Asus ROG Swift PG27UQ: Ny mjukvara ska lösa 144 Hz-problemet – samt uppföljning

Asus meddelar att ny mjukvara har tagits fram som åtgärdar att bilden blir för mörk vid 144 Hz. Del 5 av testet Asus ROG Swift PG27UQ följer upp diskussionerna runt G-Sync-modulen.

Precis i dagarna meddelar Asus att en ny mjukvara är på väg till företagets flaggskeppsskärm ROG Swift PG27UQ. Denna åtgärdar problemen med för mörk bild vid YCbCr-signal är på väg och väntas införas i modellerna under juli månad. För befintliga ägare ska en programvara vid senare tillfälle bli tillgänglig där användaren själv ska kunna genomföra uppdateringen.

Länk till Asus supportsida om den nya mjukvaruversionen

Vi kommer därför att vänta in den uppdateringen innan vi lämnar en slutlig sammanfattning och omdöme runt skärmen. En sådan artikel och sista del väntas i början av augusti med nuvarande prognos för ny mjukvara.

Asus 144Hz 4K del 1 tn.jpg

G-Sync på FPGA är inte utan tanke

Nyheten om att G-Sync-modulen i skärmen kostar cirka 5 500 kronor avslöjar en hel del. Att Nvidia väljer en programmerbar men också dyrbar FPGA-lösning framför en ASIC-lösning handlar troligtvis om det som Nvidia påstår sig göra med panelerna på G-Sync-skärmar.

Att företaget anpassar funktioner som overdrive baserat på hur panelen beter sig i olika scenarion och olika frekvenser. Allt för att minska problem med skuggor och flimmer när frekvenserna hela tiden ändras. Något som inte blir lika anpassningsbart med en generell ASIC-lösning.

Altera G-Sync-modul.jpg

Asus ROG Swift PG27UQ använder en fläkt för att kyla G-Sync-modulen som driver skärmen med HDR, local dimming och 4K-panelen i 144 Hz.

Den fläkten hörs och kan bli störande ifall du sitter i en tyst miljö. Fläkten sitter precis vid fästet och Asus skickar med distansskruvar ifall att du byter stativ.

Några alternativ till Nvidias G-Sync-modul finns inte. Kretsar som kan driva en panel i 4K/144 Hz eller för den delen högre än 60 Hz existerar ännu inte på marknaden. Det är då värt att tänka på att G-Sync-modulens 5 500 kronor endast är en begränsad del av totalkostnaden.

En skärm med i övrigt identiska egenskaper, sånär som G-Sync och HDR, skulle därmed fortfarande ha prisnivå en god bit över 20 000 kronor för samma kvalitet hos panel och local dimming-funktion.

Skvallrar om prisnivåer på kommande skärmar

Vi kan också dra snabba slutsatser om kostnaderna för övriga komponenter i systemet. 4K/144 Hz-panelen har ryktesvägen påståtts stå för halva kostnaden. Räknar vi bort Asus premium med kringfinesser (1 000 kronor) kan vi dra dessa uppskattningar om komponenternas pris:

  • G-Sync HDR-FPGA: ca 5 500 kr

  • 4K/144 Hz-panel: ca 12 500 kronor

  • 384-zoners FALD: ca 7 000 kronor

Grova uppskattningar alltså. Men detta ger oss en uppfattning om vad den här typen av funktioner kostar. Tidigare G-Sync-modul med bandbredd för 650 MHz pixelklocka brukar addera 1 500 till 2 000 kronor jämfört med skärmar utan G-Sync.

Att utrusta en befintlig G-Sync-panel med bandbredd för G-Sync HDR skulle alltså addera cirka 3 500-4 000 kronor till priset. Då måste det också till någon form av local dimming-lösning. Den 384-zoner FALD, Full-Array Local Dimming, som sitter i PG27UQ är en mer avancerad och effektivare lösning jämfört med vad som sitter i den stora majoriteten TV-apparater.

