SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

UL Benchmarks test för VR-upplevelser har seglat under radarn. När testriggarna ändå rullar passar SweClockers på att samla ihop siffror från inte mindre än 15 olika grafikkort.

Syntetiska tester för grafikkort är knappast lika hett som det en gång var. Poäng i olika årsupplagor av 3DMark var förr i världen minst lika viktigt som FPS-värden i riktiga speltitlar, men har på senare år fått stå tillbaka. I alla fall när entusiaster tycker till om vad som bör testas.

DSC08598.jpg

Med det sagt finns det fortfarande bra användningsområden. 3DMark, VRMark och andra syntetiska testsviter ger snabba siffror som mellan tummen och pekfingret kan säga hur olika system står sig mot varandra. Det krävs inga speciella kunskaper eller inställningar, utan mest några enkla knapptryck.

Till verket! Som en extra bonus när redaktionen testade Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 passade vi även på att samla in en hög siffror från just VRMark. Dessa kom inte med i själva artikeln, men ska givetvis inte gå till spillo för det.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1803)

Som bas rullar redaktionen igång höstens nya testsystem – mer om dessa i en separat artikel. I korthet handlar det dock om alldeles prima spelmaskiner med överklockade Intel Core i7-8700K i centrum, gott om DDR4-minne samt snabb lagring i M.2-anslutningarna.

Så genomför vi testerna

Det fina med UL Benchmarks tester i 3DMark- och VRMark-sviterna är just att själva genomförandet är busenkelt. Starta programmet och tryck på knappen, här är ditt resultat – klart!

Drivrutinerna som används är de vid testtillfället nyaste från AMD respektive Nvidia. Det handlar om Geforce 411.51 Beta för RTX 2000-serien, Geforce 398.82 WHQL för resterande Nvidia-kort samt Radeon Adrenalin Edition 18.8.1 för AMD Radeon-modellerna.

Först ut är Orange Room, det mest lättdrivna av de tre testerna. Enligt UL Benchmark motsvarar belastningen vad som krävs för att driva Oculus Rift eller HTC Vive, där cirka 5 000 poäng innebär godkänt. Med andra ord, bra resultat här betyder en bra upplevelse med dagens VR-hårdvara.

Föga förvånande syns Nvidia Geforce RTX 2080 Ti i toppen, tillsammans med GTX 1080 Ti och RTX 2080. Alla tre hamnar på i princip samma totalsumma, och Geforce GTX 1080 är bara marginellt bakom. Det tyder på att andra faktorer håller tillbaka systemet.

Nästa deltest heter Cyan Room och har DirectX 12 under skalet. Enligt UL Benchmark syftar det till att visa vad ett gränssnitt med låg overhead kan göra för VR-upplevelsen, då det tillåter fler objekt och mer komplexa scener utan att processorn säger stopp. Åter är cirka 5 000 poäng godkänt.

Här märks det tydlig att Geforce RTX 2080 Ti FE är ett snabbare grafikkort. När inga andra parameterar sätter stopp får det springa iväg rejält och landar cirka 27 procent över närmaste utmanare – vapendragaren RTX 2080 FE.

Sist ut är Blue Room, vilket enligt UL Benchmark ska vara ett test skräddarsytt för nästa generations VR-hårdvara. Det handlar om bland annat 5K-upplösning och gott om tunga ljuseffekter, där cirka 5 000 poäng betyder godkänt resultat.

Även här blir det Geforce RTX 2080 Ti i topp, dock inte riktigt med samma saftiga marginal som vid DirectX 12 – "bara" 22 procent skiljer ned till RTX 2080. Efter det är steget dock stort till GTX 1080 Ti, vilket är intressant då modellerna drar relativt jämnt i många speltester.

Sammanfattning och VR-tankar

Att virtuell verklighet har en framtid är nog de flesta överens om vid det här laget. Däremot går åsikterna isär runt exakt när genombrottet kommer, eller på vilket sätt.

Är det mobiltelefoner och bärbara VR-upplevelser som kommer ta över? Handlar det om skräddarsydda hårdvaru-/mjukvaru-kombinationer som Playstation VR? Kommer fokus landa på StarVR och andra lösningar i separata "VR-cafén"? Eller blir det segertåg på PC så snart priserna sjunker?

