Överklockning

Nu kommer visserligen Geforce RTX 2080 Ti Gaming X Trio med rätt saftigt uppskruvade klockfrekvenser, men vi är rätt övertygade om att det finns lite mer marginaler att ta av där, och speciellt när det kommer till minnesfrekvenser. Inför överklockningen vrider vi upp kortets strömbudget till 110 procent (330 W).

msi_2080_ti_trio_oc.gif

För att upprätthålla stabilitet genom hela sviten av spel fick vi vrida tillbaka ett par snäpp från vår ursprungliga överklockningsnivå, vilket i slutändan placerade grafikkretsens nominella turbofrekvens på 1 880 MHz – upp 125 MHz från kortets grundnivå. Detta resulterade i en maximal turbofrekvens som låg och svävade strax ovanför 2 000 MHz-strecket.

Även grafikminnet var mottagligt för en del överklockning. Grundnivån för detta ligger på 14 000 MHz och kunde skruvas upp till 15 600 MHz stabilt.

I 3DMark Firestrike ger överklockningen inte helt oväntat avtryck i resultaten. MSI:s Gaming X Trio tar här ett kliv upp med 6 procent i jämförelse med kortet i grundutförande och lägger sig i topposition bland korten i diagrammet.

Även i de vanliga speltesterna syns prestandavinsterna för överklockningen. Den faktiska skillnaden varierar från titel till titel, men ligger generellt strax ovanför 6 procent när det kortet jämförs mot sitt icke-klockade dito.

Överklocknings bidrar i vanlig ordning till ökat effektuttag. För vårt exemplar av Geforce RTX 2080 Ti Gaming X Trio innebär detta en ökning med 50 W under belastning.