AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

AMD Ryzen 9 3900X och 7 3700X "Matisse"

Med Zen 2 och 7 nanometer lovar AMD en produkt som kan slå Intel. Ryzen 3000-serien är här och efter över ett decenniums frånvaro hälsar vi AMD välkommen tillbaka till toppen.

Kompatibilitet och framtiden för AM4

Förutom AMD:s prestandalöften har många entusiaster hyllat att de stannar kvar vid sockel AM4 och därmed behåller kompatibilitet med äldre moderkort. Vad som gäller här är långtifrån enkelt och det är viktigt att tänka på vilken processor som paras ihop med vilket moderkort.

Zen2-AM4.jpg

Först och främst garanterar AMD kompatibilitet för Ryzen 3000-serien med äldre moderkort baserade på styrkretsarna X470 och B450. För den som redan äger ett moderkort krävs en uppdatering av BIOS/UEFI, medan de som köper ett nytt i butik ska leta efter dekalen "AMD Ryzen Desktop 3000 Ready".

Sett till X370 och B350 så finns ett inofficiellt stöd, där AMD valt att inte lämna några garantier. Det står dock moderkortstillverkare fritt att släppa BIOS/UEFI för dessa som ger stöd för Ryzen 3000 och det har de flesta gjort med i princip alla sina modeller. Styrkretsen A320 är helt utan stöd för Ryzen 3000.

Här är det också viktigt att tänka på att den lägsta gemensamma nämnaren avgör huruvida PCI Express 4.0 finns tillgängligt. Sätter du en Ryzen 3000 i ett moderkort med X470, B450, X370 eller B350 stryps hastigheten på samtliga kanaler till version 3.0.

Medan det inte finns någon större poäng i det så finns möjligheten att installera en äldre processor i ett moderkort med styrkretsen X570. Det här gäller dock enbart Ryzen 2000-serien, den som sitter på en Ryzen 1000-processor kan inte använda denna med ett X570-moderkort.

I ett läge där en äldre processor används på ett X570-moderkort begränsas den översta PCI Express- och M.2-anslutningen till PCI Express 3.0. Likaså gäller kommunikationen mot styrkretsen X570. I klartext halveras därför bandbredden mellan Ryzen 2000 och X570.

De kanaler som går från själva styrkretsen är dock fortsatt PCI Express 4.0 och kan användas för riktigt snabba SSD-enheter. Brasklappen är just den halverade bandbredden mellan styrkretsen och processorn, något som i vissa scenarion kan komma att bli en rejäl flaskhals.

Avslutningsvis så släpper AMD Ryzen 3000-processorer med upp till 16 kärnor, som följaktligen drar en hel del ström och ställer högre krav på moderkortens spänningsdelar (VRM) än tidigare generationer. För den som vill grotta ned sig i detta har @tellus82 gjort en guide i forumet.

Sockel AM4 lever vidare minst en generation till

När Ryzen 1000-serien lanserades var löftet med sockel AM4 framtidssäkerhet. Bolaget talade då öppet om att de redan var begränsade med sockeln då de inte hade möjlighet att lägga till ytterligare funktionalitet, som fler USB, SATA eller PCI Express-kanaler.

Tom_Ley-Next_Horizon_Gaming-Physical_Design_06092019-2.jpg

Utöver detta talade bolagets representanter om att vissa teknikskiften skulle kunna tvinga fram en helt ny plattform. En sak som bolagets representanter då menade skulle kunna göra detta var PCI Express 4.0, något AMD ändå lyckats lösa genom ett markant bättre substrat än tidigare.

Med dagens lansering har det gått lite mer än två år och nu talar AMD öppet om att sockel AM4 är på väg mot vägs ände. Exakt när det blir ny sockel och därmed även bruten bakåtkompatibilitet vill de inte svara på, men det antyddes om att även nästkommande generation med arkitekturen Zen 3 kommer fungera med sockel AM4 och befintliga moderkort.

Något mer definitivt som kommer kräva en förändring är en ny minnesstandard. Dagens DDR4 är inne på sitt sjätte år och JEDEC har spikat DDR5. Även om AMD skulle klara av att forcera in detta på liknande sätt som PCI Express 4.0 har dagens moderkort DDR4-anslutningar.

Hur länge till sockel AM4 lever vidare återstår såldes att se, men en kvalificerad gissning från redaktionen är att det blir något nytt med Zen 4. Den arkitekturen är dock inte beräknad för lansering förrän tidigast år 2021.

Efter Zen 2 kommer Zen 3

Sedan introduktionen av Zen har AMD oblygt talat om framtida generationer. Nästa steg kom år 2018 med Zen+, som gick från Globalfoundries 14 nanometer till högre presterande 12 nanometer utan några egentligen designförändringar. Med Zen 2 introducerar AMD de första stora förändringarna i Zen.

