Streacom BC1 Open Benchtable

streacom_bc1-3.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Testbänk

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

370 × 260 × 8 mm

Vikt

1,82 kg

Material

Aluminium

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

2 st. (använder samma fästen som 3,5”)

Fläktplatser

Universalfästen för fläktar/radiatorer

Platser för expansionskort

7 st.

Nätaggregat

ATX (Ej inkluderat)

Pris

Open Benchtable är en gemensam satsning mellan Streacom, överklockningsdatabasen Hwbot samt streamingkanalen Overclocking-TV att ta fram en öppen standard för en testbänk som användare själv kan tillverka och modifiera under Creative Commons-licensen (CC BY-NC-SA 4.0).

För den som inte har en CNC-fräs i källaren finns det även möjlighet att köpa testbänken i färdigt utförande, och här är det Streacom som står för tillverkningen. I likhet med företagets andra skapelser handlar det utfräst aluminium, där delarna och grundplattan har en tjocklek på hela 8 mm.

streacom_bc1-2.jpg

Det som särskiljer produkten mot många andra massproducerade testbänkar är portabiliteten, där samtliga delar och skruvar kan monteras i ett infällt utförande på basplattan samtidigt som den sistnämnda har ett praktiskt bärhandtag infräst nära ena kortsidan. I praktiken innebär detta att man inte behöver oroa sig för att glömma eventuella tillbehörspåsar när bänken ska plockas med.

streacom_bc1-6.jpg

Att montera ihop testbänken kräver inga verktyg utan endast ett par flinka fingrar, då allt hålls på plats med tumskruvar. Genom att lossa på ett utvalt antal skruvar avlägsnas enkelt de olika beståndsdelarna från grundplattan.

streacom_bc1-7.jpg

Första steget är att montera på medarna som ska hålla uppe själva grundplattan. Dessa skruvas fast ovanifrån med totalt fyra tumskruvar. Medarna är försedda med gummifötter på undersidan för att hålla bänken på plats och motverka repor på underlaget.

streacom_bc1-8.jpg

Härnäst är det dags att placera ut distanserna för moderkortet, där ett varierande antal används beroende på formfaktor. Dessa distanser finns i två olika utföranden – ett med snabbfästen som nyper fast moderkortet utan skruvar samt ett med vanliga skruvhål för den som önskar skruva fast systemet ordentligt.

streacom_bc1-9.jpg

Moderkortsdistanserna används även som en del av fästanordningen till eventuella instickskort. Distansen placeras på en passande position utmed långsidan av grundplattan och håller i sin tur fast en gängad stav som toppas av en tumskruv.

streacom_bc1-10.jpg

Testbänkens medar används även som fästpunkt för nätaggregatet, där skruvhål finns att tillgå för montering åt två håll. Mest lämpat är dock att montera enheten med fläkten pekandes uppåt, då det öppnar upp en ordentlig luftspalt mellan denna och själva grundplattan.

streacom_bc1-11.jpg

I närheten av ena kortsidan på grundplattan syns fyra utfrästa skåror. Dessa är menade för montering av lagringsenheter, där både 3,5- samt 2,5-tumsenheter kan skruvas fast hängandes under själva plattan.

streacom_bc1-14.jpg

För den som vill montera fast en radiator i testbänken är detta möjligt via en kvartett av medföljande universalfästen. Dessa placeras ut med kortsidorna av grundplattan och kan hålla uppe modeller upp till storleksklassen 240 mm.

streacom_bc1-12.jpg
streacom_bc1-13.jpg

För att man inte ska tappa bort eventuella skruvar inför monteringen sitter dessa fastskruvade utmed grundplattans långsidor. Ena sidan huserar grovgängade varianter för exempelvis nätaggregatet och 3,5-tumsenheter, medan den andra fingängade diton för exempelvis 2,5-tumsenheter.