20 ÅR
Throwback Thursday – Battlefield 3 släpptes för åtta år sedan

Throwback Thursday – Battlefield 3 släpptes för åtta år sedan

Spelet som fick massvis av spelare att uppgradera sina datorer fyller åtta år nu i veckan, och redaktionen passar på att jämföra dagens med dåtidens grafikkort.

Varje år kommer det speltitlar som pressar den grafiska upplevelsen ett steg till, som då sätter extra press på hårdvaran. Få spel har fått SweClockers medlemmar att uppgradera sina datorer så pass mycket som när Battlefield 3 lanserades för åtta år sedan. Ett för sin tid otroligt tungdrivet och snyggt spel.

Förutom prestandan var titeln otroligt efterlängtad. Inte enbart för att det är en renodlad Battlefield-titel utan spelstudion DICE hade byggt upp en enorm spänning med diverse bilder och trailers. Studion visade precis så mycket som folk ville se mer av och spelsuget blev större när det avslöjades att ett par klassiska banor skulle komma tillbaka.

Spelet var först med att använda Frostbite 2-motorn och likt den första innebar det även förstörbara miljöer. Nyheter var bland annat betydligt högre detaljer och avancerad ljussättning som verkligen utnyttjades till sitt fullo i kampanjen.

För att driva Battlefield 3 i vettig bildfrekvens krävdes det ordentliga komponenter, inte bara på GPU-fronten eftersom processorn också kunde gå på knä. Det innebar att många var tvungna att uppgradera i stort sett hela datorn för att hänga med i speltiteln, vilket i sin tur såg en enorm ökning i komponentförsäljning som representanter hos svenska återförsäljare än idag talar sig varma om.

bf3 2011-10-26 18-46-47-05.jpg

Däremot hade spelstudion backat med mängden förstörbar miljö från tidigare motorn som förut kunde rasa hela hus till grunden, medan Battlefield 3 hade kvar stödpelare, golv och tak. Med det sagt så fanns fortfarande en enkel lösning att nå fienden - gör ett hål i väggen.

SweClockers öppnar upp BF3-servrar

Strax innan lansering slängde gamla moderatorn @widL upp en tråd om Battlefield 3-server i SweClockers namn, där medlemmar kunde hoppa in och spela med varandra och umgås på Mumble-servern som fanns då – numera ersatt av Discord. I början drogs allt av widL, Lan, MulleEng, MaLo, Hilton och redaktionens egna Emil Åkered.

Redan på första dagen var det högt tryck på servern där majoriteten var medlemmar, men fick självklart besök av andra spelare. Senare fanns det även möjlighet för utökning med en till server på 32 spelare istället för fulla 64 spelare och fokus på Hardcore-spelläget.

Dåtidens prestandakort ställt mot dagens

Eftersom spelet satte sån tung press på komponenterna år 2011 vore det roligt att se jämförelsen med dagens toppkort. Redaktionen letade då rätt på AMD Radeon HD 7970 och Nvidia Geforce GTX 680 och slängde även in RTX 2080 Ti och Radeon VII för att se hur stor skillnad det är med dagens komponenter.

Testslingan som används är från kampanjen och mer specifikt introt på kapitlet Thunder Run, där bildfrekvensen snappas upp av OCAT på en slinga på 55 sekunder. Testsystemet som används är redaktionen vanliga system för grafikkort och kan läsa mer om här.

Redan vid lägsta upplösningen syns det en enorm skillnad i prestanda mellan generationerna, där föregående korten hamnar en bit under 100 FPS. Samtidigt sticker RTX 2080 ti iväg över 300 FPS, med Radeon VII runt 234 bildrutor och drygt 55 procent ifrån Nvidia-modellen.

Nästa steg är det betydligt jämnare mellan Geforce GTX 680 och Radeon HD 7970 då det bara skiljer en enstaka bildruta mellan korten. Sett till dagens kort är det ganska stor skillnad mellan RTX 2080 Ti och Radeon VII med nära 100 FPS till den förstnämndas fördel.

Med upplösningen i 3 840 × 2 160 pixlar går de äldre korten verkligen ned på knä med dryga 30 FPS och Radeon HD 7970 lyckas klämma sig förbi Geforce GTX 680. En anledning kan vara att AMD-grafikkortet har 3 GB grafikminne ställt mot 2 GB för GTX 680.

Sammanfattande tankar om Battlefield 3

Battlefield 3 gick varmt hemma hos undertecknad när spelet lanserades och stora delar av speltiden var tillsammans med SweClockers medlemmar. Det fanns en del kartor som var mer sprängande än spel (Operation Metro), men majoriteten var välplanerade med bra variation och framför allt väldigt snygga.

Även fast spelet har åtta år på nacken nu ser det rent subjektivt fortfarande bra ut med detaljnivån i sitt högsta läge, och med dagens grafikkort är det verkligen inte svårt att nå en vettig bildfrekvens. Om det börjar rycka lite i gamla Battlefield 3-nerven är det fullt möjligt att driva runt det med mellanklasskort.

Personligen står Battlefield 3 som ett av seriens starkare titlar, som mycket möjligt färgas av goda minnen under den tiden. Efter testrundorna så finns det ett litet sug att hoppa in i en server och uppleva spelet återigen och få svar på om det verkligen är så bra som minnet säger.

Var du en av många som uppgraderade din dator för att lira Battlefield 3? Var nostalgisk och dela med dig i kommentarerna!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida

Skicka en rättelse
0

SweClockers Awards – intervju med vinnarna

Glada vinnare i SweClockers Awards stod på rad för att byta några ord med Lars "Lan" Levin under SweClockers Live! den 9 november. Läs mer

23

Tyskland tvingar Apple att öppna upp mobila betalningar över NFC

Åtkomst till NFC-kretsarna i Apples Iphone-telefoner är låst till företagets egna funktioner, något en tysk domstol nu tvingar företaget att öppna upp. Läs mer

14

Deepcool frälser grafikkortshållare med RGB

För den som är rädd att grafikkortet knäcker moderkortet släpper Deepcool ett ställ med både RGB-belysning och genomdragning av kablar. Läs mer

35

Diablo II i uppdaterad version är osannolikt

De ursprungliga utvecklarna bakom Diablo II förklarar att källkoden är förlorad och att allt skulle behöva göras om till en remaster. Läs mer

10

MSI Cubi 5 10M ger sex kärnor och 64 GB DDR4 i kubformat

Den kompakta kubdatorn MSI Cubi 5 10M bestyckas med sexkärniga Intel Comet Lake, 64 GB primärminne och trådlöst Wifi 6. Läs mer

88

Valve avslöjar Half-Life: Alyx

Hela 15 år efter Half-Life 2 är det dags för en ny del, men den som hoppats på att Valve lärt sig räkna till 3 lär bli besviken. Läs mer

93

Star Wars: Science Fiction eller Fantasy?

Vilken genre Star Wars ingår i är en vattendelare. Är den episka sagan Fantasy i rymdmiljö eller handlar det om Science Fiction? Läs mer

I samarbete med AOC
18

Testpilot: AOC 24G2U – 24-tums IPS-skärm för spel till pangpris

Dinoman testar det senaste AOC har att erbjuda i deras budgetsegment för bildskärmar inriktade mot PC-spelare. Läs mer

181

Google Stadia – vad är det och vad ingår?

Det är inte alldeles glasklart vad Google Stadia är och vad som ingår. Här går SweClockers igenom på djupet, i artikel såväl som i video. Läs mer

97

Jämnt rymdskägg i quiz om sci-fi i spel

Utöver debatt om huruvida Star Wars är sci-fi eller fantasy visade förra veckans quiz om sci-fi i spel jämnt fördelade resultat. Läs mer

91

Svenskt 5G försenas av säkerhetspolitiska skäl

Den tidigare planerade auktionen av 5G-frekvenser skjuts på framtiden på grund av en ny säkerhetspolitisk lagändring. Läs mer

29

AMD "Navi" med ray tracing visas på CES 2020

I början av januari avtäcker AMD nästa generation av grafikarkitekturen RDNA med bland annat hårdvarustöd för ray tracing. Läs mer