Mark_Papermaster-Next_Horizon_Gaming-Architecture_06092019-18.jpg

Officiellt står inga nya "plus-arkitekturer" på menyn, utan det handlar om nya arkitekturer och inte uppfräschningar likt Zen+. Till år 2020 planerar AMD släppa Zen 3 som ska tillverkas på andra generationens 7-nanometersteknik (7nm+) med EUV-teknik. Vem tillverkaren är går de inte på, men sannolikt handlar det om TSMC som vid den här tiden nästa år haft tekniken i produktion under ett år.

Mot slutet av förra året uttalade sig AMD:s teknikchef Mark Papermaster om att 7nm+ främst kommer ge Zen 3 ytterligare förbättrad energieffektivitet ställt mot Zen 2. När det kom till klockfrekvenser menade han på att skillnaderna skulle bli "blygsamma".

Därefter kommer Zen 4 och för denna finns varken tidsram eller uppgifter kring vilken tillverkningsteknik det handlar om. Detsamma gäller Zen 5, som AMD:s chefsarkitekt Mike Clark tidigare avslöjat. Det är dock häromkring vi kan vänta oss att AMD tar steget ned till 5 nanometer.

Kommentarer till artikeln

995 debattinlägg

Skicka en rättelse
I samarbete med Arlo
23

Kom igång med övervakning av hemmet – smarta övervakningskameror

Stölder, inbrott och busiga barn. Medlemmen Yoshman går igenom grunderna inom smarta övervakningssystem och vad som är möjligt för den som vill hålla ett extra öga på hemmet. Läs mer

21

Origin Big O är vattenkylt system med kraftfull dator och spelkonsoler under skalet

Under huven för Origin Big O syns spelkonsolerna Playstation 4 Pro, Switch och Xbox One X. I samma chassi finns också en speldator utrustad med Intel Core i9-9900K och Nvidia Titan RTX. Läs mer

39

Priset för DRAM-kretsar har stigit med över 20 procent i juli 2019

Strömavbrott och geopolitiska konflikter uppges ligga bakom kraftigt ökande prisnivåer för DRAM-kretsar, som bland annat används i smarta telefoner och DDR4-minnen. Läs mer

196

Undersökning: Hjälp oss bygga SweClockers 20-årsjubileum!

Vi är igång! SweClockers 20-årsjubileum står för dörren och med fyra månader kvar behöver vi din hjälp. Vad vill du se att vi fyller eventet med? Hjälp oss bygga årets fest! Läs mer

43

Asus presenterar ROG Phone II – spelinriktad telefon med 120 Hz-skärm

Under huven för Asus kommande mobiltelefon sitter Qualcomms spelanpassade och överklockade systemkrets Snapdragon 855 Plus, som får sällskap av 12 GB primärminne och påkostad skärm. Läs mer

69

Vad tycker du ska automatiseras i ett smart hem?

Intresset för hemautomation har ökat världen över och inte minst bland SweClockers medlemmar. Vilka saker tycker du är vettiga att automatisera? Dela med dig i forumet! Läs mer

33

Nvidia Geforce RTX 2080 Super hittar ut i prestandatest för Final Fantasy XV

Den 23 juli ska Nvidias Geforce RTX Super-serie kompletteras med RTX 2080 Super. Nu skymtas modellen i ett prestandatest, där en prestandaökning på drygt 8 procent visas. Läs mer

47

Qualcomm döms att betala 2,5 miljarder kronor för konkurrensbrott i EU

Rättsapparaten i EU går varm, där miljardböter på miljardböter delas ut till företag. Senast ut är Qualcomm, som döms för att ha sålt 3G-kretsar till förlust för att slå ut konkurrenter. Läs mer

36

Google: "Stadia Pro är inte spelvärldens Netflix – mer likt Playstation Plus"

Google förtydligar vad som ingår och inte ingår i prenumerationstjänsten Stadia Pro. Det blir inget stort spelbibliotek i stil med Netflix, utan istället ges omkring ett spel ut varje månad. Läs mer

73

Använder du kylning till din M.2-enhet, eller går det bra utan?

Många nya SSD-enheter utrustas med högpresterande minneskontroller, och sätts sedan i mer eller mindre okylda M.2-platser. Hur har du löst eventuella värmeproblem som kan uppstå, eller är det inget att oroa sig över? Läs mer

94

AMD: "Ursprungspriserna på Radeon 5700-serien var en fälla för Nvidia"

I en intervju avslöjar Radeon-chefen Scott Herkelman att AMD satte påhittade priser på Radeon RX 5700-serien innan lanseringen för att lura Nvidia att sätta för höga priser. Läs mer

14

TSMC tidigarelägger produktionsstarten för 5 nanometer

Med både Intel och Samsung hack i häl accelererar nu TSMC sina planer för utrullningen av tillverkning på 5 nanometer. Massproduktion inleds redan första halvan 2020. Läs mer