Panel och färgåtergivning

Reflexfiltret hos Acer Xb271HUbmiprz är så gott som identiskt med de andra vi testat. Att vi skriver ”så gott som” beror på att vi inte haft alla fyra på exakt samma position vid ett och samma tillfälle.

Men alla intryck och anteckningar säger samma sak. Det är ett ”halvmatt” filter som ger diffusa reflexer av omgivningens ljuskällor. Ju mer i vinkel eller ju närmare skärmen något är som kan reflekteras, desto tydligare blir reflexen, även om det aldrig blir en spegel.

acer_xb271hubmiprz_reflex.jpg

Filtret är inte supereffektivt på sådant som direkta reflektioner från fönster och armatur. Samtidigt är det heller inte så besvärligt som matta filer kan uppfattas. Omgivningsljuset blir inte fullt lika tydligt en hinna över svärtan och själva filtret har ingen störande, smörpappersliknande struktur.

Nästan tillräckligt bra ur kartong

Färg- och bildkvalitet följer det förväntade beteendet där vi har en mycket bra färgåtergivning med en något för ljus tonkurva. Skuggtoner är lite för ljusa och det finns inga reglage hos XB271HUbmiprz som kan åtgärda detta.

Gamma-reglaget ger två lägen, 1.8 och 2.2 där 1.8 förstås gör allt ännu ljusare och 2.2-läget motsvarar en 2.0-potens i fråga om tonkurva. Vi har reglage för spel, likt Dark Boost-reglaget som endast gör skuggtoner ännu ljusare.

acer_xb271hubmiprz_matning.png

Samtidigt är vitbalansen och grundinställningen inte mer fel än så, vilket förstås kan bero på testexemplaret. En sak fick vi lov att justera och det var att kontrastreglaget står för högt och nivåerna närmast vitt klipps. Vi sänkte till 48 och fick med nöd och näppe fram den näst sista nyansen av ljusgrått, digitalt 253, något som går att testa själv med följande testbild.

acer_xb271hubmiprz_matning_cc.png

Acer XB271HUbmiprz är problemfri i fråga om sådant som posterisering och det tonar från svart till vitt utan tydliga steg eller missfärgningar. Bortsett från fadäsen med klippt nivå mot vitt och att vi inte får en mörkare tonkurva är färgerna hos skärmen ändå väldigt bra för att vara direkt ur kartong.

Grönare vitbalans med sänkt ljusstyrka

Med andra kan vi köra skärmen direkt som den kommer inställd, sänka kontrasten till 48 och sedan anpassa ljusstyrkan, Brightness-reglaget, efter rummets ljusförhållanden. När vi sänkte ljusstyrkan blev skärmen synligt grönare.

Nu brukar alla skärmar med flimmerfri reglering av lysdioderna ändra sin vitbalans något och där är Acer XB271HUbmiprz inget annorlunda. Men det var också en så pass synbar förändring att vi tog fram ett förslag, baserat på vårt exemplar, på vitbalansen, Color Temp, och dess User-läge ska ändras.

Brightness

Ljusstyrka

User/G Gain

100

365 nits

100

80 (förval)

310 nits

100

77

300 nits

99

44

200 nits

98

19

120 nits

97

7

80 nits

97

0

57 nits

96

För ett mysbelyst rum brukar 120 nits räcka och i helt mörka rum rekommenderas det vanligtvis att gå ned under 80 nits. Den uppmätta ljusstyrkan här är baserat på Contrast: 48 och vid Contrast: 50 mäter vi cirka 5 procent mer ljus, då till priset av klippta nivåer. Ljuset regleras flimmerfritt. Vid ULMB minskar ljusstyrka med cirka hälften. Något mer vid 120 Hz och mindre än hälften vid 85 Hz. Vid ULMB 85 Hz är flimmernivåer också mer synliga. Panelkontrasten är hög, vi mäter 1 200:1 i praktiken.

Glow som väntat, liten blödning

Uniformiteten med ljusblödningar i kanten och så kallad "glow"-effekt är som väntat och typiskt för den här typen av skärmar. Det är dock inte värre än någon annan skärm med IPS-teknik. Testexemplaret har en liten kantblödning i underkanten och detta är väl dokumenterat i videon och guiden om just premiumskärmar.

Som alltid när glow och blödningar ska dokumenteras med kamera är det i första hand kameran och dess exponering som avgör hur bilden blir. Också det tas upp i den tidigare nämnda artikeln och videon.

premium_blb_foto_2m_max.jpg

Maxbelysning, två meter bort och en del kantblödningar syns tydligt. Men det är sällan så här vi tar bilder, ofta sitter vi mycket närmare med kameran.

premium_blb_foto_1m_max.jpg

Maxbelysning en meter bort och kantblödningar och glow-effekter framträder tydligare på fotot. Det enda som är förändrat är alltså avståndet och brännvidden på objektivet.

premium_blb_foto_1m_120_nits.jpg

En meter och Acer Xb271HUbmiprz ställd på ca 120 nits, fortfarande för hög ljusstyrka för kolsvart rum. Samtidigt talande för vad sänkt ljusstyrka gör för problemen.