AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

Med Zen 2 och 7 nanometer lovar AMD en produkt som kan slå Intel. Ryzen 3000-serien är här och efter över ett decenniums frånvaro hälsar vi AMD välkommen tillbaka till toppen.

Överklockning

När det kommer till överklockning av processorer har AMD legat på efterkälken sedan introduktionen av Ryzen-familjen sett till möjligheten att nå höga klockfrekvenser utan exotiska kyllösningar eller orimliga spänningspåslag. Många entusiaster har därför vänt sig till Intel för att stilla begäret, där nivåer över 5 GHz absolut inte är omöjliga.

Med Ryzen 3000 återvänder förhoppningarna om potentialen för överklockning, där en ny tillverkningsteknik på 7 nanometer ihop med på pappret väldigt höga turbofrekvenser kan vara ett tecken på att högre nivåer går att nå med den nya processorfamiljen.

ryzen_master_1.png

Ihop med Ryzen 3000 lanserar AMD version 2.0 av sin övervakning- och överklockningsmjukvara Ryzen Master. Programmets gränssnitt har gjorts om till den nya versionen för att göra det mer överskådligt. Här kan man på ett smidigt sätt övervaka klockfrekvenserna hos de olika kärnorna samt avläsa processorns temperatur och strömbudget.

ryzen_master_2.png

I Ryzen Master finns det även möjlighet att ändra många parametrar för processorn utan att behöva starta om och göra dessa via moderkortets UEFI-konfiguration. Här går det exempelvis att aktivera Precision Boost Overdrive för att släppa lös strömbudgeten. Användaren har därtill möjlighet att justera denna finkornigt direkt från mjukvaran.

ryzen_master_3.png

Mjukvaran gör det även möjligt att utföra manuell överklockning direkt i operativsystemet utan omstart. Här finns reglage för att justera klockfrekvensen för varje individuell kärna i processorn, samtidigt som det går att sammanlänka alla till samma frekvens. Möjlighet finns även att justera spänningsmatningen till processorn i realtid.

Vi fick tillgång till en betaversion av Ryzen Master 2.0 inför denna lansering, och även om vi stötte på några buggar gällandes att sätta spänningen till processorn, känns mjukvaran förvånansvärt välpolerad. Faktum är att den kan vara ett ganska smidigt verktyg när man försöker trimma in de där sista megahertzen vid överklockning, då man kan höja frekvenserna parallellt med att man kör belastning.

I slutändan valde vi dock att utföra överklockningen via moderkortets UEFI-konfiguration. Vid manuell överklockning kopplas processorns förutbestämda strömbudget bort och istället används den som dikteras av moderkortet, vilken ligger betydligt högre. Kylaren som används för överklockningen är Corsairs Hydro H115i Pro med fullt fläktpåslag.

Som vanligt siktar vi inte på några frekvensrekord med omotiverat högt spänningspåslag till processorn. Likaså är en enstaka lyckad körning i Cinebench inte nivån vi vill lägga oss på i stabilitet, utan nivåerna som uppnås ska kunna köras genom hela testsviten av program och spel utan någon instabilitet.

Ryzen 9 3900X

Vi inleder med den tolvkärniga modellen Ryzen 9 3900X. För den som inte minns våra klockfrekvensmätningar från tidigare ligger denna processor strax ovanför 4,1 GHz när alla kärnorna belastas tungt av exempelvis en videokodare.

3900x_oc.png

Upphetsade som vi var tog vi snabbt sikte mot en förhållandevis hög klockfrekvens på 4,4 GHz över alla kärnor. Vi stötte dock omedelbart på patrull med programkrascher, vilket medförde att vi behövde vrida upp spänningen mer. Vid 1,4 V, vilket kändes obehagligt högt, lyckades vi uppnå en någorlunda stabil plattform, men då var det istället något annat som sa ifrån – temperaturerna.

Vid 1,4 V, vilket verkligen inte är en rekommenderad nivå för dagligt bruk med de här processorerna, drar temperaturerna iväg i en hissnade fart. Det slutade med att processorn under tung belastning omgående sköt förbi sin högsta nivå på 95 °C och stängde ner hela systemet när den överskred en temperatur på strax över 100 °C.

Vi fick därför lägga band på oss själva och skruva ner både förväntningarna, spänningen och frekvenserna. Vid 4,35 GHz uppnåddes först var som troddes var stabila nivåer, men efter en längre tids hård belastning visade det sig behövas mer spänning och då var vi tillbaka på ruta ett med de höga temperaturerna.

I slutändan landade vi på 4,3 GHz över samtliga kärnor med spänningen spikad till 1,34 V, vilket är mellan tummen och pekfingret 200 MHz över processorns grundnivå vid turbo under hård belastning. Temperaturen uppmättes till 81 °C.

Ryzen 7 3700X

Med en viss besvikelse i maggropen stegar vi vidare till den åttakärniga modellen Ryzen 7 3700X. För den som inte minns det hade denna modell en uppmätt klockfrekvens på strax över 4 GHz när alla kärnorna belastas hårt vid videokodning.

3700x_oc.png

Medan vi tänkte att ett reducerat kärnantal skulle göra saken lättare för oss, så visade sig detta inte vara fallet med vårt exemplar av Ryzen 7 3700X. Vi hade inga problem med att temperaturerna skenade när spänningen skruvades upp, men processorn svarade samtidigt riktigt dåligt på spänningsökningarna, vilket innebar att klockfrekvenserna behövde skruvas ner.

