Sammanfattning

Fjolårets Ryzen Threadripper kom som en blixt från klar himmel. Det innebar att AMD för första gången tog klivet in på Intels HEDT-marknad till ett betydligt lägre pris och i vissa avseenden även knep prestandatronen. Det var bara en tidsfråga när andra generationens Ryzen Threadripper skulle dyka upp efter Ryzen 2000-serien släpptes.

Trots att det var väntat överraskade AMD alla under Computex 2018 när bolaget visade upp en 32-kärnig modell, vilken dubblerar antalet kärnor från fjolårets modeller. Samtidigt så finns även en 16-kärnig modell med i uppställningen med en lägre prislapp för dom som inte kräver det mest extrema.

Ryzen_TR2_final-10.jpg

Likt Ryzen 2000-serien är andra generationens Ryzen Threadripper baserad på Pinnacle Ridge och Zen+ på 12 nanometer, som innebär ökade klockfrekvenser utan att dra spänningen upp till elva. Samtidigt ger XFR 2 och Precision Boost 2 något extra utrymme när strömtillförsel, värmeutveckling och kylning tillåter.

Samtidigt har även den officiella minnesfrekvensen tagit ett kliv upp till 2 933 MHz med 16 GB primärminne. Däremot om kapaciteten överstiger 16 GB och går upp till 32 GB sjunker det officiella stödet till 2 666 MHz. Slutligen är det betydligt bättre kompatibilitet med diverse minnesmoduler numera, något som var problematiskt vid lansering.

Ryzen_TR2_final-1.jpg

Till skillnad från konkurrenten kände AMD att högsta prioritet var att hålla kvar andra generationens Ryzen Threadripper på plattformen X399 så användare kan uppgradera utan att behöva köpa nytt moderkort för väldigt mycket pengar. Speciellt när det handlar om mindre uppdatering i modellerna.

Dock så har en del moderkortstillverkare lanserat nya eller uppdaterade moderkort som ska klara av 32-kärniga modellen utan svårigheter, vilken betyder att äldre modeller kan vara begränsade av moderkort vars strömdelar inte har vad som krävs. Det blir extra viktigt när överklockning kommer in i bilden då effektförbrukningen ökas markant.

På tal om överklockning finns det en del att tjäna där när det kommer till flertrådade applikationer. Redaktionens modeller stannade vid 4,1 GHz, vilket är lägre än turbofrekvensen på upp till 4,4 GHz för Ryzen Threadripper 2950X och innebär att den överklockad tappar prestanda med en tråd.

Ryzen_TR2_final-5.jpg

Sammanfattningsvis förbättrar AMD prestandan på den 16-kärniga modellen, samtidigt som bolaget tar nytt kliv i både antal kärnor och användningsområde. Vad som tidigare vad exklusivt för servermarknaden är nu mer tillgängligt och ekonomiskt hållbart för vanliga användare eller mindre bolag som har behov av prestandan.

AMD Ryzen Threadripper 2950X

Ryzen_TR2_final-7.jpg

Den uppdaterade varianten med 16 kärnor är en trevlig utveckling utan att behöva återuppfinna hjulet ännu. Den förfinade tillverkningstekniken ger högre klockfrekvenser och bättre minnesfrekvenser. Som testerna visar är dagens spel inte redo för 16 kärnor och 32 trådar, men går att komma runt när det behövs med funktionen Legacy Compatibility Mode.

Spel är inte där processorn visar framfötterna utan applikationer som kan dra nytta av alla 32 trådar som finns under huven. Beräkningstunga renderingar som Ray-Tracing som är hett nu passar utmärkt på Ryzen Threadripper 2950X, som i just flertrådad prestanda levererar riktigt mycket för pengarna ställt mot Intels uppställning.

Kraftfull flertrådig prestanda gör AMD Ryzen Threadripper 2950X till ett utmärkt val för digitala skapare.

Fördelar

  • Mycket bra flertrådig prestanda

  • Förbättrad enkeltrådig prestanda

  • Fungerar på nuvarande TR4-plattformen

  • God effektivitet

  • Upplåst överklockning

Nackdelar

  • Tappar prestanda vid dåligt trådade scenarion

  • Dyr plattform

  • Något sämre energieffektivitet än föregångaren

Pris vid publicering: 899 USD (cirka 10 000 kronor)

AMD Ryzen Threadripper 2990WX

Ryzen_TR2_final-9.jpg

AMD Ryzen Threadripper 2990WX är en extra knepig processor med sin höga prislapp och vansinnigt många 32 kärnor. Även om modellen verkligen imponerar i renderingsapplikationer som Blender är det väldigt få vanliga användare som kan lägga runt 20 000 kronor för spara tid i specifika program. För användare och företag som faktiskt behöver den kraften blir prislappen helt plötsligt ett fynd, där likvärdig prestanda annars bara finns på servermarknaden.

Användningsområdet för Ryzen Threadripper 2990WX är väldigt smalt och det finns gott om mjukvara som har svårt att ta tillvara på all kraft den har under huven, men det tar inte bort det faktum att processorn är otroligt stark utan en direkt konkurrent på "konsumentmarknaden". Med en prislapp runt 20 000 kronor finns inte mycket skäl att köpa denna över en med mindre kärnantal, samtidigt som priset faktiskt är skäligt för den som behöver och kan nyttja så många kärnor.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX imponerar med hela 64 trådar och makalös flertrådig prestanda.

Fördelar

  • Världens snabbaste konsumentprocessor för flertrådiga applikationer

  • Extremt bra flertrådig prestanda

  • Fungerar på nuvarande TR4-plattformen

  • God effektivitet

  • Upplåst överklockning

Nackdelar

  • Tappar prestanda i dåligt trådade scenarion

  • Dyr plattform

  • Skyhög effektförbrukning i överklockat läge

Pris vid publicering: 19 590 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal