AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

Med Zen 2 och 7 nanometer lovar AMD en produkt som kan slå Intel. Ryzen 3000-serien är här och efter över ett decenniums frånvaro hälsar vi AMD välkommen tillbaka till toppen.

Sammanfattning

Sällan har en processorlansering varit så efterlängtad som AMD:s Ryzen 3000-familj. Detta märks inte minst bland SweClockers medlemmar, där samlingstråden om modellerna är uppe i nästan 5 000 inlägg med spekulationer, förväntningar och köpråd. Därför känns det extra skönt att äntligen få lyfta på locket kring Ryzen 3000 och få prata om hur pass imponerande de faktiskt är.

Ryzen_3000-4.jpg

Först och främst är förbättringarna i arkitekturen Zen 2 ett enormt steg för Ryzen 3000. Processorerna är nu inte bara uppe och tävlar med Intel om högst instruktioner per klockcykel utan går även i vissa avseenden om med marginal. Intel har fortfarande ett visst övertag vid heltalsberäkningar men AMD har verkligen knappat in på den fronten ställt mot föregångarna i Ryzen 2000-serien.

Något mer som är ytterst stort är att AMD för första gången på över ett decennium har den mest energieffektiva x86-arkitekturen på marknaden – en pokal som annars Intel har hållit väldigt hårt i. Detta tillskrivs både arkitektoniska förbättringar, men givetvis även övergången till TSMC:s tillverkningsnod på 7 nanometer.

Ryzen 3000-processorerna ackompanjeras därtill av en ytterst modern plattform i form av moderkort med styrkretsen X570. Dessa blir först till konsumentmarknaden med stöd för PCI Express 4.0, vilket i första ledet innebär lagringsenheter med kraftigt ökad prestanda. Därtill erbjuder den nya kretsen en myriad anslutningsmöjligheter som i slutändan kommunicerar över den nya bussen, vilket bör minska risken för eventuella flaskhalsar när allt ska samsas om bandbredden.

Ryzen_3000-11.jpg

Som många vet kommer moderkort med X570-styrkretsen att bli en förhållandevis dyr historia, och därför ska AMD ha en enorm eloge för att de bibehåller bakåtkompatibiliteten med 400-seriens moderkort. Därtill tillkommer inofficiellt stöd för 300-seriens moderkort, där nästan alla tillverkare har släppt uppdateringar för den nya processorfamiljen – något som är en särskilt trevlig nyhet för den som vill uppgradera från första generationens Ryzen.

En stor snackis i kriget mellan AMD och Intel har länge varit spelprestanda, där det sistnämnda företaget har haft ett konsekvent övertag de senaste generationerna. Här kan vi glatt meddela att Ryzen 3000-serien gör sjumilakliv i spel när den ställs mot sin föregångare Ryzen 2000. Givetvis varierar det mellan olika titlar, men vid kraftigt processorbundna scenarion var det inte ovanligt att se ett prestandahopp på närmare 25 procent, vilket är oerhört imponerande.

Ryzen_3000-6.jpg

Vinsterna i spelprestanda med Ryzen 3000-serien gör att AMD kan krympa gapet till konkurrenten Intel och i vissa fall lägga sig på mer eller mindre samma resultat. Ett exempel är den populära titeln Counter Strike: Global Offensive, där vi innan dagens lansering aldrig hade rekommenderat något annat än en Intel-processor för hög bildfrekvens – något som inte längre är fallet i och med Ryzen 3000.

Det finns dock fall där Intel fortfarande har övertaget, vilket även reflekteras i vissa spel, och det är råa klockfrekvenser. AMD har gjort framsteg med Ryzen 3000 i det avseendet, där modellerna håller en generellt högre frekvensnivå under belastning. De kan dock inte tävla mot Intel här, där företaget haft många år på sig att trimma in sin arkitektur att klara av frekvenser strax under 5 GHz.

Detta reflekteras också i avseendet överklockning, där Intel fortfarande har övertaget för den som verkligen vill trycka upp frekvenserna i taket. Frekvensmarginalerna för de två Ryzen 3000-modellerna vi testat här idag är helt enkelt försvinnande små, och i slutändan är det nästan mer vettigt att låta AMD:s välslipade turbofunktion Precision Boost 2 göra sitt jobb.

Med allt detta sagt lämnar de båda Ryzen 3000-processorerna oss med en varm känsla i kroppen. Arkitekturen Zen har verkligen mognat rejält de två senaste åren och gör med dagens lansering enorma framsteg på både prestanda och effektivitetsfronten.

AMD är inte längre processortillverkaren man väljer som ett billigare alternativ framför Intel, utan nu handlar det om ren och hård konkurrens om prestandatoppen – något som lär göra det blå laget lite svettiga de kommande åren.

AMD Ryzen 9 3900X

Ryzen_3000-5.jpg

Den nuvarande toppmodellen i Ryzen 3000-familjen, åtminstone fram tills Ryzen 9 3950X lanseras, är med korta ord en oerhört imponerande processor. Med tolv kärnor, uppskruvade klockfrekvenser samt en förfinad arkitektur är modellen ett riktigt monster i flertrådade laster, och i många fall även snabbare än företagets 16-kärniga Threadripper-varianter.