Befintliga skärmar med snarlik HDR blir dyrt

Att utrusta befintliga skärmar, likt Asus egen ROG Swift PG279Q, med motsvarande kapacitet för HDR skulle alltså addera uppskattningsvis 10 000 till 11 000 kronor till dagens pris. Ett sätt att hålla kostnaderna nere vore då att använda sig av exempelvis en enklare form av local dimming.

asus_pg279q_reflex.jpg

Att utrusta befintlig panelteknik, likt 2 560 × 1 440-panelen hos Asus PG279Q med HDR av samma kvalitet med 384-zoners local dimming skulle troligtvis ge ett pris kring 17 000 – 18 000 kr. Då är panelen fortfarande oförändrad.

Detta skulle fortfarande inte förnya själva panelen som i dagens premiumskärmar är jämförelsevis enklare 8-bitarspaneler vilka inte ger samma bildkvalitet och färgprecision som panelen hos PG27UQ. Ta därför inte för givet att det kommer några skärmar som erbjuder PG27UQ-prestanda till påtagligt lägre pris.

DSC och dubbla DP – mer komplext än så

Utöver HDMI 2.1 som tänkbart alternativ (se genomgång i del 4 av artikelserien, länkad i slutet av artikeln) nämns ofta DSC, Display Stream Compression som en lösning för att kunna köra 144 Hz-signal i alla format. DSC är en destruktiv (lossy) kompression av bildinnehållet som bygger på att bildinformation tas bort och sedan återinterpoleras i skärmen.

Dels är DSC-tekniken inte självklar för spel i höga frekvenser som 144 Hz. Hur det fungerar där är en väldigt öppen fråga. DSC är framtagen för att vara visuellt acceptabel för stillbildsfoto, skrivbordsgrafik (inklusive Cleartype-rendering) och filmklipp i 8K och 4K vid 60 Hz. Dels är det oklart hur genomförbar DSC är rent tekniskt eftersom det någonstans adderar latens och overhead som måste fungera ihop med G-Sync HDR.

Dell_UP2715K_anslutningar.jpg

Att använda dubbla Displayport är också en lösning som någonstans måste fungera ihop med G-Sync HDR. Tidigare lösningar med dubbla Displayport har inte varit problemfria ens vid enklast möjliga 60 Hz-grafik. Till exempel Dells Ultrasharp UP2715K. Den här typen av lösning med dubbla Displayport gör också att skärmen inte kan användas ihop med exempelvis bärbara speldatorer där det ofta endast finns en ensam Displayport-anslutning.

Återkommer i augusti

Vi har fortsätta testet av Asus ROG Swift PG27UQ men kommer att vänta in mjukvaruuppdateringen innan vi drar alla slutsatser och lämnar ett omdöme. Vad vi kan konstatera är att latens, input lag, ligger på gränsen för precisionen med kamerametoden om 10 millisekunder. Likt de flesta andra spelskärmar av idag. Detta med G-Sync och local dimming aktiv.

Latensen över HDMI är dock högre, cirka 22 ms, oavsett aktiv local dimming eller inte. HDMI-anslutningen tar emot 4K i 60 Hz som sig bör. Det gick även att skapa en anpassad upplösning för att köra 1080p/120 Hz över HDMI. Oväntat var att detta inte fungerade med Nvidia-kort utan med ett AMD Radeon RX Vega 64. Oavsett finns inget officiellt stöd för 120 Hz över HDMI.

asus_pg27uq_respons-98-120-144.jpg

Att bilden är mörkare vid 144 Hz beror på nuvarande bugg med hur YCbCr-signal hanteras. 144 Hz är endast möjligt med YCbCr 4:2:2-signal då bandbredden hos Displayport inte räcker till full färgupplösning.

Eftersläpsnivåerna är som väntat för IPS-teknik i de här frekvenserna där 144 Hz är aningens skarpare i rörelser. Nivån av eftersläp är jämförbar med andra spelskärmar baserade på IPS-teknik. Nvidias eftersläpsreducering ULMB är inte tillgänglig.

