Sammanfattning

Trenden med ultralätta spelmöss fortsätter när svenska kringutrustningsmakaren Xtrfy ger sig in i leken med en egen tolkning i senaste tillskottet M4 RGB. Tidigare pekdon med samma koncept har baserats på en ambidexter formgivning medan Xtrfy tar steget till en mer traditionell ergonomisk handfattning.

Xtrfy_M4-27.jpg

Det första som slog undertecknad var att den var mindre än väntat och blev därför orolig att den även var för liten. Det tog en kort stund innan handgreppen blev van med pekdonet, men sen gick den bra att använda. Användare med lite större händer kan få problem att få ett bekvämt grepp om musen.

Redaktionen fick två olika färger att testa, Retro och den helt svarta, där den senare har placerats hemma hos undertecknad under testperioden. Pekdonen är identiska bortsett från färgen, men trots det var det lite skillnad sett till känsla då rullhjulet kändes mindre tydligt på den svarta modellen.

Trots att alla färger har samma komponenter under skalet hamnar Xtrfy M4 RGB i tre olika prisnivåer, där den billigaste är den svarta på 650 kronor. Blå, vit och rosa går in på 700 kronor medan Retro-modellen landar på 750 kronor. Med tanke på alla tillbehör som medföljer är 650 kronor helt klart godkänt, men över det är upp till en själv att välja om färgerna motiverar priset.

Xtrfy_M4-40.jpg

Själva byggkvaliteten är det inga större problem med sett till vad det faktiskt är för mus. Det knakar till när man klämmer till sidorna på pekdonet, vilket inte är helt oväntat när det är massa hål i konstruktionen. Däremot är det mer ljud från redaktionens Retro-modell än den svarta, men det är också medvetet framkallade ljud.

Som tidigare nämnt påminner formen om Zowies EC-serie och det tar ganska kort tid innan handen har hittat rätt grepp. Däremot finns det risk för att pekdonet är för litet, beror såklart på grepptyp och preferens. I dagsläget har Xtrfy inga planer på att lansera en större modell.

Xtrfy_M4-48.jpg

Sammanfattningsvis har Xtrfy M4  GB gott om prestanda tillsammans med lågvikt i ett ergonomiskt skal, med risk för att det sistnämnda kan vara lite litet för vissa med större händer. Med ett pris från 650 kronor är Xtrfy M4 RGB verkligen en intressant produkt på marknaden och är värt en närmare titt om du är på jakt efter ett nytt lättare pekdon.

Xtrfy M4 RGB är en bekväm spelmus med låg vikt och utmärkt prestanda

Fördelar

  • Bra ergonomisk formgivning

  • Högpresterande sensor

  • Väldigt låg vikt

  • Låg inmatningslatens

Nackdelar

  • Rullhjulet kunde varit tydligare

  • Knakar vid högre tryck

Nämnvärt

  • Risk för att vara för liten

Cirkapris vid publicering: 650 kronor (svart), 700 kronor (vit, rosa, blå), 750 kronor (retro)

Lägsta pris: