Freesync 2

AMD slår på stora trumman med Samsung C32HG70QQ som Freesync 2-skärm, vilket också speglas i menyer och reklamen. Nu är AMD förvånansvärt ytliga med vad exakt Freesync 2 innebär. Med Freesync 2 påstås även HDR fungera bättre. Version 2 innebär också att AMD på något sätt har "certifierat" skärmens funktioner och dess adaptiva synkronisering. Fast det finns ingen teknisk information om varför exempelvis HDR behöver extra kärlek? Eller hur hårt och hur djupt AMD:s certifiering faktiskt går?

samsung_c32hg70qq_freesync_2_reklam.jpg

Vi får helt enkelt återkomma mer om sådana detaljer när vi finner någon kunnig person hos AMD vi kan vända upp och ned på och skaka fram mer konkret information. Något som är köttigare än vad de reklaminriktade webbsidorna förmedlar.

Hur som helst är det faktiskt AMD själva som valt att skicka in Samsung C32HG70QQ till oss. Just för att demonstrera fördelarna med Freesync 2. Så vi utsätter skärmen för samma behandling som alla andra spelskärmar med adaptiv synkronisering. Vi testar hur mycket artefakter som uppstår och hur väl flytet behålls i låga frekvenser.

Freesync 2-stödet kräver en uppdatering av skärmens firmware vilket görs via usb-minne direkt i skärmen. Med Freesync-funktionen erbjuds två lägen, Standard Engine och Ultimate Engine samt då möjligheten att stänga av Freesync. Spannet på frekvenserna är som följer:

Freesync-Inställning

Anslutning

Spann

Standard Engine

Displayport

120–144 Hz

Ultimate Engine

Displayport

48–144 Hz

Standard Engine

HDMI

80–100 Hz

Ultimate Engine

HDMI

48–100 Hz

Observera att det alltså är olika Freesync-spann baserat på anslutning. Du kan köra 144 Hz över HDMI, fast inte med Freesync aktiverat får då är 100 Hz högsta tillgängliga panelfrekvens.

Standard Engine svår att aktivera

Som kanske begripligt är ett spann på 120 till 144 Hz inget vidare för egentligen något. Dels kommer adaptiv synk ha en minimal fördel i så höga frekvenser, rent av nackdel beroende på vem du frågar. Vid 120 fps är knappast flytet och hackandet några större problem. Dels är 120–140-spannet så pass litet då de flesta spel hela tiden lär pendla ovan och under dessa nivåer.

samsung_c32hg70qq_freesync_engine.jpg

Ultimate Engine-läget med sitt 48–144 Hz är betydligt mer användbart eftersom effekten av adaptiv synk blir som tydligast när bildfrekvensen närmar sig 60 fps och däromkring. Det är då V-Sync ger som tydligast hackighet i flytet och V-Sync avstängt ger som tydligast tearing-fenomen vilket bryter sönder grafiken. Spannet räcker också till Low Framerate Compensation (LFC) där låga frekvenser under Freesync-gränsen hanteras genom att bildrutor repeteras tills den totala bildfrekvensen ligger inom spannet.

AMD:s detaljerade förklaring kring LFC (extern pdf-länk)

Kruxet? Ja, som så många andra skärmar med Freesync och VESA Adaptive-Sync vi testat framträder olika oönskade fenomen. Såväl handbok som menyer varnar för att Ultimate-läget kan ge synbara problem likt flimmer. Vilket stämmer.

Bättre flyt men (ännu) mer flimmer och ljusa skuggor

Problemen med Ultimate-läget syns tydligast i enkla strukturer med mörkt mot ljust. Panorerar vi över ytor med mycket detaljer blir det ett annan intryck av grafiken på grund av konturskuggorna. Det blir både smetigt och konturförstärkt samtidigt och i rörelsen ser grafiken annorlunda ut just i själva rörelsen för att sedan "frysa fast" när vi inte rör på oss. Tyvärr gick detta fenomen inte att fånga på ett bra sätt med kamera då skärmen flimrar så mycket med Freesync i Ultimate-läget.

samsung_c32hg70qq_freesync_ghosting.jpg

Ljusa eftersläpsskuggor kan framträda under Freesync. Detta är vid 80 fps.

Detta flimmer påverkar bilden överlag och kombineras dessutom med belysningens PWM-flimmer. Ju lägre frekvens, desto tydligare flimmer och tydligare kantskuggor. Vi noterade kantskuggorna klart och tydligt när vi närmade oss 80 fps. Högre frekvens och problemet försvinner allt mer. Fast ju högre frekvens, desto mindre poäng blir det samtidigt med adaptiv synk.

Runt 4:35 in i videon finns rörliga bilder på hur C32HG70QQ beter sig under Freesync respektive när Freesync är avstängt.

Freesync: Off – löste dem mest

Men Freesync avstängt inträffar inget av dessa fenomen. Med Freesync: Standard Engine är också de negativa effekterna försvinnande små. Försvinnande små är även de positiva fördelarna med Freesync. Ultimate Engine-läget ger helt klart ett flyt och mjukhet runt 50 till 80 fps där adaptiv synk också ger som mest effekt. Men priset i form oroligare och smetigare bild var sällan värt detta. Hellre då traditionell V-Sync i halva panelfrekvensen som att köra 72 fps vid 144 Hz.

Freesync med spel inställda på borderless-läge hade en tendens att då och då få för sig att köra inzoomande så att endast 1/4-del av bilden, övre vänstra delen syntes. Oklart om felet låg i skärmen, hos AMD eller i Windows. Lösningen var att gå in i menyerna och stänga av Freesync och slå på det igen. Värt att tänka på är att en del speltitlar inte gillar sådan aktivitet och tenderar då att krascha. Detta problem råkade vi inte utför med Freesync i fullskärmsläge.