Modellen går in på samma rekommenderade pris som Core i9-9900K och erbjuder generellt sett betydligt mer kraft under huven till följd av sitt utökade kärnantal. Den förbättrade arkitekturen och förhållandevis höga klockfrekvenserna gör även att modellen kan hävda sig i enkeltrådade laster samt spel – även om Intel fortfarande har ett mindre övertag i det sistnämnda scenariot.

I slutändan rör det sig helt enkelt om en av de bästa konsumentprocessorerna man kan köpa i dagsläget, som träffar en riktigt fin balans mellan prestanda, energieffektivitet och pris.

AMD Ryzen 9 3900X är en processor i toppklass med hissnade prestanda och klassledande effektivitet

Fördelar

 • Extrem flertrådig prestanda

 • Utmärkt enkeltrådig prestanda

 • Klassledande plattform

 • Fungerar med äldre styrkretsar

 • Konkurrenskraftig prislapp

 • Klassledande effektivitet

 • Vettig medföljande kylare

 • Kraftigt förbättrad spelprestanda...

Nackdelar

 • ...men något bakom Intel i vissa fall

 • Dålig överklockning för testexemplaret

Pris vid publicering: 5 890 kronor inklusive moms

AMD Ryzen 7 3700X

Ryzen_3000-8.jpg

Även den åttakärniga Ryzen 7 3700X lämnar redaktionen med ett leende på läpparna. Modellen tar ett markant kliv upp från sin föregångare Ryzen 7 2700X i prestanda – både när det gäller flertrådade som enkeltrådade laster. Därtill gör nykomlingen riktigt fina framsteg när det kommer till spelprestanda och kan i många fall närma sig konkurrenten Intel.

Med en rekommenderad prislapp på 3 890 kronor lägger sig modellen i ett ytterst intressant område mellan Core i7-9700K och Core i5-9600K – två modeller som känns betydligt mindre intressanta ur de flesta avseendena. Det enda vi egentligen hade velat se mer av från nykomlingen för toppbetyg är högre klockfrekvenser, vilka är något nedskruvade ställt mot Ryzen 9 3900X.

När det kommer till kritan är Ryzen 7 3700X utan tvekan en utmärkt processor som bör finnas med på kortlistan hos den som tänkt investera i ett nytt system den närmaste tiden.

AMD Ryzen 7 3700X är en utmärkt processor med både imponerande prestanda och energieffektivitet

Fördelar

 • Utmärkt flertrådig prestanda

 • Mycket bra enkeltrådig prestanda

 • Klassledande plattform

 • Fungerar med äldre styrkretsar

 • Konkurrenskraftig prislapp

 • Klassledande effektivitet

 • Vettig medföljande kylare

 • Kraftigt förbättrad spelprestanda...

Nackdelar

 • ...men något bakom Intel i vissa fall

 • Dålig överklockning för testexemplaret

Pris vid publicering: 3 890 kronor inklusive moms

Skicka en rättelse
2

Intel bekräftar "Tiger Lake"-lansering den 2 september

Investerarkalender bekräftar lanseringsevent för andra generationens 10 nanometersprocessorer, men även Xe-nyheter. Läs mer

47

Samsung lanserar flaggskeppstelefonen Galaxy Note 20 Ultra

Den 21 augusti lanserar Samsung Galaxy Note 20 Ultra – vi har varit på förhandsvisning. Läs mer

86

Amazon fortsätter med Postnord under sverigeexpansion

Det svensk-danska logistikföretaget anser sig vara kapabla att leverera Amazon-paket i större skala än tidigare. Läs mer

103

Veckans fråga: När köpte du din första dator?

Är du ny i gamet, eller automatiserade du dina kulramar runt Dackefejden? Veckans fråga blickar bakåt mot det första datorinköpet. Läs mer

19

AMD och Lenovo tar Zen-arkitekturen till 6 watt

Den bärbara datorn Lenovo 100e med studentfokus bjuder på tvåkärnigt Zen-kisel med värmeutveckling om ynka 6 watt. Läs mer

11

ARM-medgrundare motsätter sig Nvidia-förvärv

Hermann Hauser beskriver i en BBC-intervju ett eventuellt Nvidia-uppköp av ARM som "katastrofalt". Läs mer

14

Project Xcloud till Sverige den 15 september

Microsofts spelströmningstjänst lanseras officiellt på den svenska marknaden i mitten på september ihop med över 100 spelbara titlar. Läs mer

47

Nvidia "Ampere" ryktas lanseras den 17 september

Efterträdarna till toppmodellerna RTX 2080 Ti och 2080 blir först ut, med successiv infasning av enklare modeller. Läs mer

37

AMD når 100 miljarder USD i börsvärde

Företaget når sin högsta aktievärdering någonsin under tisdagens handel till följd av en stark kvartalsrapport och framtidsutsikt. Läs mer

43

AMD:s kommande grafikkort "Big Navi" ryktas lanseras i november

Byggs på TSMC:s förfinade 7-nanometersprocess likt Zen 3-processorerna och kan komma utrustas med hela 16 GB GDDR6-minne. Läs mer

29

Apple Imac uppdateras med Intel "Comet Lake" och SSD-lagring över hela brädet

Den 27 tum stora Imac-modellen får extra kärlek genom fräsch processor och grafik, medan Fusion Drive stryks för samtliga datorer. Läs mer

52

Antalet 5G-telefoner väntas nå 250 miljoner sålda enheter i år

Var femte telefon såld under året har kommer ha utrustats med 5G-stöd, menar Digitimes Research – men de flesta hamnar i Kina. Läs mer