Inledning

Året var 2009 och flera processorserier fanns för entusiaster att välja mellan. AMD hade tidigare under året släppt både första och andra generationens Phenom. I slutet av föregående år, 2008, hade Intel levererat sin första processor modell med prefixen vi känner igen, Core i7, i familjen Bloomfield. I början av september var det dags igen och Intel lanserade processorfamiljen Lynnfield.

Lynnfield var byggd på samma arkitektur som tidigare familj Bloomfield, men levererades på det markant mer tillgängliga plattformen P55 och sockel LGA 1156 som kapade en minneskanal. Nehalem för massorna var äntligen här och Core 2-familjen föll snabbt ur tiden, detta var början på Intels moderna Intel Core-serier som känns igen än idag.

TBT_Lynnfield_03.jpg

För första gången fanns en produkt med prefixet Core i5 och det dröjde inte länge innan det även talades om modeller med benämningen Core i3. Sweclockers trodde vid sin ursprungliga recension att storfavoriten skulle bli Intel Core i5-750, vilken är modellen vi låter ta oss tillbaka till september 2009.

En tillbakablick på Intel Core i7-920 – arkitekturen Nehalem fyller tio år
Tillbakablick på AMD Phenom II 940 BE – en tioåring med fyra kärnor
Throwback Thursday – AMD Phenom II X4 955 Black Edition fyller 10 år

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida