AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

Med Zen 2 och 7 nanometer lovar AMD en produkt som kan slå Intel. Ryzen 3000-serien är här och efter över ett decenniums frånvaro hälsar vi AMD välkommen tillbaka till toppen.

Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för kommunikationsbussar, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge korrekta resultat.

Med samtliga processorer begränsade till 2,8 GHz kan vi titta närmare på de arkitektoniska skillnaderna mellan de befintliga generationerna samt dagens Zen 2. Det enkeltrådade renderingstestet i Cinebench visar tydliga tecken att AMD gjort stora framsteg med nykomlingen.

För första gången toppar företaget tabellen, och det med råge. Ryzen 3000-processorerna stegar upp med närmare 12 procent högre prestanda ställt mot Ryzen 2000 vid samma klockfrekvens. Därtill kliver nykomlingarna även förbi Intels nuvarande uppställning med dryg 8 procent högre siffror.

Även vid rendering med flera trådar övertygar Ryzen 3000. Ryzen 7 3700X erbjuder här 16 procent högre prestanda än sin föregångare Ryzen 7 2700X vid samma klockfrekvens samt runt 23 procent bättre siffror än Core i9-9900K.

Kompletterande tester med Geekbench 4

Då Cinebench ger en ganska ensidig bild av prestandaskillnader mellan arkitekturer valde vi i elfte timmen att lägga till de specifika hel- och flyttalstesterna från testsviten Geekbench. Då det rör sig om kompletterande tester är inte samtliga av recensionens processormodeller med i dessa tester, men dock de vi anser mest relevanta för att se förbättringarna hos Zen 2.

Vi börjar med ett enkeltrådat test, och då specifikt arbetslaster som använder sig av flyttalsoperationer. Ryzen 3000-serien tar som synes ett beskedligt kliv upp från sina föregångare och presterar närmare 17 procent bättre vid samma klockfrekvens. Skillnaden mot Intels Coffee Lake Refresh ligger på cirka 4 procent till AMD:s fördel.

Vi håller oss kvar vid flyttalsoperationer men låter Geekbench få tillgång till samtliga kärnor hos processorerna. Ryzen 7 3700X kliver här upp med närmare 25 procent mot sin föregångare Ryzen 7 2700X samtidigt som den glider förbi Core i9-9900K med 14 procent högre siffror.

AMD har generellt sett legat något på efterkälken när det kommer till heltalsprestanda, vilket gör detta särskilt intressant. Som synes har företaget till stor del åtgärdat prestandan vid heltalsoperationer med Zen 2, vilket innebär att Ryzen 3000-modellerna kan avnjuta drygt 12 procent högre siffror än föregångarna i Ryzen 2000.

Det förbättrade prestanda räcker inte riktigt till för att gå om Intels nuvarande arkitektur, men den krymper dock marginalerna enormt. Intel har nu endast ett försprång på runt 4 procent, vilket kan jämföras mot 17 procent när de ställs mot Ryzen 2000.

Sista Geekbench-testet är återigen heltalsorienterat men dock med samtliga kärnor arbetandes. Trots något sämre poäng i det enkeltrådade testet lyckas AMD ta igen detta vid flertrådad last, där Ryzen 7 3700X går om Core i9-9900K med 10 procent högre siffror vid samma klockfrekvens.

När vi rör oss mot speltesterna och då specifikt Battlefield V syns väldigt intressanta resultat vid samma klockfrekvens. AMD:s Ryzen 3000-processorer ligger nämligen nu på i princip samma nivå som Intels senaste Core-processorer. Om vi jämför Ryzen 7 3700X mot sin föregångare Ryzen 7 2700X tar den förstnämnda modellen ett bastant kliv upp i prestanda med hela 14 procent.

I Total War: Three Kingdoms har Intel fortfarande ett visst övertag mot AMD vid samma klockfrekvens, även om skillnaderna har jämnats ut rejält i och med Ryzen 3000-processorerna. Ryzen 7 3700X tar här ett kliv upp med drygt 11 procent ställt mot Ryzen 7 2700X vid samma klockfrekvens. Core i9-9900K har ett övertag med 8 procent högre genomsnittlig bildfrekvens vid 720p mot Ryzen 7 3700X.

Skicka en rättelse
28

Veckans fråga: När köpte du din första dator?

Är du ny i gamet, eller automatiserade du dina kulramar runt Dackefejden? Veckans fråga blickar bakåt mot det första datorinköpet. Läs mer

26

Samsungs sensommarnyheter med Note 20 Ultra som frontfigur

Den 21 augusti lanserar Samsung uppdaterade produkter i fyra serier – vi bjöds in på förhandsvisning. Läs mer

11

AMD och Lenovo tar Zen-arkitekturen till 6 watt

Den bärbara datorn Lenovo 100e med studentfokus bjuder på tvåkärnigt Zen-kisel med värmeutveckling om ynka 6 watt. Läs mer

9

ARM-medgrundare motsätter sig Nvidia-förvärv

Hermann Hauser beskriver i en BBC-intervju ett eventuellt Nvidia-uppköp av ARM som "katastrofalt". Läs mer

13

Project Xcloud till Sverige den 15 september

Microsofts spelströmningstjänst lanseras officiellt på den svenska marknaden i mitten på september ihop med över 100 spelbara titlar. Läs mer

43

Nvidia "Ampere" ryktas lanseras den 17 september

Efterträdarna till toppmodellerna RTX 2080 Ti och 2080 blir först ut, med successiv infasning av enklare modeller. Läs mer

28

AMD når 100 miljarder USD i börsvärde

Företaget når sin högsta aktievärdering någonsin under tisdagens handel till följd av en stark kvartalsrapport och framtidsutsikt. Läs mer

39

AMD:s kommande grafikkort "Big Navi" ryktas lanseras i november

Byggs på TSMC:s förfinade 7-nanometersprocess likt Zen 3-processorerna och kan komma utrustas med hela 16 GB GDDR6-minne. Läs mer

29

Apple Imac uppdateras med Intel "Comet Lake" och SSD-lagring över hela brädet

Den 27 tum stora Imac-modellen får extra kärlek genom fräsch processor och grafik, medan Fusion Drive stryks för samtliga datorer. Läs mer

44

Antalet 5G-telefoner väntas nå 250 miljoner sålda enheter i år

Var femte telefon såld under året har kommer ha utrustats med 5G-stöd, menar Digitimes Research – men de flesta hamnar i Kina. Läs mer

35

Kommande Macbook kan komma att utrustas med ny ARM-krets

Processorn A14X Bionic kan komma att förpassas till Ipads enligt nytt rykte. Läs mer

107

Officiellt: Amazon lanseras i Sverige

Amazons vice president för EU-expansion bekräftar satsningen som inte helt oväntat utlovar låga priser och snabba leveranser. Läs mer