SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

UL Benchmarks test för VR-upplevelser har seglat under radarn. När testriggarna ändå rullar passar SweClockers på att samla ihop siffror från inte mindre än 15 olika grafikkort.

Syntetiska tester för grafikkort är knappast lika hett som det en gång var. Poäng i olika årsupplagor av 3DMark var förr i världen minst lika viktigt som FPS-värden i riktiga speltitlar, men har på senare år fått stå tillbaka. I alla fall när entusiaster tycker till om vad som bör testas.

DSC08598.jpg

Med det sagt finns det fortfarande bra användningsområden. 3DMark, VRMark och andra syntetiska testsviter ger snabba siffror som mellan tummen och pekfingret kan säga hur olika system står sig mot varandra. Det krävs inga speciella kunskaper eller inställningar, utan mest några enkla knapptryck.

Till verket! Som en extra bonus när redaktionen testade Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 passade vi även på att samla in en hög siffror från just VRMark. Dessa kom inte med i själva artikeln, men ska givetvis inte gå till spillo för det.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1803)

Som bas rullar redaktionen igång höstens nya testsystem – mer om dessa i en separat artikel. I korthet handlar det dock om alldeles prima spelmaskiner med överklockade Intel Core i7-8700K i centrum, gott om DDR4-minne samt snabb lagring i M.2-anslutningarna.

Så genomför vi testerna

Det fina med UL Benchmarks tester i 3DMark- och VRMark-sviterna är just att själva genomförandet är busenkelt. Starta programmet och tryck på knappen, här är ditt resultat – klart!

Drivrutinerna som används är de vid testtillfället nyaste från AMD respektive Nvidia. Det handlar om Geforce 411.51 Beta för RTX 2000-serien, Geforce 398.82 WHQL för resterande Nvidia-kort samt Radeon Adrenalin Edition 18.8.1 för AMD Radeon-modellerna.

Först ut är Orange Room, det mest lättdrivna av de tre testerna. Enligt UL Benchmark motsvarar belastningen vad som krävs för att driva Oculus Rift eller HTC Vive, där cirka 5 000 poäng innebär godkänt. Med andra ord, bra resultat här betyder en bra upplevelse med dagens VR-hårdvara.

Föga förvånande syns Nvidia Geforce RTX 2080 Ti i toppen, tillsammans med GTX 1080 Ti och RTX 2080. Alla tre hamnar på i princip samma totalsumma, och Geforce GTX 1080 är bara marginellt bakom. Det tyder på att andra faktorer håller tillbaka systemet.

Nästa deltest heter Cyan Room och har DirectX 12 under skalet. Enligt UL Benchmark syftar det till att visa vad ett gränssnitt med låg overhead kan göra för VR-upplevelsen, då det tillåter fler objekt och mer komplexa scener utan att processorn säger stopp. Åter är cirka 5 000 poäng godkänt.

Här märks det tydlig att Geforce RTX 2080 Ti FE är ett snabbare grafikkort. När inga andra parameterar sätter stopp får det springa iväg rejält och landar cirka 27 procent över närmaste utmanare – vapendragaren RTX 2080 FE.

Sist ut är Blue Room, vilket enligt UL Benchmark ska vara ett test skräddarsytt för nästa generations VR-hårdvara. Det handlar om bland annat 5K-upplösning och gott om tunga ljuseffekter, där cirka 5 000 poäng betyder godkänt resultat.

Även här blir det Geforce RTX 2080 Ti i topp, dock inte riktigt med samma saftiga marginal som vid DirectX 12 – "bara" 22 procent skiljer ned till RTX 2080. Efter det är steget dock stort till GTX 1080 Ti, vilket är intressant då modellerna drar relativt jämnt i många speltester.

Sammanfattning och VR-tankar

Att virtuell verklighet har en framtid är nog de flesta överens om vid det här laget. Däremot går åsikterna isär runt exakt när genombrottet kommer, eller på vilket sätt.

Är det mobiltelefoner och bärbara VR-upplevelser som kommer ta över? Handlar det om skräddarsydda hårdvaru-/mjukvaru-kombinationer som Playstation VR? Kommer fokus landa på StarVR och andra lösningar i separata "VR-cafén"? Eller blir det segertåg på PC så snart priserna sjunker?

Oavsett vilket, siffrorna från VRMark visar att grafikkorten blir allt kraftfullare även för virtuell verklighet – noll överraskning på den. Nvidias nya RTX-serie är givetvis ett kliv uppåt, och ett saftigt sådant till det, men exakt hur stort är egentligen svårt att säga.

vr mark.jpg

För där har vi utmaningen med helsystentiska tester. En poängsumma på egen hand säger väldigt lite om hur bra prestandan faktiskt är och blir svår att koppla till verkligheten. Motsvarar 10 000 poäng en extra grym upplevelse, eller är det kraft i onödan?

UL Benchmark ger lite hjälp på vägen genom att berätta om systemet är "redo för VR", men även det blir snabbt luddigt. För godkänt, cirka 5 000 poäng, krävs till exempel en snittfrekvens motsvarande vad som är rekommenderat för respektive deltest – svårt att applicera på andra spel eller titlar.

Vill du testa ditt eget grafikkort finns en gratisversion av VRMark på utvecklarnas webbplats. Mer intresserade rekommenderas läsa UL Benchmkars tekniska genomgång av de olika deltesterna och deras parametrar.

Kommentarer till artikeln

37 debattinlägg

Skicka en rättelse
21

4A Games: "Ray tracing fullt möjligt med nästa generations spelkonsoler"

Utvecklaren 4A Games menar att Nvidias hårdvara inte är ett krav för ray tracing, utan samma teknik skulle kunna användas på tillräckligt kraftfulla spelkonsoler. Läs mer

I samarbete med Samsung
29

Sista chansen – säkra din biljett till Galaxy Unpacked med SweClockers

Den 20 februari avtäcks Samsung Galaxy S10. Nu bjuder SweClockers in till mingel och en helkväll av diskussioner med redaktion står på menyn. Läs mer

28

Test: Logitech MX518 Legendary – klassisk spelmus med modern sensor

Logitech återupplivar trotjänaren MX518 och utrustar spelmusen med optiska sensorn Hero 16K. Häng med för att se hur nygamlingen står sig mot dagens konkurrenter. Läs mer

142

Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden publikt tillgängliga på webben

Extremt känsliga personuppgifter har legat tillgängliga för vem som helst att ladda ner och lyssna på, i många fall tillsammans med personnummer. Läs mer

40

Forumet: Vad tycker du om Anthem?

Många har redan börjat spela Anthem och reaktionerna är blandade. Har du spelat? Vad tycker du om Biowares senaste titel? Dela med dig i forumet! Läs mer

10

Zotac lanserar Geforce RTX 2080 Ti med förinstallerat vattenblock

Zotacs senaste tillskott till Geforce RTX 2000-serien är Geforce RTX 2080 Ti Arctic, vilket kommer bestyckat med vattenblock som kan kopplas ihop med övrig vattenkylning i datorn. Läs mer

65

Star Citizen-utvecklare: "Stöd för RTX skulle innebära massiv huvudvärk"

En av utvecklarna bakom Star Citizen berättar att spelet troligtvis inte får stöd för Nvidias RTX-plattform, då det skulle leda till mycket mer arbete men små grafiska förbättringar. Läs mer

13

Galleriet: Lavender av "ggalaxyy"

I galleriet visar "ggalaxyy" sitt senaste bygge Lavender, som består av ett modifierat chassi från Lian Li och temat är inte helt oväntat färgen lila. Läs mer

21

Razer stänger ned sin spelbutik mindre än ett år efter lanseringen

På grund av omstruktureringar inom företaget stänger Razer inom kort ned sin spelbutik. Den digitala valutan Razer Silver ska dock leva vidare även efter nedstängningen. Läs mer

83

Snabbtest: Nvidia DLSS i Battlefield V

Battlefield V är det senaste i raden av spel att få stöd för Nvidias uppskalningsmetod DLSS. Redaktionen laddar om testriggarna för ett snabbtest av teknikens prestanda och bildkvalitet. Läs mer

56

Nvidia berättar hur bolaget förbättrar uppskalningstekniken DLSS

Uppskalningstekniken DLSS har släppts för Metro Exodus och Battlefield V, med blandade resultat. Nvidia avslöjar nu hur bolaget ska förbättra teknikens bildkvalitet framöver. Läs mer

35

Nvidia Geforce GTX 1660 Ti får prestandasiffror – i klass med GTX 1070

Lanseringen av arkitekturen Turing utan ray tracing-funktioner kommer allt närmare. Först ut väntas GTX 1660 Ti, vilket nu får prestandasiffror i Final Fantasy XV. Läs mer