Strömförsörjning, kylning och förmåga

Strömtörstiga datorkomponenter alstrar värme vid belastning vilket ofta diskuteras, inte minst processor och grafikkort. Något som dock lätt glöms bort är strömförsörjningen som även den behöver kylas, framförallt när överklockning och toppmodellerna övervägs. Ett bra moderkort har alltså en rejält tilltagen kylning på strömförsörjningen om den ska vara ämnad för överklockning och de snabbaste processormodellerna.

Asus_Prime_X570_C_48.jpg
Asus_Prime_X570_C_51.jpg
Asus_Prime_X570_C_52.jpg
Asus_Prime_X570_C_53.jpg

Strömförsörjningen kyls av två separata aluminiumblock med en total vikt om 164 gram. Det större blocket väger 93 gram och det mindre 71 gram. Blocken har en borstad yta och bryter ljuset på ett behagligt sätt utan skarpa reflektioner.

Kylblocken har tillverkats i extruderad aluminium med efterbehandling. Det större blocket har en del av sina kylflänsar täckta av den kosmetiska plastkåpan och bör rimligen prestera ungefär lika bra som det mindre ditot som är helt exponerad mot luftflöde.

Asus_Prime_X570_C_49.jpg
Asus_Prime_X570_C_50.jpg

Kylflänsarna ansvarar för att kyla samma antal strömfaser, sju stycken vardera. Totalt består strömförsörjningen av vad Asus kallar 12+2 DrMOS. I själva verket är det fyra stycken faser med tre drivsteg som drivs i tandem vid varje tidsperiod. "+2" innebär att två av drivsteg är tilldelade den integrerade I/O-kretsen och eventuellt integrerad grafikkrets.

Asus_Prime_X570_C_56.jpg
Asus_Prime_X570_C_55.jpg

Drivstegen i varje fas består av tre stycken SiC639 från Vishay Siliconix och kan vardera leverera 50 ampere (A). Dessa kontrolleras av en extern krets ASP1106GGQW. Totalt klarar moderkortet att leverera 600 watt (W) och varje separat fas 150 W, vilket borde klara även kommande Ryzen 3950X i kraftigt överklockat läge utan större problem.

Asus_Prime_X570_D_57.jpg

Bild: Vishay siliconix

Fördelen med den kraftigt överdimensionerade strömförsörjningen är att effektiviteten vid höglast i drivstegen förblir förhållandevis hög, vid cirka 100 W last alstrar kretsarna lite drygt 10 W värme. Vid 200 W last faller energieffektiviteten något och cirka 25 W värme alstras i drivstegen.

En snabb titt i diagrammet visar dock även att effektiviteten är mycket låg vid låg last. Att det sitter tolv stycken drivsteg för processorn är alltså ingen fördel om datorn ligger på obefintlig last. Dock är ju den totala värmeutvecklingen i drivstegen låg vid detta fallet.

Test av strömförsörjning

Systemet med en Ryzen 7 3700X testas med moderkortets egen utökade strömbudget och inställningar ur kartong. Rapporterad temperatur på strömförsörjningen mäts med mjukvaran HWinfo64.

Jämfört med det tidigare X570-testet ser vi tydligt att systemet använder mer energi än en Mini ITX-modell, vilket dock inte är särskilt förvånande då moderkortet har fler kretsar och inte heller samma behov av att hålla tillbaka på värmeutvecklingen.

Effektmätningen är främst menad som en referens för resulterande temperatur på strömförsörjningen. Notera att testet genomförts på öppen testbänk utan fläkt riktad mot kylfläns. Dessvärre fick undertecknad trots flera försök inte fram någon pålitlig temperatur på strömförsörjningen, men inget var för varmt att röra vid last, vilket tyder på att det finns mycket utrymme kvar av strömbudgeten.