AMD Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G "Raven Ridge" med Vega-grafik

AMD Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G "Raven Ridge" med Vega-grafik

Nästan ett år efter introduktionen av Zen får den sällskap av en integrerad grafikdel signerad Vega, som tillsammans ska leverera tillräcklig spelprestanda till lågpris. Redaktionen testar Ryzen med Vega-grafik!

Raven Ridge – Zen med Precision Boost 2

Det är inte ens ett år sedan AMD till slut lanserade arkitekturen Zen, som fick efterträda den länge kritiserade och misslyckade satsningen Bulldozer. Resultatet slog förväntningarna och efterfrågan överraskade bolagets samarbetspartner, men även ärkerivalen Intel som under åratal regerat utan riktig konkurrens.

Arkitekturen Zen och processorfamiljen Ryzen innebär att AMD har sin starkaste produktportfölj mot Intel på över ett decennium. I den lägre mellanklassen och instegssegmentet har det här inte varit lika självklart, då bolaget sedan lansering saknat något för de mest prisvärda byggen – en integrerad grafikdel – något Intel erbjuder från Celeron hela vägen upp till Core i7.

AMD Ryzen Processor with Radeon Graphics Press Deck-LEGAL FINAL-10.jpg

Svaret på detta är en krets vid kodnamn Raven Ridge, som hösten under 2017 släpptes för bärbara datorer och nu äntrar den stationära scenen. Här kombineras AMD:s prisade arkitektur med det senaste från grafikavdelningen, arkitekturen Vega, som används i bolagets senaste generation grafikkort Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56.

Raven Ridge, som officiellt heter Ryzen with Radeon Vega Graphics, markerar också det definitiva slutet för Bulldozer. Detta då Raven Ridge ersätter dagens Bristol Ridge, som kombinerar två moduler (fyra kärnor) av arkitekturen Excavator, fjärde generationens Bulldozer, med integrerad Graphics Core Next-grafik (GCN).

När AMD talar om Raven Ridge framgår det tydligt att det är en produkt ämnad för lägre prisklasser och att kretsen är framtagen för att fungera väl inom ett spann från 12 W TDP för bärbara datorer hela vägen upp till 65 W för stationära datorer. Här är AMD öppna med att det lett till en del tydliga, men också välavvägda, kompromisser för att hålla tillverkningskostnaden i schack.

Ett CCX-kluster med halverat L3-cacheminne

Först och främst består Raven Ridge av ett CPU Complex Cluster (CCX). Likt AMD:s implementation i Summit Ridge har klustret fyra kärnor Zen med stöd för Simultaneous Multithreading (SMT), vilket ger totalt åtta trådar. Varje kärna är även bestyckat med 512 KB L2-cacheminne.

AMD har tidigare beskrivit ett CCX-kluster som ett "byggblock", som relativt enkelt kan användas i nya applikationer. För Raven Ridge har bolaget dock gjort en ändring och det är att halvera L3-cacheminnet som delas av de fyra kärnorna, från ordinarie 8 MB till endast 4 MB. Just cacheminne är känt för att ta stor kretsyta i anspråk, ändringen gör således kretsen billigare att tillverka.

Övergången från två CCX-kluster, som även används av fyrkärniga processorer i Ryzen 1000-serien, till endast en medför stor skillnad när det kommer till latens. Detta då två CCX-kluster med varsitt 8 MB L3-cacheminne inte behöver kommunicera med varandra över gränssnittet Infinity Fabric.

Enligt AMD som utfört egna tester i över 50 speltitlar presterar Raven Ridge med sitt CCX-kluster i snitt likvärdigt med Summit Ridge, utrustad med två CCX-kluster och två Zen-kärnor i vardera. För att ytterligare kompensera talar AMD även om att fyrkärniga processorer baserade på Raven Ridge körs i högre klockfrekvenser än de fyrkärniga som baseras på Summit Ridge.

Halvvägs till Zen+

Processorarkitekturen för Raven Ridge är Zen och inte Zen+ som släpps med Pinnacle Ridge, den åttakärniga krets som efterträder Summit Ridge. Nytt för Zen+ är en tillverkning på 12 nanometer (nm), som möjliggör högre klockfrekvenser och förbättrad energieffektivitet, men även en vidareutveckling av Precision Boost.

