Anslutningar och funktioner

Viewsonic XG2530 är en skärm i Freesync-domänen och den använder AMD Freesync inom intervallet 48–240 Hz/FPS. Med det sagt är det inget måste att matcha denna mot just AMD-grafikkort. Det verkar finnas en övertolkning kring detta där det uppfattas som att Nvidia-kort måste matchas mot skärmar med G-Sync och AMD-kort mot skärmar med Freesync.

Så är inte fallet, särskilt som adaptiv synkronisering tappar sitt värde i takt med att frekvenserna går högt där 240 Hz är en väldigt hög frekvens. Det går med andra ord att köra valfritt Nividia-grafikkort till XG2530. I alla fall så länge vi undviker Displayport, för där är det problem.

viewsonic_xg2530-GS_kontakter.jpg

Det visar sig att XG2530 ger frame skipping med Nvidia-grafikkort när vi kör Displayport. Detta inträffar efter att bilden synkat om och går från en lägre frekvens till 240 Hz. Var 36:e bildruta tappas bort och det blir ganska ryckigt i rörelser. Fixen var att stänga av och slå på skärmen varje gång, vilket förstås inte är någon lösning.

Nvidia-ägare bör köra HDMI för 240 Hz

Fast det visar sig vara ett stor besvär som enkelt kan undvikas för de allra flesta med modernt grafikkort från Nvidia. Ena HDMI-ingången, den närmast Displayport-kontakten, kan också köras med full bandbredd, 600 MHz och klarar därför 1 920 × 1 080 pixlar i 240 Hz. Då sker ingen frame skipping och det finns heller inget som förloras denna väg med Nvidia-grafikkort. Den andra HDMI-anslutningen orkar upp till 144 Hz.

viewsonic_xg2530-frontfot.jpg

Vad som kan ske är ifall du har ett äldre grafikkort från Nvidia eller en del bärbar speldatorer, är att dessa inte kan köra 240 Hz över HDMI. Geforce GTX 900-serien och nyare kretsar klarar den bandbredden över HDMI.

Men det kan fortfarande finnas begränsningar hos exempel bärbara datorer som hindrar detta även för moderna Geforce-kretsar. Vet du att du endast når 240 Hz via Displayport och kör Nvidias grafikkretsar bör du alltså titta mot en annan skärm.

Matchar perfekt mot nya AMD-grafikkort

Kör du AMD-kort är det andra förutsättningar. Vi testade med ett Radeon RX 570 och hade inga som helst problem att köra 240 Hz över Displayport eller HDMI, vilket var trevligt. Trevligt därför att just kombinationen med AMD-kort och Displayport i hög bandbredd har varit en huvudvärk i många tester. Men inte denna gång.

Radeon_RX_500-6.jpg

Både 240 Hz och Freesync fungerar genom både Displayport och HDMI på XG2530. Det är däremot mer ovanligt med HDMI-bandbredd för 600 MHz och 1 920 × 1 080 pixlar och 240 Hz hos AMD:s grafikkort. I grunden är det i skrivande stund RX 400-, RX 500- och Vega-serien som klarar det. Övriga kort stannar på 300 MHz och 120 Hz vid 1 920 × 1 080 pixlar.

Varför ska man då välja HDMI över Displayport ifall båda fungerar? Ja, det är ofta vilket som. Men vill du köra en längre kabel, tre meter och uppåt är HDMI den pålitligare lösningen. Det frigör också en Displaport-anslutning till de skärmar som verkligen kräver Displayport för er som kör flera skärmar.

Utöver Displayport och två HDMI finns en USB 3.0-hubb med två anslutningar och ljud ut. Strömförsörjningen är inbyggd och matas via jordad nätbrunn. Inbyggda högtalare finns det med. Dessa kan sammanfattas med att de ger ifrån sig ljud.