SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

SweClockers kör 15 grafikkort i VRMark – prestanda för virtuell verklighet

UL Benchmarks test för VR-upplevelser har seglat under radarn. När testriggarna ändå rullar passar SweClockers på att samla ihop siffror från inte mindre än 15 olika grafikkort.

Syntetiska tester för grafikkort är knappast lika hett som det en gång var. Poäng i olika årsupplagor av 3DMark var förr i världen minst lika viktigt som FPS-värden i riktiga speltitlar, men har på senare år fått stå tillbaka. I alla fall när entusiaster tycker till om vad som bör testas.

DSC08598.jpg

Med det sagt finns det fortfarande bra användningsområden. 3DMark, VRMark och andra syntetiska testsviter ger snabba siffror som mellan tummen och pekfingret kan säga hur olika system står sig mot varandra. Det krävs inga speciella kunskaper eller inställningar, utan mest några enkla knapptryck.

Till verket! Som en extra bonus när redaktionen testade Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 passade vi även på att samla in en hög siffror från just VRMark. Dessa kom inte med i själva artikeln, men ska givetvis inte gå till spillo för det.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1803)

Som bas rullar redaktionen igång höstens nya testsystem – mer om dessa i en separat artikel. I korthet handlar det dock om alldeles prima spelmaskiner med överklockade Intel Core i7-8700K i centrum, gott om DDR4-minne samt snabb lagring i M.2-anslutningarna.

Så genomför vi testerna

Det fina med UL Benchmarks tester i 3DMark- och VRMark-sviterna är just att själva genomförandet är busenkelt. Starta programmet och tryck på knappen, här är ditt resultat – klart!

Drivrutinerna som används är de vid testtillfället nyaste från AMD respektive Nvidia. Det handlar om Geforce 411.51 Beta för RTX 2000-serien, Geforce 398.82 WHQL för resterande Nvidia-kort samt Radeon Adrenalin Edition 18.8.1 för AMD Radeon-modellerna.

Först ut är Orange Room, det mest lättdrivna av de tre testerna. Enligt UL Benchmark motsvarar belastningen vad som krävs för att driva Oculus Rift eller HTC Vive, där cirka 5 000 poäng innebär godkänt. Med andra ord, bra resultat här betyder en bra upplevelse med dagens VR-hårdvara.

Föga förvånande syns Nvidia Geforce RTX 2080 Ti i toppen, tillsammans med GTX 1080 Ti och RTX 2080. Alla tre hamnar på i princip samma totalsumma, och Geforce GTX 1080 är bara marginellt bakom. Det tyder på att andra faktorer håller tillbaka systemet.

Nästa deltest heter Cyan Room och har DirectX 12 under skalet. Enligt UL Benchmark syftar det till att visa vad ett gränssnitt med låg overhead kan göra för VR-upplevelsen, då det tillåter fler objekt och mer komplexa scener utan att processorn säger stopp. Åter är cirka 5 000 poäng godkänt.

Här märks det tydlig att Geforce RTX 2080 Ti FE är ett snabbare grafikkort. När inga andra parameterar sätter stopp får det springa iväg rejält och landar cirka 27 procent över närmaste utmanare – vapendragaren RTX 2080 FE.

Sist ut är Blue Room, vilket enligt UL Benchmark ska vara ett test skräddarsytt för nästa generations VR-hårdvara. Det handlar om bland annat 5K-upplösning och gott om tunga ljuseffekter, där cirka 5 000 poäng betyder godkänt resultat.

Även här blir det Geforce RTX 2080 Ti i topp, dock inte riktigt med samma saftiga marginal som vid DirectX 12 – "bara" 22 procent skiljer ned till RTX 2080. Efter det är steget dock stort till GTX 1080 Ti, vilket är intressant då modellerna drar relativt jämnt i många speltester.

Sammanfattning och VR-tankar

Att virtuell verklighet har en framtid är nog de flesta överens om vid det här laget. Däremot går åsikterna isär runt exakt när genombrottet kommer, eller på vilket sätt.

Är det mobiltelefoner och bärbara VR-upplevelser som kommer ta över? Handlar det om skräddarsydda hårdvaru-/mjukvaru-kombinationer som Playstation VR? Kommer fokus landa på StarVR och andra lösningar i separata "VR-cafén"? Eller blir det segertåg på PC så snart priserna sjunker?

