Sammanfattning

När Cherry presenterade sina mekaniska lågprofilsbrytare var det bara en tidsfråga innan det skulle börja dyka upp flertal modeller i lägre profil. Första tangentbordet som dök upp i testlabbet var Corsair K70 RGB MK.2, som inte övertygade allt för mycket, men nu är det dags för Cooler Master att visa sin tolkning.

SK650-SK621-3.jpg

Vid första anblick ser SK650 och SK621 riktigt bra ut, där undertecknad gillar tangentbord i lågprofil, men som dessvärre vanligtvis brukar utrustas med rubberdome-brytare och sakna N-key-rollover. Tyvärr imponerar modellerna inte så mycket som hade önskats. En stor del av det ligger hos tangenterna med deras platta formgivning, samtidigt som de är något för nära grannen.

Under testperioden var det kämpigt att kunna träffa rätt tangenter utan att behöva titta ned, vilken inte var det lättaste när det är så pass svårt att skilja på tangenterna via känseln. Det ska inte uteslutas att felet kan ligga hos användaren också, men undertecknad har inte samma bekymmer med "normala" tangentbord.

SK650-SK621-25.jpg

Något som saknas på båda modellerna är möjligheten att ändra vinkel på tangentborden, där undersidan är helt slät. Det kan vara så att bolaget fokuserade så pass mycket att hålla allt i sådan låg profil som möjligt att plastarmarna undertill hade förstört hela konceptet, men möjligheten att ändra vinkel hade uppskattats.

Att modellerna saknar mjukvara för att ändra inställningarna är inget som hindrar funktionaliteten, som istället görs direkt på tangentbordet. Förvisso går det inte att finjustera belysningen till exakta färgkoder, men det är ungefär det som tappas. Undertecknad fick aldrig en känsla av brist på inställningsmöjligheter.

SK650-SK621-12.jpg

Båda modellerna finns redan i butik och hamnar på ungefär samma prispunkt runt 1 490 kronor. Sett till SK650 är det rätt mycket pengar när stora skillnaden, ställt mot andra modeller på marknaden, är brytarna i lågprofil. Jämfört med konkurrenten från Corsair med samma brytare sparas dock några hundralappar.

För SK621 är det lite mer spännande eftersom mindre tangentbord i trådlös form är ganska ovanligt och tillför något nytt till marknaden. Med det sagt finns det fortfarande några trådlösa modeller där ute, men dessa är sällsynta i svenska butiker, vilket placerar SK621 i en bra position på marknaden.

Cooler Master SK650

SK650-SK621-7.jpg

Fullstora SK650 är inte proppat med unika funktioner och speciella egenskaper utan är mer ett vanligt tangentbord, givetvis bortsett från lågprofilsbrytarna. Den enkla men stilfulla designen ser väldigt bra ut på skrivbordet. Brytarna i sig känns inte allt för olika fullstora Cherry-brytare av den röda färgen, dock med kortare färdlängd.

Som tidigare har undertecknad ofta svårt att känna av tangenterna och det blir därmed många feltryck. Det är något som har hållit i sig under hela testperioden även om det har blivit marginellt bättre över tid. På pappret är designen väldigt intressant och ganska unik, men rent praktiskt kan det vara en kamp om träffsäkerhet.

Personligen så vill jag tycka om SK650, men har svårt att vilja sitta med modellen på egen tid med tanke tangenternas form. Bedömningen av tangentbordet blir en knepig sådan eftersom det inte är så stor skillnad i känsla från vanliga tangentbord, men det är samtidigt inte heller dåligt och kan passa rätt person precis som alla andra tangentbord.

Cooler Master SK650 är ett trevligt tangentbord med lågprofilsbrytare.

Fördelar

  • Unika lågprofilsbrytare

  • Hög byggkvalitet

  • Tydliga kortkommandon på tangentbordet

Nackdelar

  • Svårt att urskilja tangenterna från varandra

  • Går inte att ändra vinkel

Pris vid publicering: 1 490 kronor
Lägsta pris:

Cooler Master SK621

SK650-SK621-10.jpg

När redaktionen fick kika på SK621 på CES 2019 såg det ut som ett riktigt trevligt alternativ för vardagsrummet, som även kan passa vid speldatorn för den som är ute efter den storleken i trådlös form. Intresset sjönk något när bolaget avslöjade att modellen enbart har Bluetooth för trådlös koppling, vilket medför höga latenser.

Med det sagt har SK621 fortfarande en plats i vardagsrummet, speciellt när marknaden är rätt tom när det gäller trådlösa mekaniska tangentbord i mindre storlekar. Däremot har undertecknad haft lite bekymmer med överföringen under testperioden, där SK621 helt enkelt tappar signalen och fortsätter att skicka senaste inmatning.

Sammanfattningsvis är SK621 en knepig nöt att knäcka. Att bara utrusta modellen med Bluetooth begränsar användningsområdet en del, där bland annat snabba spel inte riktigt finns på tapeten när latenserna är högre än vanligt. Trots det så erbjuder modellen något som saknas på marknaden och är ett utmärkt tillägg i vardagsrummet, men kunde varit mycket bättre om den erbjöd mer än bara Bluetooth för trådlös anslutning.

Cooler Master SK621 erbjuder mekaniskt tangentbord i litet format och trådlös anslutning.

Fördelar

  • Unika lågprofilsbrytare

  • Tydliga kortkommandon på tangentbordet

  • Trådlöst...

Nackdelar

  • ...men dock bara Bluetooth

  • Svårt att urskilja tangenterna från varandra

  • Går inte att ändra vinkel

  • Tappar koppling ibland

Pris vid publicering: 1 490 kronor
Lägsta pris: