AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

Med Zen 2 och 7 nanometer lovar AMD en produkt som kan slå Intel. Ryzen 3000-serien är här och efter över ett decenniums frånvaro hälsar vi AMD välkommen tillbaka till toppen.

Test: Prestanda med upplåst strömbudget

Dagens moderna processorer arbetar som bekant med dynamiska klockfrekvenser som dikteras av flera olika parametrar som exempelvis temperatur och strömbudget. Den sistnämnda parametern är en ytterst intressant aspekt ur ett entusiastperspektiv, då den i de flesta fallen går att justera ganska kraftigt.

Både Intel och AMD har förinställda strömbudgetar på sina processorer, men de skiljer sig dock ganska rejält i utförandet. För exempelvis Intels Core i9-9900K och Core i7-9700K är strömbudgeten 95 W, det vill säga samma som modellernas TDP-värden. Intel har dock programmerat budgeten på sådant sätt att processorerna kan överskrida den en kortare period, men efter den perioden behöver de dock klocka ner sig själva för att hålla sig inom ramarna.

Detta innebär att exempelvis en Core i9-9900K kan hålla en turbonivå på 4,7 GHz med samtliga kärnor arbetandes vid lättare laster där den inte slår i sin strömbudget. Väljer man däremot att utföra tung videorendering kommer processorn först att öka klockfrekvensen till 4,7 GHz, men efter en kort stund kommer frekvensen att vridas tillbaka kraftigt då strömbudgeten kickar in.

För AMD och specifikt Ryzen 3000 är dock inte modellernas TDP-värde detsamma som strömbudgeten för processorn, utan istället ligger den betydligt högre. För Ryzen 9 3900X som har en TDP på 105 W ligger strömbudgeten på 142 W, vilket innebär att processorn kan kliva upp i klockfrekvens och effektuttag över sin specificerade TDP-nivå förutsatt att kyllösningen klarar av detta.

Likaså har Ryzen 7 3700X en högre strömbudget än sitt specificerade TDP-värde. För den modellen, som har en TDP på 65 W, ligger strömbudgeten på 88 W. På samma sätt som storebror Ryzen 9 3900X kommer Ryzen 7 3700X hela tiden eftersträva att öka klockfrekvenserna så mycket som möjligt tills den når antingen sin strömbudget eller temperaturerna säger ifrån.

För den som vet att man har goda marginaler på kylarfronten och inte vill begränsas av processorernas strömbudget finns det lyckligtvis möjlighet att istället låta moderkortet diktera hur mycket ström processorn får dra från sockeln. Detta gäller både Intel och AMD, och i vissa fall är till och med dessa spärrarna lyfta direkt från fabrik av moderkortstillverkaren – något som medför att vissa klagar över att deras processorer blir väldigt varma.

TravisK_DonW-Next_Horizon_Gaming-Ryzen_Deep_Dive_06092019-19.jpg
TravisK_DonW-Next_Horizon_Gaming-Ryzen_Deep_Dive_06092019-20.jpg
David_McAfee-Next_Horizon_Gaming-3rd_Gen_Ryzen_06092019-34.jpg

AMD har en specifik funktion för att låta moderkortet diktera strömbudgeten som kallas Precision Boost Overdrive. Genom att aktivera denna funktion stängs processorns interna kontroll över strömbudgeten av och ersätts istället av den som rapporteras från moderkortets UEFI. Värdena som rapporteras från moderkortet kan variera kraftigt mellan olika modeller, och följer det tillverkaren har specificerat sitt moderkort att klara av strömmässigt.

I testerna nedan ställer vi om samtliga moderkort att ta över kontrollen över strömbudgeten, vilket bör låta processorerna överskrida sina begränsningar med högre klockfrekvenser som resultat. Som en bieffekt kommer dock givetvis även mer värmeutveckling samt effektuttag.

Vid rendering med flera trådar i Cinebench syns effekterna av den upplåsta strömbudgeten, där den faktiska prestandavinsten varierar mellan de olika modellerna. Ryzen 9 3900X kliver exempelvis upp med cirka 3 procent högre prestanda medan detsamma gäller för åttakärniga Ryzen 7 3700X.

För Intel, som hålls tillbaka mer kraftigt av sin strömbudget, är vinsterna större. Core i9-9900K vinner här 9 procent högre prestanda medan Core i7-9700K kan avnjuta drygt 6 procent högre poäng med upplåst strömbudget.

Vid videokodning i Handbrake syns små prestandavinster för både Ryzen 9 3900X och Ryzen 7 3900X, där dessa klättrar upp med 2 procent högre poäng med Precision Boost Overdrive aktiverat. För Intel är vinsterna större när de inte hålls tillbaka av strömbudgeten. Core i9-9900K kliver upp med 10 procent medan Core i7-9700K vinner 8 procent prestanda.

Sist ut bland programmen har vi Blender, där de båda Ryzen 3000-modellerna skalar av några sekunder på renderingstiden när de inte begränsas av sin strömbudget. Den stora vinnaren är dock Core i9-9900K som skalar av över 30 sekunder på renderingstiden och lyckas ta sig förbi Ryzen 7 3700X i tabellen.

I spel som Battlefield V hålls inte Intel direkt tillbaka av sin strömbudget och därför syns väldigt liknande resultat även när de låses upp. AMD:s Ryzen 3000-processorer vinner några bildrutor per sekund i 720p men presterar i princip identiskt som de låsta resultaten vid 1080p.

Inga överraskningar bjuds på i Total War: Three Kingdoms. Återigen ligger Intel-processorerna på samma nivåer som sina låsta diton medan AMD vinner någon enstaka bildruta i 720p och står stilla när upplösningen vrids upp till 1080p.

En upplåst strömbudget kommer dock inte utan konsekvenser. Inte helt oväntat blir det en mätbar ökning i effektuttag för de olika modellerna. Minst skillnad är det för AMD, som inte tycks hållas tillbaka särskilt mycket av sin strömbudget ur kartong. Både Ryzen 9 3900X och Ryzen 7 3700X tar här ett steg upp med 25 W.

För Intel är det dock lite mer dramatiska skillnader, vilket återigen förklarar varför vissa har svårt att hålla sin Core i9-9900K kyld när moderkortstillverkaren bestämt sig för att leverera kortet med upplåst strömbudget. Den modellen tar nämligen ett steg upp med 85 W för ett slutgiltigt effektuttag på 230 W under belastning.

Även Core i7-9700K tar ett steg upp effektmässigt, men dock inte lika dramatiskt som hos Core i9-9900K. Modellen tar ett kliv upp med 55 W med sin strömbudget upplåst.

Kommentarer till artikeln

995 debattinlägg

Skicka en rättelse
I samarbete med Arlo
23

Kom igång med övervakning av hemmet – smarta övervakningskameror

Stölder, inbrott och busiga barn. Medlemmen Yoshman går igenom grunderna inom smarta övervakningssystem och vad som är möjligt för den som vill hålla ett extra öga på hemmet. Läs mer

21

Origin Big O är vattenkylt system med kraftfull dator och spelkonsoler under skalet

Under huven för Origin Big O syns spelkonsolerna Playstation 4 Pro, Switch och Xbox One X. I samma chassi finns också en speldator utrustad med Intel Core i9-9900K och Nvidia Titan RTX. Läs mer

39

Priset för DRAM-kretsar har stigit med över 20 procent i juli 2019

Strömavbrott och geopolitiska konflikter uppges ligga bakom kraftigt ökande prisnivåer för DRAM-kretsar, som bland annat används i smarta telefoner och DDR4-minnen. Läs mer

196

Undersökning: Hjälp oss bygga SweClockers 20-årsjubileum!

Vi är igång! SweClockers 20-årsjubileum står för dörren och med fyra månader kvar behöver vi din hjälp. Vad vill du se att vi fyller eventet med? Hjälp oss bygga årets fest! Läs mer

43

Asus presenterar ROG Phone II – spelinriktad telefon med 120 Hz-skärm

Under huven för Asus kommande mobiltelefon sitter Qualcomms spelanpassade och överklockade systemkrets Snapdragon 855 Plus, som får sällskap av 12 GB primärminne och påkostad skärm. Läs mer

69

Vad tycker du ska automatiseras i ett smart hem?

Intresset för hemautomation har ökat världen över och inte minst bland SweClockers medlemmar. Vilka saker tycker du är vettiga att automatisera? Dela med dig i forumet! Läs mer

33

Nvidia Geforce RTX 2080 Super hittar ut i prestandatest för Final Fantasy XV

Den 23 juli ska Nvidias Geforce RTX Super-serie kompletteras med RTX 2080 Super. Nu skymtas modellen i ett prestandatest, där en prestandaökning på drygt 8 procent visas. Läs mer

47

Qualcomm döms att betala 2,5 miljarder kronor för konkurrensbrott i EU

Rättsapparaten i EU går varm, där miljardböter på miljardböter delas ut till företag. Senast ut är Qualcomm, som döms för att ha sålt 3G-kretsar till förlust för att slå ut konkurrenter. Läs mer

36

Google: "Stadia Pro är inte spelvärldens Netflix – mer likt Playstation Plus"

Google förtydligar vad som ingår och inte ingår i prenumerationstjänsten Stadia Pro. Det blir inget stort spelbibliotek i stil med Netflix, utan istället ges omkring ett spel ut varje månad. Läs mer

73

Använder du kylning till din M.2-enhet, eller går det bra utan?

Många nya SSD-enheter utrustas med högpresterande minneskontroller, och sätts sedan i mer eller mindre okylda M.2-platser. Hur har du löst eventuella värmeproblem som kan uppstå, eller är det inget att oroa sig över? Läs mer

93

AMD: "Ursprungspriserna på Radeon 5700-serien var en fälla för Nvidia"

I en intervju avslöjar Radeon-chefen Scott Herkelman att AMD satte påhittade priser på Radeon RX 5700-serien innan lanseringen för att lura Nvidia att sätta för höga priser. Läs mer

14

TSMC tidigarelägger produktionsstarten för 5 nanometer

Med både Intel och Samsung hack i häl accelererar nu TSMC sina planer för utrullningen av tillverkning på 5 nanometer. Massproduktion inleds redan första halvan 2020. Läs mer