Tyvärr ville inte vårt exemplar vara med och leka vid samma nivåer som Ryzen 9 3900X utan istället behövde den vridas ner till 4,25 GHz vid en spänning på 1,35 V. Temperaturen under hård flertrådad belastning uppmättes till 74 °C.

Sammanfattande tankar kring överklockning av Ryzen 3000-serien

Med facit i hand från de tidigare klockfrekvensmätningarna med belastning på alla kärnor hade vi lite på känn att förväntningarna på Ryzen 3000-seriens överklockningspotential troligtvis var alldeles för höga. Våra farhågor visade sig även stämma med de resultaten vi uppnådde, åtminstone om man ser till de exemplaren som landat i testlabbet.

I diskussioner med andra medier i Europa rapporteras liknande resultat, även om de är förhållandevis spretiga. Vissa lyckades uppnå nivåer kring 4,4 GHz med kraftigt spänningspåslag medan andra satt fast på 4,2 GHz utan att spänningen gjorde någon som helst skillnad. Där är därför rätt tydligt att det finns grov exemplarvariation mellan processorerna.

När delar av redaktionen var i Los Angeles för en teknikgenomgång av Ryzen 3000 fick vi chansen att prata med Sami Mäkinen, som är en renommerad extremöverklockare och arbetar med teknisk marknadsföring hos AMD. Han hävdade att de flesta kommer att se förhållandevis små prestandavinster vid manuell överklockning och att det generellt sett är vettigare att låta Precision Boost 2.0 göra sitt jobb med att justera frekvenserna dynamiskt.

Med detta sagt har vi ännu inte fått se de sexkärniga modellerna i uppställningen, och det är mycket möjligt att det finns mer vinster att hämta där, då de kommer med lägre klockfrekvenser ur kartong.

Kommentarer till artikeln

995 debattinlägg

Skicka en rättelse
I samarbete med Arlo
23

Kom igång med övervakning av hemmet – smarta övervakningskameror

Stölder, inbrott och busiga barn. Medlemmen Yoshman går igenom grunderna inom smarta övervakningssystem och vad som är möjligt för den som vill hålla ett extra öga på hemmet. Läs mer

21

Origin Big O är vattenkylt system med kraftfull dator och spelkonsoler under skalet

Under huven för Origin Big O syns spelkonsolerna Playstation 4 Pro, Switch och Xbox One X. I samma chassi finns också en speldator utrustad med Intel Core i9-9900K och Nvidia Titan RTX. Läs mer

39

Priset för DRAM-kretsar har stigit med över 20 procent i juli 2019

Strömavbrott och geopolitiska konflikter uppges ligga bakom kraftigt ökande prisnivåer för DRAM-kretsar, som bland annat används i smarta telefoner och DDR4-minnen. Läs mer

196

Undersökning: Hjälp oss bygga SweClockers 20-årsjubileum!

Vi är igång! SweClockers 20-årsjubileum står för dörren och med fyra månader kvar behöver vi din hjälp. Vad vill du se att vi fyller eventet med? Hjälp oss bygga årets fest! Läs mer

43

Asus presenterar ROG Phone II – spelinriktad telefon med 120 Hz-skärm

Under huven för Asus kommande mobiltelefon sitter Qualcomms spelanpassade och överklockade systemkrets Snapdragon 855 Plus, som får sällskap av 12 GB primärminne och påkostad skärm. Läs mer

69

Vad tycker du ska automatiseras i ett smart hem?

Intresset för hemautomation har ökat världen över och inte minst bland SweClockers medlemmar. Vilka saker tycker du är vettiga att automatisera? Dela med dig i forumet! Läs mer

33

Nvidia Geforce RTX 2080 Super hittar ut i prestandatest för Final Fantasy XV

Den 23 juli ska Nvidias Geforce RTX Super-serie kompletteras med RTX 2080 Super. Nu skymtas modellen i ett prestandatest, där en prestandaökning på drygt 8 procent visas. Läs mer

47

Qualcomm döms att betala 2,5 miljarder kronor för konkurrensbrott i EU

Rättsapparaten i EU går varm, där miljardböter på miljardböter delas ut till företag. Senast ut är Qualcomm, som döms för att ha sålt 3G-kretsar till förlust för att slå ut konkurrenter. Läs mer

36

Google: "Stadia Pro är inte spelvärldens Netflix – mer likt Playstation Plus"

Google förtydligar vad som ingår och inte ingår i prenumerationstjänsten Stadia Pro. Det blir inget stort spelbibliotek i stil med Netflix, utan istället ges omkring ett spel ut varje månad. Läs mer

73

Använder du kylning till din M.2-enhet, eller går det bra utan?

Många nya SSD-enheter utrustas med högpresterande minneskontroller, och sätts sedan i mer eller mindre okylda M.2-platser. Hur har du löst eventuella värmeproblem som kan uppstå, eller är det inget att oroa sig över? Läs mer

93

AMD: "Ursprungspriserna på Radeon 5700-serien var en fälla för Nvidia"

I en intervju avslöjar Radeon-chefen Scott Herkelman att AMD satte påhittade priser på Radeon RX 5700-serien innan lanseringen för att lura Nvidia att sätta för höga priser. Läs mer

14

TSMC tidigarelägger produktionsstarten för 5 nanometer

Med både Intel och Samsung hack i häl accelererar nu TSMC sina planer för utrullningen av tillverkning på 5 nanometer. Massproduktion inleds redan första halvan 2020. Läs mer