Delar i testet av Asus ROG Swift PG27UQ:

Detta är ett pågående test av Asus premiumskärm ROG Swift PG27UQ, som är bland de första att kombinera egenskaperna högkvalitativ 4K UHD-panel, 144 Hz med Nvidia G-Sync och stöd för HDR.

Kommentarer till artikeln

31 debattinlägg

Skicka en rättelse
I samarbete med Ownit
8

Del 2: Så fungerar internet – hos Ownit

Hur hittar egentligen trafiken från SweClockers server till våra datorer? Det undersöker Karl Emil Nikka när han besöker internetoperatören Ownits huvudkontor. Läs mer

Forumdel: Köpråd för stationära datorer

Ledighet innebär förhoppningsvis mer tid över till datorbyggande och spel, och i forumdelen för köpråd kan SweClockers kunniga medlemmar bidra med experthjälp! Läs mer

25

Chrome använder mer minne efter åtgärder mot Spectre

Efter att Google implementerat åtgärder för den ökända säkerhetsbristen Spectre ökar nu minnesanvändningen med drygt tio procent i webbläsaren Chrome. Läs mer

13

Corsair släpper vattenkylaren H100i Pro med semi-passiv drift

Corsair uppdaterar ständigt sitt utbud av vattenkylare, där förändringarna kan innebära allt från tjockare radiator till semi-passiv drift för fläktarna. Nu kommer H100i Pro med sistnämnda. Läs mer

27

SweClockers medlemmar har stenkoll i quiz om kontakter och kontaktdon

Förra veckan var det dags att kika på SweClockers kunskaper när det kommer till kontakter av olika slag – ett område de flesta medlemmarna behärskar i allra högsta grad. Läs mer

75

ClockLäskers: Allas favorit Dr. Pepper blindtestas med och utan Zero

Tynar du också bort i den tropiska sommarvärmen? Varför inte släcka törsten med SweClockers, där vi undersöker skillnaden mellan gudagåvan Dr. Pepper och dess sockerfria syskon. Läs mer

19

Asus visar moderkort för styrkretsen AMD B450 i Mini ITX-format

Snart är det dags för styrkretsen B450 att äntra scenen, vilket är en nedskalad variant av X470 för en billigare slant. Asus bidrar med ROG Strix B450-I Gaming i Mini ITX-format. Läs mer

19

Cooler Master släpper spelmusen CM310 – 10 000 DPI för 300 kronor

Cooler Master breddar portföljen med en spelmus avsedd att passa de flesta, där en attraktiv prislapp, gummerade sidogrepp och en högupplöst optisk sensor ska locka köpare. Läs mer

14

Moderkortstillverkare lägger till stöd för nya Intel-processorer

I samband med att ett flertal tillverkare skickar ut BIOS-uppdateringar till Z370-utrustade moderkort skymtas ett stöd för nya Intel-processorer, där allt pekar mot den kommande Core 9000-serien. Läs mer

63

AMD: "Dagens konsoler ej tillräckligt snabba för äkta 4K-upplösning i 30 FPS"

Att rendera moderna spel i 4K är ingen enkel bedrift. Nu meddelar en av AMD:s utvecklare att varken Sonys eller Microsofts senaste spelkonsoler är tillräckligt snabba för ändamålet. Läs mer

53

Blackmagic Design lanserar extern grafikkortsdocka i samarbete med Apple

Nu beger sig även Blackmagic Design in på marknaden för externa grafikkort. Bolagets bidrag har utvecklats tillsammans med Apple och bjuder på ett Radeon Pro 580 under huven. Läs mer

71

Microsoft ryktas arbeta på nytt operativsystem

I ett pressmeddelande från Synaptics nämns ett okänt operativsystem från Microsoft ett flertal gånger, vilket ska utgöra nästa generation av Windows. Läs mer