Medan Raven Ridge fortfarande tillverkas på 14 nm, eller enligt AMD en förfinad variant som kallas 14 nm+, har processorkärnorna stöd för Precision Boost 2. Utöver tillverkningstekniken är just det senare den stora nyheten för Zen+ som ska ge bättre prestanda.

AMD Breakout_CES Tech Day_Raven Architecture-15.jpg
AMD Breakout_CES Tech Day_Raven Architecture-16.jpg

Med Precision Boost (1) som används av Ryzen 1000-serien finns en basfrekvens följt av ett lägre turboläge med tre eller fler kärnor, samt ett högre som endast är tillgängligt när högst två kärnor belastas. Nya Precision Boost 2 introducerar en ny algoritm med endast en turbofrekvens, som alla kärnor alltid strävar efter att uppnå.

Vilken klockfrekvens som i slutändan nås beräknas med hjälp av en mängd inbyggda sensorer och parametrar som strömförbrukning samt temperatur. Precis som tidigare kan klockfrekvensen ändras jämförelsevis finkornigt i steg om 25 MHz, jämfört med Intels processorer som går i steg om 100 MHz.

Arkitekturen Vega

Vid sidan om Zen-kärnorna sitter ett minst lika stort paradnummer i Raven Ridge – elva beräkningsenheter enligt arkitekturen Vega. Varje beräkningsenhet har 64 streamprocessorer vardera för totalt 704 stycken, upp från 512 som huserat i såväl Bristol Ridge som Carrizo och Kaveri. Därtill har antalet rasterenheter (ROP) dubblerats, från 8 till 16 stycken.

Förutom 37,5 procent fler beräkningsenheter är Vega en mycket mer modern arkitektur än tidigare, en arkitektur som också optimerats för höga klockfrekvenser. Detta kombinerat med ett jättekliv från tillverkningstekniken 28 nm till 14 nm gör att grafikdelen har lättare att upprätthålla höga klockfrekvenser jämfört med tidigare generationer, något som ska ge ett rejält prestandamässigt uppsving.

AMD Breakout_CES Tech Day_2018 Ryzen Desktop-15.jpg
AMD Breakout_CES Tech Day_2018 Ryzen Desktop-16.jpg

Enligt AMD är Raven Ridge den första lösningen med integrerad grafik som på allvar klarar av att driva även moderna spel i Full HD-upplösning, dock givetvis med nedskruvade inställningar. Med föregående generationer har halva upplösningen (1 280 × 720 pixlar) ofta varit en utmaning.

Sist ut på 14 nanometer

I april lanseras Pinnacle Ridge med Zen+, som tar klivet ned till 12 nanometer. Det kan därför förefalla märkligt att Raven Ridge som släpps idag för stationära datorer är kvar vid 14 nanometer. Det finns dock en mycket bra anledning till detta – Raven Ridge är ingen nyhet.

Redan under hösten 2017 lanserades Raven Ridge för bärbara datorer och redan då talade AMD om beslutet att stanna vid 14 nanometer, istället för att invänta 12 nanometer som låg endast några månader bort. Detta motiverades i ett affärsbeslut att så snabbt som möjligt (eng. time to market) få ut arkitekturerna Zen och Vega på den bärbara marknaden.

Enligt AMD har dock Raven Ridge en förfinad 14-nanometersteknik, som är både mer energieffektiv och högre presterande än den som används i Summit Ridge. Kretsen ska därför förutom att dra mindre dessutom klara av att nå något högre klockfrekvenser, även om fördelarna inte är alls lika stora som de kommer bli med 12 nanometer.

Kodnamn

Kärnor

Beräkningsen.

Teknik

Kretsyta

Transistorer

Mattise

?

?

7 nm

?

?

Pinnacle Ridge

8 st.

12 nm

?

~4,8 miljarder

Raven Ridge

4 st.

11 st.

14 nm+

210 mm2

4,94 miljarder

Summit Ridge

8 st.

14 nm

192 mm2

4,8 miljarder

Bristol Ridge / Carrizo

4 st.

8 st.

28 nm

250 mm2

3,1 miljarder

Godavari / Kaveri

4 st.

8 st.

28 nm

245 mm2

2,41 miljarder

Richland / Trinity

4 st.

