SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

UL Benchmarks test för VR-upplevelser har seglat under radarn. När testriggarna ändå rullar passar SweClockers på att samla ihop siffror från inte mindre än 15 olika grafikkort.

Syntetiska tester för grafikkort är knappast lika hett som det en gång var. Poäng i olika årsupplagor av 3DMark var förr i världen minst lika viktigt som FPS-värden i riktiga speltitlar, men har på senare år fått stå tillbaka. I alla fall när entusiaster tycker till om vad som bör testas.

DSC08598.jpg

Med det sagt finns det fortfarande bra användningsområden. 3DMark, VRMark och andra syntetiska testsviter ger snabba siffror som mellan tummen och pekfingret kan säga hur olika system står sig mot varandra. Det krävs inga speciella kunskaper eller inställningar, utan mest några enkla knapptryck.

Till verket! Som en extra bonus när redaktionen testade Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 passade vi även på att samla in en hög siffror från just VRMark. Dessa kom inte med i själva artikeln, men ska givetvis inte gå till spillo för det.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1803)

Som bas rullar redaktionen igång höstens nya testsystem – mer om dessa i en separat artikel. I korthet handlar det dock om alldeles prima spelmaskiner med överklockade Intel Core i7-8700K i centrum, gott om DDR4-minne samt snabb lagring i M.2-anslutningarna.

Så genomför vi testerna

Det fina med UL Benchmarks tester i 3DMark- och VRMark-sviterna är just att själva genomförandet är busenkelt. Starta programmet och tryck på knappen, här är ditt resultat – klart!

Drivrutinerna som används är de vid testtillfället nyaste från AMD respektive Nvidia. Det handlar om Geforce 411.51 Beta för RTX 2000-serien, Geforce 398.82 WHQL för resterande Nvidia-kort samt Radeon Adrenalin Edition 18.8.1 för AMD Radeon-modellerna.

Först ut är Orange Room, det mest lättdrivna av de tre testerna. Enligt UL Benchmark motsvarar belastningen vad som krävs för att driva Oculus Rift eller HTC Vive, där cirka 5 000 poäng innebär godkänt. Med andra ord, bra resultat här betyder en bra upplevelse med dagens VR-hårdvara.

Föga förvånande syns Nvidia Geforce RTX 2080 Ti i toppen, tillsammans med GTX 1080 Ti och RTX 2080. Alla tre hamnar på i princip samma totalsumma, och Geforce GTX 1080 är bara marginellt bakom. Det tyder på att andra faktorer håller tillbaka systemet.

Nästa deltest heter Cyan Room och har DirectX 12 under skalet. Enligt UL Benchmark syftar det till att visa vad ett gränssnitt med låg overhead kan göra för VR-upplevelsen, då det tillåter fler objekt och mer komplexa scener utan att processorn säger stopp. Åter är cirka 5 000 poäng godkänt.

Här märks det tydlig att Geforce RTX 2080 Ti FE är ett snabbare grafikkort. När inga andra parameterar sätter stopp får det springa iväg rejält och landar cirka 27 procent över närmaste utmanare – vapendragaren RTX 2080 FE.

Sist ut är Blue Room, vilket enligt UL Benchmark ska vara ett test skräddarsytt för nästa generations VR-hårdvara. Det handlar om bland annat 5K-upplösning och gott om tunga ljuseffekter, där cirka 5 000 poäng betyder godkänt resultat.

Även här blir det Geforce RTX 2080 Ti i topp, dock inte riktigt med samma saftiga marginal som vid DirectX 12 – "bara" 22 procent skiljer ned till RTX 2080. Efter det är steget dock stort till GTX 1080 Ti, vilket är intressant då modellerna drar relativt jämnt i många speltester.

Sammanfattning och VR-tankar

Att virtuell verklighet har en framtid är nog de flesta överens om vid det här laget. Däremot går åsikterna isär runt exakt när genombrottet kommer, eller på vilket sätt.

Är det mobiltelefoner och bärbara VR-upplevelser som kommer ta över? Handlar det om skräddarsydda hårdvaru-/mjukvaru-kombinationer som Playstation VR? Kommer fokus landa på StarVR och andra lösningar i separata "VR-cafén"? Eller blir det segertåg på PC så snart priserna sjunker?