Oavsett vilket, siffrorna från VRMark visar att grafikkorten blir allt kraftfullare även för virtuell verklighet – noll överraskning på den. Nvidias nya RTX-serie är givetvis ett kliv uppåt, och ett saftigt sådant till det, men exakt hur stort är egentligen svårt att säga.

vr mark.jpg

För där har vi utmaningen med helsystentiska tester. En poängsumma på egen hand säger väldigt lite om hur bra prestandan faktiskt är och blir svår att koppla till verkligheten. Motsvarar 10 000 poäng en extra grym upplevelse, eller är det kraft i onödan?

UL Benchmark ger lite hjälp på vägen genom att berätta om systemet är "redo för VR", men även det blir snabbt luddigt. För godkänt, cirka 5 000 poäng, krävs till exempel en snittfrekvens motsvarande vad som är rekommenderat för respektive deltest – svårt att applicera på andra spel eller titlar.

Vill du testa ditt eget grafikkort finns en gratisversion av VRMark på utvecklarnas webbplats. Mer intresserade rekommenderas läsa UL Benchmkars tekniska genomgång av de olika deltesterna och deras parametrar.

Kommentarer till artikeln

37 debattinlägg

Skicka en rättelse
4

Logitechs mjukvara gör att datorer kan styras med kommandon från webben

Googles Project Zero varnar för ett säkerhetshål i Logitechs mjukvara, vilket gör det möjligt för angripare att skicka tangentbordskommandon till användares datorer över webben. Läs mer

16

Quiz: SweClockers quiz från Dreamhack Winter 2018

Under Dreamhack Winter 2018 bjöd SweClockers på en quiz för alla som besökte montern under mässan. Nu får även de som inte var på plats möjlighet att göra den. Läs mer

27

Mysteriet på Greveholm-spelet från 1997 kan släppas i nyutgåva

Originalskaparna av Mysteriet på Greveholm-spelet påbörjar nu en kampanj på Kickstarter, där de vill samla in pengar för att släppa en nyutgåva av speltiteln. Läs mer

57

Forumet: Sätt ihop en värstingdator från millennieskiftet

Nostalgin flödar i forumet när det diskuteras komponenter som var relevanta för 20 år sedan. Hur skulle din drömdator från slutet av år 1999 se ut? Gå in i forumet och dela med dig! Läs mer

19

3dfx Rampage-prototyper testas i Unreal Tournament och 3DMark 2001

Författaren till boken The Legacy of 3dfx har lyckats lägga vantarna på prototyper av 3dfx osläppta grafikkort Rampage. Följaktligen bjuds det både på bilder och prestandatest. Läs mer

Spelskärm med 144 Hz från Viewsonic reas hos Webhallen

Bakom den fjortonde luckan finns Viewsonics spelskärm XG2401 till nedsatt pris. På menyn står en 24 tum stor TN-panel med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Läs mer

32

Day Z lanseras skarpt efter fem år i Early Access

Efter en lång tid i Early Access lanseras nu den tidigare Arma 2-modden Day Z i en första skarp fristående version. Spelet blir även gratis att pröva på fram till den 17 december. Läs mer

14

GOG drar igång årets vinterrea med rabatter och återkommande gratisspel

CD Projekt Reds egen speldistributionstjänst GOG utmärker sig genom att alla spel i butiken kommer utan kopieringsskydd. Nu går dessa att få till nedsatta priser, och en del ges bort gratis. Läs mer

5

SJ inaktiverar 1,3 miljoner lösenord efter bedrägeri

Tågjätten SJ har inaktiverat samtliga kunders lösenord efter ett upptäckt bedrägeri. Exakt vad som hänt är ännu inte känt och motstridiga uppgifter florerar på webben. Läs mer

19

Galleriet: Call of Duty-inspirerade Blackout

Proffsmoddaren "timpelay" visar sin senaste kreation Blackout, som inspireras av Call of Duty: Black Ops 4 och var även en av finalisterna i årets Casemod-tävling på Dreamhack. Läs mer

36

AMD introducerar drivrutinen Radeon Software Adrenalin 2019 Edition

Trenden trogen uppdaterar AMD sin grafikdrivrutin Radeon Software, och den nya versionen får namnet Adrenalin 2019 Edition och kommer med en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer

33

Intels nästa arkitektur heter Sunny Cove – ingår i processorfamiljen Ice Lake

Efter åratal av stiltje berättar Intel om framtida arkitekturer. Efter Skylake kommer Sunny Cove, som tillverkas på 10 nanometer och får högre enkeltrådad prestanda. Läs mer