6 st.

32 nm

246 mm2

1,303 miljarder

Llano

4 st.

5 st.

32 nm

228 mm2

1,178 miljarder

Med fyra kärnor Zen och en relativt kraftfull integrerad grafikdelen under huven är Raven Ridge både större och innehåller fler transistorer än Summit Ridge. Det här förklarar också många av AMD:s beslut, som mindre L3-cacheminne, färre PCI Express 3.0-kanaler och en icke fastlödd värmespridare, för att försöka få ned kostnaderna då Raven Ridge är ämnad lägre prisklasser.

Kommentarer till artikeln

246 debattinlägg

Skicka en rättelse
15

Microsoft: "Strömmande spel slår inte igenom än på många år"

Att strömma spel är i ropet och flera stora teknikjättar satsar på konceptet. Nu gör Xbox-chefen Phil Spencer gällande att det blir en oundviklig del av spelbranschen, men att genomslaget dröjer. Läs mer

5

Gamescom börjar ikväll – FZ kör uppsnack redan nu!

Klockan 20:00 i kväll drar Gamescom igång i form av en livesänd öppningspresentation, där allt från Cyberpunk 2077 till senaste nytt från Xbox och Google Stadia väntas visas upp. Läs mer

16

TSMC dubblerar transistordensiteten med 5 nanometer – lanseras år 2020

De första produkterna på TSMC:s tillverkningsteknik 7 nanometer med EUV-litografi är på ingång. Med nästa steg utökas användningen av EUV och transistordensiteten dubbleras. Läs mer

52

Nvidia visar Call of Duty och Watch Dogs med ray tracing under Gamescom

Under pågående spelmässan Gamescom avtäcker Nvidia ett flertal titlar som får stöd för ray tracing, bland dessa Call of Duty: Modern Warfare och Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2. Läs mer

55

Minecraft får stöd för ray tracing med Nvidia RTX

Under den pågående Gamescom-mässan avtäcker Nvidia ett flertal speltitlar som får stöd för ray tracing, däribland den svenskutvecklade storsäljaren Minecraft. Läs mer

I samarbete med Benq Zowie
8

Så fungerar DyAc på Benq Zowie XL2546 – ljusstark eftersläpsreducering i 240 Hz

Hur fungerar egentligen eftersläpsreducering hos Benq Zowie XL2546 och hur påverkar det spelen? Sweclockers kartlägger tillsammans med tillverkaren vad DyAc ger för funktioner Läs mer

27

G2A skjuter ned pengakrav från utvecklare – företaget fanns inte när nycklarna såldes

Vissa utvecklare kan komma att få pengar tillbaka ifrån G2A om det fastslås att illegala nycklar sålts på plattformen. Unknown Worlds-utvecklaren blir dock utan då nycklarna såldes innan G2A fanns. Läs mer

48

Populäraste World of Warcraft Classic-servrarna kan ha över 10 000 spelare i kö

PVP-servrar som Herod och Shazzrah kan ha över 10 000 spelare i kö vid lanseringen av World of Warcraft Classic. Blizzard rekommenderar spelare att byta till alternativa servrar. Läs mer

203

Nvidia: "Att köpa ett grafikkort utan hårdvara för ray tracing är helt galet"

Nvidia presenterade nyligen sin senaste kvartalsrapport och i samband med detta berättade bolagets VD Jensen Huang, att det i dagsläget är oklokt att köpa ett grafikkort utan ray tracing-stöd. Läs mer

13

Huawei skjuter upp lanseringen av vikbara Mate X till november 2019

I början av året avtäckte både Samsung och Huawei vikbara telefoner. Lanseringarna för respektive modell har dock skjutits upp och nu rapporteras att Huaweis telefon kan dröja till slutet av 2019. Läs mer

27

Back 2 School – fynda med SweClockers!

Sommaren lider mot sitt slut och för många väntar studier. Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar både fina erbjudanden och de bästa tipsen från medlemmarna. Läs mer

89

Life hacks i teknikvärlden som alla bara måste veta

  • 2019-07-02

Det finns gott om riktigt skarpa individer i SweClockers-forumet som listar ut vettiga vardagsknep, och i tråden kan vi ta del av och dela med oss av smidiga life hacks. Läs mer