Förhandstitt: Louqe Ghost S1

Påkostade materialval, ultrakompakta yttermått och plats för högpresterande komponenter är några av ledorden för svenska Louqes kommande chassi Ghost S1, som idag tittar förbi i testlabbet.

Montering och sammanfattning

Det är svårt att inte dra lite på smilbanden när undertecknad handskas med Ghost S1. Chassit är en sann premiumprodukt, vilket blir särskilt uppenbart när man bygger ihop det från sitt isärplockade leveransutförande. Här bjuds det på både ypperlig passform och kvalitetsnivå i den absoluta toppklassen – mycket tack vare det stabila stålbladet och de stilfullt utfrästa aluminiumpanelerna.

ghost_s1-53.jpg

Efter att ha monterat åtskilliga system i kompakta SFF-chassin genom åren kan undertecknad utan tvekan placera Ghost S1 i den absoluta toppen av dessa när det kommer till hur smärtfri hela processen var. Då hela stommen blottas när panelerna plockas bort presenteras användaren med en extremt öppen miljö att arbeta i, vilket underlättar enormt i detta krympta format.

Nu rekommenderas det givetvis att merparten av komponenterna redan sitter monterade på moderkortet när detta tar plats i chassit, men det gick faktiskt förvånansvärt bra att både byta luftkylare och eftermontera vattenkylning utan att plocka ut moderkortet – detta tack vare ett ordentligt utstansat hål för baksidan av sockeln samt möjligheten att enkelt kunna skruva bort hela bottenpanelen.

ghost_s1-55.jpg
ghost_s1-56.jpg

En av de största begränsningarna med chassin i den här storleken brukar ofta vara utrymmet som finns att tillgå för processorkylare och detta är även fallet med Ghost S1. Louqe har dock tagit ut svängarna mer storleksmässigt än många av konkurrenterna, vilket låter kylare med en höjd på 66 millimeter ta plats i systemet.

Det utökade utrymmet för processorkylare tillåter exempelvis modellen på bilden ovan, Noctua NH-L12, att monteras med en 92 mm-fläkt placerad i underkant av kylflänsen. Denna klarar enligt specifikation av processorer med en TDP på 95 W, vilket även stämmer bra ihop med vår Core i7-7700K i grundklockfrekvenser när den belastas hårt.

Vi har experimenterat med en hel del olika kylare under den senaste veckan, där vissa lågprofilsvarianter som inte annars passar kan anpassas för ändamålet med hjälp av en tunnare fläkt. Exempelvis kunde undertecknads personliga favorit Be Quiet Shadow Rock LP ihop med en buntbandad Noctua NF-A12x15 ta plats utan problem i chassit, och därtill prestera väldigt bra när det kom till både värmeavledning och ljudnivåer.

I slutändan kommer både processortemperatur och ljudnivå inuti Ghost S1 vara kraftigt beroende på vilken typ av belastning som appliceras. Orealistiska strömvirus som bombarderar AVX-instruktioner kommer oundvikligen att resultera i maximalt fläktpåslag ihop med höga temperaturer, medan verkliga scenarion som spel och videorendering är en helt annan femma med betydligt rimligare resultat.

ghost_s1-54.jpg
ghost_s1-57.jpg

Chassit har som tidigare nämnts plats för nätaggregat i formfaktorerna SFX och SFX-L, och båda dessa får även plats i praktiken. Vi skulle dock vilja slå ett slag för att hålla sig till SFX, då detta underlättar kabeldragning samtidigt som det finns möjlighet till montering av en fullstor chassifläkt i botten.

Kabeldragningen från nätaggregatet fungerar faktiskt förvånansvärt bra, vilket är långt ifrån fallet i de flesta kompakta chassina. Spalten som finns att tillgå mellan enheten och stålbladet fungerar utmärkt för att skuffa undan exempelvis 24-pinskabeln och PCI Express-kablarna till grafikkortet – något som resulterar i ett snyggt och städat bygge.

ghost_s1-52.jpg

Likt processorkylare finns det restriktioner gällandes vilka grafikkort som kan ta plats i chassit, även om dessa är betydligt mer givmilda än de förstnämnda. Vi har bombarderat Ghost S1 med flertalet kort som finns att tillgå i testlabbet, och stött på både välpassande modeller och en del som stöter på patrull storleksmässigt.

Kortet på bilden ovan, EVGA:s Geforce GTX 1080 Superclocked, använder sig av Nvidias referenskretskort och lämnar därför extremt goda marginaler utrymmesmässigt. Med steget upp till samma företags kort fast med FTW-märkning är det istället ett skräddarsytt kretskort som gäller, vilket bygger på påtagligt mer på höjden.

Rent fysiskt får ett sådant kort plats, men då den extra strömmatningen i ovankant hamnar väldigt långt upp innebär det att sladdarna från PCI Express-kontakterna hamnar ovanför chassits topp. I detta fall kunde vi använda oss av den lilla expansionshatten för att ge det där lilla extra på höjden som behövdes i utrymmesväg för att svälja kontakten i chassit.

Detta skiljer sig dock från kort till kort, där exempelvis Asus Strix-varianter ofta har nedsänkta PCI Express-kontakter i kretskortet – något som gör att dessa ryms utan att man behöver ta till en expansionshatt. I slutändan är det därför viktigt att titta på samtliga måttdimensioner hos grafikkortet samt hur kontakterna sitter, och förhoppningsvis kommer Louqe att sammanställa någon form av kompatibilitetslista framöver.

När det kommer till temperaturer kunde vi ställa resultaten i chassit mot våra tidigare tester av EVGA Geforce GTX 1080 Superclocked i ett fullstort miditowerchassi, vilket resulterade i en GPU-temperatur som låg cirka 10 °C högre i Ghost-chassit (77 °C under långtida belastning med Metro: Last Light) när vi låste fläkthastigheten vid samma nivå som miditowervarianten.

