Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Kontorsflytt medför nya ljudmätningar: Då redaktionen nyligen har bytt lokal har förutsättningarna för ljud- och temperaturmätningarna ändrats. Med anledning av detta har korten i diagrammen nedan testats om. Resultaten är alltså inte jämförbara med tidigare recensioner.

Ljudnivåerna fångas på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

Ljudrig-1.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Nvidia Geforce RTX 2070 Super och RTX 2060 Super är kvar på samma kylare som övriga RTX-serien, och kommer därmed utan några överraskningar sett till temperaturer. Båda modellerna av RTX 2060 hamnar på ungefär samma nivåer, samtidigt som RTX 2070 Super placeras mellan RTX 2060 och RTX 2080 Ti.

Vidare till ljudnivå hamnar Geforce RTX 2070 Super och RTX 2060 Super bra till runt 42,5 respektive 41 dBA, som för referenskort är på en bra nivå. Som jämförelse hamnar majoriteten av AMD-korten betydligt längre ned i listan.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

När korten har fått köra ett tag syns det klart och tydligt att Geforce RTX 2070 Super klarar sig betydligt bättre än lillebror RTX 2060 Super, där den sistnämnda får kämpa oavsett effektmål. RTX 2070 Super har det betydligt jämnare i referensutförande för att sedan landa spikrakt på 1 875 MHz med effektmålet i taket.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Effektmässigt handlar det om relativt små skillnader. Systemet med Geforce RTX 2070 Super landar cirka 8 procent högre än motsvarande konfiguration med MSI Geforce RTX 2070 Armor, vilket inte är några problem alls då prestandaskillnaden är över 10 procent upp.

För systemet Geforce RTX 2060 Super handlar det om ett ännu mindre kliv, 2 procent upp ställt mot RTX 2060 Founders Edition i samma läge. Också där är prestandaskillnaden betydligt större, över 10 procent.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

En titt på energieffektiviteten bekräftar att Super-korten inte behöver skämmas för sig på den här fronten. Båda modellerna hamnar på samma nivå som eller bättre till än sina föregångare, och Geforce RTX 2060 Super kliver upp i tabelltoppen för DirectX 11.