Oavsett vilket, siffrorna från VRMark visar att grafikkorten blir allt kraftfullare även för virtuell verklighet – noll överraskning på den. Nvidias nya RTX-serie är givetvis ett kliv uppåt, och ett saftigt sådant till det, men exakt hur stort är egentligen svårt att säga.

vr mark.jpg

För där har vi utmaningen med helsystentiska tester. En poängsumma på egen hand säger väldigt lite om hur bra prestandan faktiskt är och blir svår att koppla till verkligheten. Motsvarar 10 000 poäng en extra grym upplevelse, eller är det kraft i onödan?

UL Benchmark ger lite hjälp på vägen genom att berätta om systemet är "redo för VR", men även det blir snabbt luddigt. För godkänt, cirka 5 000 poäng, krävs till exempel en snittfrekvens motsvarande vad som är rekommenderat för respektive deltest – svårt att applicera på andra spel eller titlar.

Vill du testa ditt eget grafikkort finns en gratisversion av VRMark på utvecklarnas webbplats. Mer intresserade rekommenderas läsa UL Benchmkars tekniska genomgång av de olika deltesterna och deras parametrar.

Kommentarer till artikeln

37 debattinlägg

Skicka en rättelse
25

Testpilot: Cooler Master Hyper 212 Black Edition – klassisk kylare i ny skrud

Testpiloten "Laine" testar den uppdaterade Cooler Master Hyper 212 med tilläget Black Edition i namnet. Det handlar om en prispressad kylare draperad i mörk nickel och borstad aluminium. Läs mer

32

Dell avtäcker välvd 49-tumsskärm med IPS och 60 Hz

Dell presenterar sin ultrabreda bildskärm U4919DW, som utmärker sig med en storlek på 49 tum och en upplösning på 5 120 × 1 440 pixlar. Läs mer

37

AMD "Polaris 30" används i Radeon RX 590 – över 10 procent snabbare än RX 580

Dimman kring Polaris 30 på 12 nanometer skingras i och med en listning i databasen för 3DMark Time Spy, som visar resultat från ett "Radeon RX 590" med högre klockfrekvenser än RX 580. Läs mer

33

Assassin's Creed: Odysseys prestandaproblem uppges inte bero på kopieringsskydd

Enligt spelmoddaren "Kaldaien" beror den höga processorbelastningen i Assassin's Creed: Odyssey inte på kopieringsskydd, utan istället på dålig optimering för PC-plattformen. Läs mer

42

Intel Xeon W-3175X med 28 kärnor utan fastlödd värmespridare

Inom kort släpper Intel en toppmodell av rang med 28 kärnor och stöd för överklockning, men till skillnad från andra nykomlingar använder den fortsatt kylpasta mellan krets och värmespridare. Läs mer

106

Principled Technologies uppdaterar testet av AMD Ryzen och Intel Core i9-9900K

Intel har anklagats för missvisande prestandatester för kommande Coffee Lake Refresh och AMD Ryzen. Nu uppdateras dessa av Principled Technologies, som är företaget bakom testerna. Läs mer

10

TSMC sägs bli ensamma om att tillverka Apples A13-chip

Apple och TSMC har under flera år haft ett nära samarbete, där Apple ofta varit tidigt ute med nya tekniker. För 2019 års A13-krets ser TSMC ut att bli exklusiv kontraktstillverkare. Läs mer

19

Meddelanden får Playstation 4 att krascha – kan kräva återställning

Användare på Reddit rapporterar att deras Playstation 4-konsoler har låst sig efter att de mottagit ett specifikt meddelande. Vissa har fått återställa konsolerna för att lösa felet. Läs mer

I samarbete med Phanteks
103

Stiligare vattenkylning med akrylrör – Frida visar hur det går till

Att bygga egen vattenkylning är något som blir allt vanligare. SweClockers går igenom processen och visar hur det går till för att böja hårda rör för vattenkylning. Läs mer

39

Prestandasiffror för Nvidia Geforce RTX 2070 hittar ut på webben

Lanseringen av Nvidias Geforce RTX 2070 kryper allt närmare och nu syns prestandasiffror för kortet i testet 3DMark Time Spy, som visar på prestanda något över Geforce GTX 1080. Läs mer

26

Fredagspanelen 161: Intel avtäcker Coffee Lake Refresh med felaktiga prestandasiffror

Kontoret svämmar över av hårdvara som snart ska lanseras, men det hindrar inte Jonas och Kenneth från att ta en paus från testandet och riva av en panel om den senaste tidens händelser. Läs mer

83

Test: Gigabyte Geforce RTX 2080 Gaming OC

Testlabbet får besök av ytterligare ett Geforce RTX 2080-kort – denna gång från Gigabyte. På menyn står modellen Gaming OC, som bjuder på både fabriksöverklockning och rejäl kylare. Läs mer