeta i, vilket underlättar enormt i detta krympta format.

Nu rekommenderas det givetvis att merparten av komponenterna redan sitter monterade på moderkortet när detta tar plats i chassit, men det gick faktiskt förvånansvärt bra att både byta luftkylare och eftermontera vattenkylning utan att plocka ut moderkortet – detta tack vare ett ordentligt utstansat hål för baksidan av sockeln samt möjligheten att enkelt kunna skruva bort hela bottenpanelen.

ghost_s1-55.jpg
ghost_s1-56.jpg

En av de största begränsningarna med chassin i den här storleken brukar ofta vara utrymmet som finns att tillgå för processorkylare och detta är även fallet med Ghost S1. Louqe har dock tagit ut svängarna mer storleksmässigt än många av konkurrenterna, vilket låter kylare med en höjd på 66 millimeter ta plats i systemet.

Det utökade utrymmet för processorkylare tillåter exempelvis modellen på bilden ovan, Noctua NH-L12, att monteras med en 92 mm-fläkt placerad i underkant av kylflänsen. Denna klarar enligt specifikation av processorer med en TDP på 95 W, vilket även stämmer bra ihop med vår Core i7-7700K i grundklockfrekvenser när den belastas hårt.

Vi har experimenterat med en hel del olika kylare under den senaste veckan, där vissa lågprofilsvarianter som inte annars passar kan anpassas för ändamålet med hjälp av en tunnare fläkt. Exempelvis kunde undertecknads personliga favorit Be Quiet Shadow Rock LP ihop med en buntbandad Noctua NF-A12x15 ta plats utan problem i chassit, och därtill prestera väldigt bra när det kom till både värmeavledning och ljudnivåer.

I slutändan kommer både processortemperatur och ljudnivå inuti Ghost S1 vara kraftigt beroende på vilken typ av belastning som appliceras. Orealistiska strömvirus som bombarderar AVX-instruktioner kommer oundvikligen att resultera i maximalt fläktpåslag ihop med höga temperaturer, medan verkliga scenarion som spel och videorendering är en helt annan femma med betydligt rimligare resultat.

ghost_s1-54.jpg
ghost_s1-57.jpg

Chassit har som tidigare nämnts plats för nätaggregat i formfaktorerna SFX och SFX-L, och båda dessa får även plats i praktiken. Vi skulle dock vilja slå ett slag för att hålla sig till SFX, då detta underlättar kabeldragning samtidigt som det finns möjlighet till montering av en fullstor chassifläkt i botten.

Kabeldragningen från nätaggregatet fungerar faktiskt förvånansvärt bra, vilket är långt ifrån fallet i de flesta kompakta chassina. Spalten som finns att tillgå mellan enheten och stålbladet fungerar utmärkt för att skuffa undan exempelvis 24-pinskabeln och PCI Express-kablarna till grafikkortet – något som resulterar i ett snyggt och städat bygge.

ghost_s1-52.jpg

Likt processorkylare finns det restriktioner gällandes vilka grafikkort som kan ta plats i chassit, även om dessa är betydligt mer givmilda än de förstnämnda. Vi har bombarderat Ghost S1 med flertalet kort som finns att tillgå i testlabbet, och stött på både välpassande modeller och en del som stöter på patrull storleksmässigt.

Kortet på bilden ovan, EVGA:s Geforce GTX 1080 Superclocked, använder sig av Nvidias referenskretskort och lämnar därför extremt goda marginaler utrymmesmässigt. Med steget upp till samma företags kort fast med FTW-märkning är det istället ett skräddarsytt kretskort som gäller, vilket bygger på påtagligt mer på höjden.

Rent fysiskt får ett sådant kort plats, men då den extra strömmatningen i ovankant hamnar väldigt långt upp innebär det att sladdarna från PCI Express-kontakterna hamnar ovanför chassits topp. I detta fall kunde vi använda oss av den lilla expansionshatten för att ge det där lilla extra på höjden som behövdes i utrymmesväg för att svälja kontakten i chassit.

Detta skiljer sig dock från kort till kort, där exempelvis Asus Strix-varianter ofta har nedsänkta PCI Express-kontakter i kretskortet – något som gör att dessa ryms utan att man behöver ta till en expansionshatt. I slutändan är det därför viktigt att titta på samtliga måttdimensioner hos grafikkortet samt hur kontakterna sitter, och förhoppningsvis kommer Louqe att sammanställa någon form av kompatibilitetslista framöver.

När det kommer till temperaturer kunde vi ställa resultaten i chassit mot våra tidigare tester av EVGA Geforce GTX 1080 Superclocked i ett fullstort miditowerchassi, vilket resulterade i en GPU-temperatur som låg cirka 10 °C högre i Ghost-chassit (77 °C under långtida belastning med Metro: Last Light) när vi låste fläkthastigheten vid samma nivå som miditowervarianten.

