Inledning

Lanseringen av AMD Ryzen var på alla sätt en trevlig utveckling för entusiaster. AMD hade äntligen kämpat sig tillbaks in i processormarknaden på allvar, med den rykande färska Zen-arkitekturen som pensionerade de problemfyllda föregångarna baserade på Bulldozer.

Zen tillförde en rad framsteg som var nödvändiga för att ta upp kampen med Intels Core-arkitekturer som polerats inkrementellt under många år. Strukturen där processorkärnor grupperades i CCX-kluster gav arkitekturen skalbarhet, något som senare under året skulle visa sig i Threadripper-familjen, och kapaciteten för exekverade instruktioner per klockcykel (IPC) tog ett rejält kliv uppåt.

AMD_Ryzen_2-6.jpg

Första generationens Ryzen-processorer levererade på många av AMD:s löften om den nya arkitekturen, men det var tydligt att det på vissa håll fanns rum för förbättring. Det är här generation två kommer in. Familjen med samlingsnamnet "Pinnacle Ridge" utgörs av Ryzen 5 2600 och Ryzen 5 2600X i mellansegmentet och Ryzen 7 2700 och Ryzen 7 2700X i entusiastsegmentet.

Lite mer än ett år efter AMD:s storslagna lansering av första generationens Ryzen äntrar de två nya toppmodellerna i respektive segment testlabbet. Häng med när vi sätter nykomlingarna Ryzen 5 2600X och Ryzen 7 2700X på prov.

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal