När AMD senaste flaggskepp i Ryzen Threadripper-serien lanserades tidigare i veckan blev det snabbt tydligt att det inte rörde sig om någon vanlig processor. Det betyder även att redaktionens vanliga tester inte riktigt visar styrkorna för vad Ryzen Threadripper 2990WX och Threadripper 2950X är kapabla till.

Av den anledningen letade vi upp några nya tester som Ryzen Threadripper 2990WX och i viss mån 2950X är anpassade för. I första rundan hann bara två sådana tester med, och därför fortsatte letandet efter bra repeterbara tester med ett tydligt resultat. Programmen som valdes var Autodesk Maya och Adobe Dimension CC, båda fokuserade på renderingar.

Autodesk Maya är ett välanvänt verktyg för att skapa 3D-animationer till bland annat filmer och tar gärna användning av samtliga trådar som finns tillgängliga. Det sistnämnda märks tydligt då Ryzen Threadripper 2990WX är över en minut snabbare än närmsta konkurrenten Core i9-7980XE.

Rastergrafik från Adobe Dimension CC kräver en del kraft för att rendera, vilken är ytterligare bra tillfälle att visa vad Ryzen Threadripper 2990WX och Threadripper 2950X kan göra. Den förstnämnda sätter ribban direkt med cirka 52 procent prestandaskillnad mot Core i9-7980XE. Hack i häl på Intel är lillebror Ryzen Threadripper 2950X med knappa 10 procent ifrån den 18-kärniga rivalen.

Speltester i Game Mode med Överklockning

Efter att första recensionen dök upp på framsidan var det en del som önskade tester i Game Mode med överklockning på processorn för att se hur mycket det ger. Självklart drogs frekvenserna på Ryzen Threadripper 2950X upp till 4,1 GHz igen och game Mode aktiverades för totala 16 trådar.

Först ut är Battlefield 1 där Game Mode återigen inte visar någon större förbättring, även i överklockat läge. Vad exakt det beror på är ännu okänt men det antyder att spelet slår i någon form av gräns vid 16 trådar på processorn.

Vidare till The Witcher 3 så syns liknande resultat som i Battlefield 1. Även fast processorn är ställd till 16 trådar och överklockad till 4,1 GHz så ligger bildfrekvensen kvar på samma nivå i båda detaljnivåerna.

Som tidigare känt är Fallout 4 mer bekväm i högre klockfrekvenser där Ryzen Threadripper 2950X ger svar på tal direkt. Modellen ökar bildfrekvensen med cirka 25 procent från den förra överklockningen utan Game Mode i den lägre detaljnivån. Detta ger verkligen bevis på att fler trådar inte alltid ger bättre resultat i Fallout 4. För den högre inställningen handlar det om en ökning runt 20 procent.

Samtliga resultat har även infogats i första recensionen för att samla allt på en och samma plats.