Invändigt

Med utsidan avklarad är det dags att kika in på insidan, vilken inte är så svårt eftersom pekdonet har hål nästintill överallt. Men vi nöjer oss inte med att kika igenom hål. Därför åker verktygen fram och plastkåporna bort.

Model_O-10.jpg
Model_O-14.jpg

Efter en snabb titt under gliddynorna återfinns enbart två skruvar under de två bakre dynorna. Dynorna är rätt hårda och därmed enkla att ta av utan risk för att förstöra något. Det gör det betydligt enklare att återanvända om det skulle finnas behov att öppna pekdonet.

Model_O-15.jpg

Med skruvarna borta böjs helt enkelt det bakre partiet av övre plastkåpan uppåt, vilken gör att två hakar i framkant släpper greppet om konstruktionen helt. Anledningen till den monteringsannordningen är för att hålla ned vikten, även om det handlar om ytterst liten besparing. Många bäckar små.

Model_O-16.jpg

Innan den övre kåpan kan avlägsnas helt måste bandkablarna till RGB-listerna kopplas ur, utan att riva eller böja sönder någon av dessa. Det är förvisso ingen svår sak att göra, men det är lätt hänt att vara för ivrig och slita bort kåpan direkt. Här syns även förstärkningar för att kompensera för den ihåliga konstruktionen.

Model_O-19.jpg

Väl på insidan syns hela kretskortet som huserar alla kritiska komponenter. Även här syns bantningskuren och kretskortet sitter fast med två skruvar vid brytarna, medan den nedre delen hålls fast med plasthakar. Bolaget verkar inte ha någon skyddande beläggning på kretskortet som andra tillverkare har, och detta kan därmed vara i riskzonen vid vätskespill.

Model_O-20.jpg
Model_O-21.jpg

Brytarna för höger- och vänsterklick är från omtyckta Omron och är specificerade upp till 20 miljoner klick. Övriga brytare som används är från Huano som saknar en specificerad livslängd, men håller gissningsvis lika länge som huvudbrytarna.

Model_O-23.jpg

Rullhjulet använder en mekanisk avkodare som kunde varit tydligare i hacken. Undertecknad föredrar mekanisk över optisk eftersom den förstnämnda oftast ger tydligare hack och säkrare avläsningar, men detta har självklart även variation beroende på tillverkare.

Model_O-32.jpg
Model_O-26.jpg

Ytterligare tecken på viktminskning syns även vid monteringen av kretskortet, som hålls fast av två skruvar och sedan två plasthakar på motsatt sida. Liknande tema syns även på det lilla kretskortet för sidobrytarna, som helt enkelt fälls ned i en hållare.

Model_O-28.jpg
Model_O-24.jpg
Model_O-25.jpg

Placerat i mitten av kretskortet sitter den optiska sensorn Pixart PMW 3360 som har några år på nacken, men fortfarande presterar väldigt bra. Undersidan av kretskortet är även präglad med bolagets logotyp.

Model_O-33.jpg

När allt är tillbaka och ingen skruv blev över, är det dags att montera fast gliddynorna igen. Som tidigare nämnt är dessa ganska hårda och svåra att deformera, vilket även gjorde dessa otroligt lätta att montera fast igen utan några skavanker.