Oavsett vilket, siffrorna från VRMark visar att grafikkorten blir allt kraftfullare även för virtuell verklighet – noll överraskning på den. Nvidias nya RTX-serie är givetvis ett kliv uppåt, och ett saftigt sådant till det, men exakt hur stort är egentligen svårt att säga.

vr mark.jpg

För där har vi utmaningen med helsystentiska tester. En poängsumma på egen hand säger väldigt lite om hur bra prestandan faktiskt är och blir svår att koppla till verkligheten. Motsvarar 10 000 poäng en extra grym upplevelse, eller är det kraft i onödan?

UL Benchmark ger lite hjälp på vägen genom att berätta om systemet är "redo för VR", men även det blir snabbt luddigt. För godkänt, cirka 5 000 poäng, krävs till exempel en snittfrekvens motsvarande vad som är rekommenderat för respektive deltest – svårt att applicera på andra spel eller titlar.

Vill du testa ditt eget grafikkort finns en gratisversion av VRMark på utvecklarnas webbplats. Mer intresserade rekommenderas läsa UL Benchmkars tekniska genomgång av de olika deltesterna och deras parametrar.

Kommentarer till artikeln

37 debattinlägg

Skicka en rättelse
35

Netflix: "EU:s innehållskvot kommer endast få negativa konsekvenser"

I sin senaste kvartalsrapport kritiserar Netflix EU:s innehållskvot för strömningstjänster, och menar att en sådan lösning är fel väg att gå för att främja filmskapande i regionen. Läs mer

51

Bahnhof släpper 10 Gbit-router för hemanvändare

Bahnhof blir nu en av de första att erbjuda en router för privatpersoner som bestyckas med en 10 Gigabit Ethernet, och därmed klarar av att leverera hastigheter upp till 10 000 Mbit/s. Läs mer

27

Nvidia kan förbereda Geforce RTX 2070 Ti

Efter släppen av Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 och RTX 2070 framgår att Nvidia kan komma att kila in en modell mellan de senare, något som skulle göra det trångt i prestanda- och prisstegen. Läs mer

7

Be Quiet lanserar Dark Rock Pro 4 för AMD Ryzen Threadripper

Be Quiet släpper en ny version av Dark Rock Pro, som erbjuder kylförmåga upp till 250 W och en ljudnivå på endast 24 decibel vid full belastning. Läs mer

123

Test: MSI Geforce RTX 2070 Armor – Turing för under 6 000 kronor

Arkitekturen Turings duett Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 får sällskap av ett mer rimligt prissatt alternativ. Det har blivit dags att titta närmare på Geforce RTX 2070! Läs mer

226

Telia tvingas blockera fildelningssajter

Efter filmindustrins stämning mot Telia dömer Patent- och marknadsdomstolen Sveriges största leverantör av bredband att blockera The Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies. Läs mer

31

Crucial lanserar PCI Express-baserade SSD-enheter till pressat pris

Crucial utökar sitt utbud av SSD-enheter med den nya P1-serien, vilken till skillnad från tidigare modeller använder gränssnittet PCI Express för anslutning. Läs mer

36

Fulkultur är tillbaka med dubbelavsnitt om Sagan om Ringen och Tolkiens värld

Fyra månaders väntan är över och Fulkultur är äntligen tillbaka. Denna gång handlar det om J.R.R Tolkiens värld och Sagan om Ringen, som avhandlas i två nya avsnitt. Läs mer

35

Intel Core i9-9900K, Core i7-9700K och Core i5-9600K får stöd för 128 GB DDR4

Intel bekräftar att kommande Coffee Lake Refresh får stöd för upp till 128 GB primärminne, tack vare nya minnen med en kapacitet på upp till 32 GB per minnesmodul. Läs mer

67

Winamp återuppstår 2019

Sex år efter nedläggningen återuppstår Winamp under år 2019, med en modernisering av mediaspelaren för PC/Windows och Mac OS samt en ny applikation för smarta telefoner. Läs mer

22

Microsofts medgrundare Paul Allen är död

Personen som fick Bill Gates att hoppa av sina studier på Harvard för att vara med och grunda Microsoft har avlidit. Paul Allen blev 65 år. Läs mer

42

Testpilot: Cooler Master Hyper 212 Black Edition – klassisk kylare i ny skrud

Testpiloten "Laine" testar den uppdaterade Cooler Master Hyper 212 med tilläget Black Edition i namnet. Det handlar om en prispressad kylare draperad i mörk nickel och borstad aluminium. Läs mer