Detta kan låta som ett ordentligt temperaturpåslag för den oinvigde, men sett till andra kompakta chassin undertecknad har monterat in högpresterande grafikkort i är det faktiskt ett riktigt bra resultat. Det är också värt att nämna att man aldrig kommer få lika bra värmeprestanda i ett chassi på drygt 8 liter när det ställs mot en förhållandevis gigantisk låda på 54 liter (Fractal Design Arc R2).

ghost_s1-22.jpg
ghost_s1-23.jpg
ghost_s1-24.jpg

Vi ville givetvis även testa på möjligheterna att montera in ett slutet vattenkylningspaket i chassit med hjälp av den största expansionshatten. En NZXT Kraken X52 med 240 mm-radiator och dubbla 120 mm-fläktar skruvades därför fast i monteringsramen i ovankant, vilket rymdes utan problem när hatten tog plats ovanpå paketet.

ghost_s1-26.jpg
ghost_s1-27.jpg

Det fanns en viss skepsis till hur slangarna skulle löpa smidigt ner till huvudkammaren från radiatorn, men detta visade sig vara obefogat. Slangarna passerade utan problem genom utstansningen i monteringsramen och vattenblocket kunde sedan enkelt skruvas fast på processorn. Detta kan utan tvekan vara ett intressant alternativ för den som vill hålla på med lite kraftfullare överklockning i ett litet format, även om det är nämnvärt att chassit blir ganska mycket större med hatten monterad i taket.

För att knyta ihop säcken på denna förhandstitt är vi imponerande av vad Louqe har åstadkommit hittills med Ghost S1. Modellen bjuder på ett sunt designtänk utan massa krusiduller, där fokus ligger på ett välfungerande ventilationssystem enligt skorstensprincipen ihop med byggkvalitet i den absoluta toppklassen.

Den här typen av småskaliga projekt har en tendens att springa iväg prismässigt, och vi blev därför väldigt förvånande när företaget meddelade att de siktar på ett rekommenderat pris på 1 990 kronor. Detta är givetvis fortfarande väldigt mycket pengar för ett chassi, men ställt mot övriga fältet i detta segment får det ändå ses som konkurrenskraftigt.

Inom några dagar vänder sig Louqe återigen till Kickstarter i ett försök att finansiera den första produktionsrundan av chassit. Lyckas de med detta och kan bibehålla kvalitetsnivån vid massproduktionen är det en riktigt stark kandidat i SFF-segmentet som vi gärna tar en titt på i slutgiltig version.

Kommentarer till artikeln

72 debattinlägg

Skicka en rättelse
238

Tävla och vinn ett Geforce GTX 1080 Ti med bredbandsleverantören Ownit

Under rådande grafikkortsbrist kommer Ownit till undsättning med en ny tävling för SweClockers medlemmar, som får chansen att vinna ett Asus Geforce GTX 1080 Ti ROG Strix Gaming. Läs mer

5

EK Water Blocks släpper vattenblock för Nvidia Titan V

I december släppte Nvidia för första gången arkitekturen Volta för vanliga konsumenter. Nu bistår EK Water Blocks med vattenblock och täckplåtar till grafikkortet. Läs mer

52

Postnord öppnar nytt tullager för importpaket

Postnord aviserar att bolaget nu öppnar ett nytt tullager i Örebro. Detta för att hantera den stora mängd importpaket som kommer omfattas av den nya tullavgiften. Läs mer

73

Quiz: Legendariska buggar och misslyckanden

Ny vecka innebär ny frågesport på SweClockers, som denna gång handlar om välkända buggar och snedsteg genom tiderna. Läs mer

7

SweClockers mobilsajt uppdateras med möjlighet att skapa annonser i marknaden

Teknikavdelningen smider medan järnet är varmt och uppdaterar SweClockers mobilanpassade sajt, där det nu är möjligt att skapa annonser i marknaden samt söka i befintliga sådana. Läs mer

11

Corsair utökar chassifamiljen Obsidian med modellen 500D

Efter en utannonsering på CES är det nu dags för Corsair Obsidian 500D att ta plats i butikshyllorna. På menyn står påkostade materialval och bred kompatibilitet. Läs mer

9

AMD släpper drivrutin för Sea of Thieves

Den 20 mars är det dags för piratspelet Sea of Thieves att hitta ut i butikshyllorna. Inför lanseringen bistår nu AMD med färska drivrutiner. Läs mer

62

Dreamfilm-grundare döms till skadestånd på 4 miljoner kronor

Efter att domen överklagats till hovrätten får nu de fyra personer som drivit piratsajten Dreamfilm ett förhöjt straff. Bland annat döms de till 4 miljoner kronor i skadestånd. Läs mer

33

Test: Seasonic Prime Titanium Fanless 600 W

Total tystnad, skyhög verkningsgrad och imponerande elektrisk prestanda är några av ledorden för Seasonics nya fläktlösa nätaggregat Prime Titanium Fanless, som idag tar plats i testlabbet. Läs mer

24

Moderkort med Intels styrkretsar B360, H370 och H310 hittar ut på webben

Ett flertal moderkort med Intels styrkretsar B360, H370 och H310 listas nu hos diverse webbutiker, vilket talar för en lansering inom kort. Läs mer

26

Guide i forumet: Tillverkning av täckplåt för grafikkort

Att ha en täckplåt på grafikkortets baksida är i ropet. Det här möter aluminiumfantasten "Laine" upp med en ny guide i forumet, där han visar hur du tillverkar en egen i aluminium. Läs mer

37

Warcraft III uppdateras med stöd för widescreen och upp till 24 spelare

Blizzard släpper nu en uppdatering för Warcraft III med stöd för högre upplösningar och fler spelare. Samtidigt meddelar de att de kommer hålla en turnering i spelet i slutet av månaden. Läs mer