Detta kan låta som ett ordentligt temperaturpåslag för den oinvigde, men sett till andra kompakta chassin undertecknad har monterat in högpresterande grafikkort i är det faktiskt ett riktigt bra resultat. Det är också värt att nämna att man aldrig kommer få lika bra värmeprestanda i ett chassi på drygt 8 liter när det ställs mot en förhållandevis gigantisk låda på 54 liter (Fractal Design Arc R2).

ghost_s1-22.jpg
ghost_s1-23.jpg
ghost_s1-24.jpg

Vi ville givetvis även testa på möjligheterna att montera in ett slutet vattenkylningspaket i chassit med hjälp av den största expansionshatten. En NZXT Kraken X52 med 240 mm-radiator och dubbla 120 mm-fläktar skruvades därför fast i monteringsramen i ovankant, vilket rymdes utan problem när hatten tog plats ovanpå paketet.

ghost_s1-26.jpg
ghost_s1-27.jpg

Det fanns en viss skepsis till hur slangarna skulle löpa smidigt ner till huvudkammaren från radiatorn, men detta visade sig vara obefogat. Slangarna passerade utan problem genom utstansningen i monteringsramen och vattenblocket kunde sedan enkelt skruvas fast på processorn. Detta kan utan tvekan vara ett intressant alternativ för den som vill hålla på med lite kraftfullare överklockning i ett litet format, även om det är nämnvärt att chassit blir ganska mycket större med hatten monterad i taket.

För att knyta ihop säcken på denna förhandstitt är vi imponerande av vad Louqe har åstadkommit hittills med Ghost S1. Modellen bjuder på ett sunt designtänk utan massa krusiduller, där fokus ligger på ett välfungerande ventilationssystem enligt skorstensprincipen ihop med byggkvalitet i den absoluta toppklassen.

Den här typen av småskaliga projekt har en tendens att springa iväg prismässigt, och vi blev därför väldigt förvånande när företaget meddelade att de siktar på ett rekommenderat pris på 1 990 kronor. Detta är givetvis fortfarande väldigt mycket pengar för ett chassi, men ställt mot övriga fältet i detta segment får det ändå ses som konkurrenskraftigt.

Inom några dagar vänder sig Louqe återigen till Kickstarter i ett försök att finansiera den första produktionsrundan av chassit. Lyckas de med detta och kan bibehålla kvalitetsnivån vid massproduktionen är det en riktigt stark kandidat i SFF-segmentet som vi gärna tar en titt på i slutgiltig version.

Kommentarer till artikeln

72 debattinlägg

Skicka en rättelse
46

Inför Black Friday – SweClockers guide till TV-utbudet 2018

Greppa skillnaden mellan OLED och LCD och hur tillverkarna betecknar sina modeller. SweClockers kartlägger marknadens TV-modeller inför reasäsongen 2018. Läs mer

74

Test: XFX Radeon RX 590 Fatboy – Polaris på 12 nanometer

AMD laddar om i mellanklassen genom uppdaterade grafikprocessorn Radeon RX 590. På menyn finns bland annat förfinad tillverkning och uppskruvade klockfrekvenser. Läs mer

6

Finalister vidare till Dreamhack Winter 2018 för Casemod Championship

Sju proffsmoddare av rang går vidare till finalen i Casemod Championship, som äger rum den 2 december under Dreamhack Winter 2018 på Main Stage. Läs mer

77

Ubisoft: "Lootlådor är inget dåligt – så länge de görs på rätt sätt"

Lootlådor och mikrotransaktioner har återigen hamnat på tapeten, men enligt Ubisoft kan de vara något positivt om de görs på rätt sätt. Läs mer

49

Intel fortsätter skala ned leveranser av processorer till datortillverkare

På grund av kapacitetsproblem på 14 nanometer uppges Intel fortsätta minska leveranser av processorer till tillverkare av färdigbyggda system, och problemen väntas fortsätta under 2019. Läs mer

218

Battlefield V multiplayer med ray tracing – redaktionens första intryck

Med den efterlängtade uppdateringen som aktiverar DirectX Raytracing i Battlefield V på plats passar redaktionen på att dela med sig av både första intryck och en omgång prestandasiffror. Läs mer

315

Riksdagen röstar igenom förslag om att ersätta TV-avgiften med skatt

Frågan om slopande av TV-avgiften har nu tagits upp i riksdagen, vilka röstat igenom förslaget. Detta innebär att avgiften ersätts med en skatt från och med 1 januari 2019. Läs mer

I samarbete med Komplett
7

Intervju: Johan "C4B12" Nyman bygger små datorer till Dreamhack

En liten dator kan vara minst lika intressant som en stor. Vi fångade datormoddaren och forumprofilen Johan Nyman för en pratstund om Dreamhack och byggandet av små datorer. Läs mer

59

Command & Conquer: Tiberian Dawn och Red Alert blir nyutgåvor

När det är dags för remaster av Command & Conquer sparar inte Electronic Arts på krutet. Först ut är två tunga klassiker som garanterat får nostalginerverna att rycka hos många. Läs mer

124

Test: Battlefield V multiplayer i DirectX 11 och DirectX 12

Battlefield V är här, och SweClockers har kämpat runt på slagfältet med tio olika grafikkort. Häng med för att se vad som krävs under huven! Läs mer

5

MSI Geforce RTX 2070 Aero ITX hittar ut på webben – Geforce RTX 2070 i krympt format

Under förra året släppte MSI flera modeller ur Geforce GTX 1000-serien i Mini ITX-format, och nu hittar ett Geforce RTX 2070 i samma utförande ut på webben. Läs mer