20 ÅR
Throwback Thursday – Battlefield 3 släpptes för åtta år sedan

Throwback Thursday – Battlefield 3 släpptes för åtta år sedan

Spelet som fick massvis av spelare att uppgradera sina datorer fyller åtta år nu i veckan, och redaktionen passar på att jämföra dagens med dåtidens grafikkort.

Varje år kommer det speltitlar som pressar den grafiska upplevelsen ett steg till, som då sätter extra press på hårdvaran. Få spel har fått SweClockers medlemmar att uppgradera sina datorer så pass mycket som när Battlefield 3 lanserades för åtta år sedan. Ett för sin tid otroligt tungdrivet och snyggt spel.

Förutom prestandan var titeln otroligt efterlängtad. Inte enbart för att det är en renodlad Battlefield-titel utan spelstudion DICE hade byggt upp en enorm spänning med diverse bilder och trailers. Studion visade precis så mycket som folk ville se mer av och spelsuget blev större när det avslöjades att ett par klassiska banor skulle komma tillbaka.

Spelet var först med att använda Frostbite 2-motorn och likt den första innebar det även förstörbara miljöer. Nyheter var bland annat betydligt högre detaljer och avancerad ljussättning som verkligen utnyttjades till sitt fullo i kampanjen.

För att driva Battlefield 3 i vettig bildfrekvens krävdes det ordentliga komponenter, inte bara på GPU-fronten eftersom processorn också kunde gå på knä. Det innebar att många var tvungna att uppgradera i stort sett hela datorn för att hänga med i speltiteln, vilket i sin tur såg en enorm ökning i komponentförsäljning som representanter hos svenska återförsäljare än idag talar sig varma om.

bf3 2011-10-26 18-46-47-05.jpg

Däremot hade spelstudion backat med mängden förstörbar miljö från tidigare motorn som förut kunde rasa hela hus till grunden, medan Battlefield 3 hade kvar stödpelare, golv och tak. Med det sagt så fanns fortfarande en enkel lösning att nå fienden - gör ett hål i väggen.

SweClockers öppnar upp BF3-servrar

Strax innan lansering slängde gamla moderatorn @widL upp en tråd om Battlefield 3-server i SweClockers namn, där medlemmar kunde hoppa in och spela med varandra och umgås på Mumble-servern som fanns då – numera ersatt av Discord. I början drogs allt av widL, Lan, MulleEng, MaLo, Hilton och redaktionens egna Emil Åkered.

Redan på första dagen var det högt tryck på servern där majoriteten var medlemmar, men fick självklart besök av andra spelare. Senare fanns det även möjlighet för utökning med en till server på 32 spelare istället för fulla 64 spelare och fokus på Hardcore-spelläget.

Dåtidens prestandakort ställt mot dagens

Eftersom spelet satte sån tung press på komponenterna år 2011 vore det roligt att se jämförelsen med dagens toppkort. Redaktionen letade då rätt på AMD Radeon HD 7970 och Nvidia Geforce GTX 680 och slängde även in RTX 2080 Ti och Radeon VII för att se hur stor skillnad det är med dagens komponenter.

Testslingan som används är från kampanjen och mer specifikt introt på kapitlet Thunder Run, där bildfrekvensen snappas upp av OCAT på en slinga på 55 sekunder. Testsystemet som används är redaktionen vanliga system för grafikkort och kan läsa mer om här.

Redan vid lägsta upplösningen syns det en enorm skillnad i prestanda mellan generationerna, där föregående korten hamnar en bit under 100 FPS. Samtidigt sticker RTX 2080 ti iväg över 300 FPS, med Radeon VII runt 234 bildrutor och drygt 55 procent ifrån Nvidia-modellen.

Nästa steg är det betydligt jämnare mellan Geforce GTX 680 och Radeon HD 7970 då det bara skiljer en enstaka bildruta mellan korten. Sett till dagens kort är det ganska stor skillnad mellan RTX 2080 Ti och Radeon VII med nära 100 FPS till den förstnämndas fördel.

Med upplösningen i 3 840 × 2 160 pixlar går de äldre korten verkligen ned på knä med dryga 30 FPS och Radeon HD 7970 lyckas klämma sig förbi Geforce GTX 680. En anledning kan vara att AMD-grafikkortet har 3 GB grafikminne ställt mot 2 GB för GTX 680.

Sammanfattande tankar om Battlefield 3

Battlefield 3 gick varmt hemma hos undertecknad när spelet lanserades och stora delar av speltiden var tillsammans med SweClockers medlemmar. Det fanns en del kartor som var mer sprängande än spel (Operation Metro), men majoriteten var välplanerade med bra variation och framför allt väldigt snygga.

Även fast spelet har åtta år på nacken nu ser det rent subjektivt fortfarande bra ut med detaljnivån i sitt högsta läge, och med dagens grafikkort är det verkligen inte svårt att nå en vettig bildfrekvens. Om det börjar rycka lite i gamla Battlefield 3-nerven är det fullt möjligt att driva runt det med mellanklasskort.

Personligen står Battlefield 3 som ett av seriens starkare titlar, som mycket möjligt färgas av goda minnen under den tiden. Efter testrundorna så finns det ett litet sug att hoppa in i en server och uppleva spelet återigen och få svar på om det verkligen är så bra som minnet säger.

Var du en av många som uppgraderade din dator för att lira Battlefield 3? Var nostalgisk och dela med dig i kommentarerna!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida

Skicka en rättelse
20 ÅR
27

AMD:s Joe Macri ger sin 10-årsvision för stationära datorn på SweClockers Live!

Hur kommer den stationära datorn se ut om 10 år? Ingen vet med säkerhet, men AMD:s teknikchef siade om saken på SweClockers Live! Läs mer

257

Veckans fråga: Hur stor TV har du hemma?

Det börjar bli mörkt på riktigt ute, vilket traditionellt innebär läge att parkera bakdelen i soffan för TV-mys. Hur stor är skärmen du normalt tittar på? Läs mer

87

Missa inte veckans quiz om science fiction i spel!

Med Star Wars Jedi: Fallen Order ute testar SweClockers vad medlemmarna vet om science fiction i spelsammanhang. Sätter du alla rätt? Läs mer

20 ÅR
20

Intervju med SweClockers grundare – Edin om hur allt började

Under SweClockers Live! intog SweClockers grundare Edin Mehinovic scen för att berätta om hur allt började i pojkrummet. Läs mer

51

Path of Exile 2 avtäcks med trailer och gameplay-video

Det blåser upp till storm i rollspelsvärlden och i framtiden får Diablo IV sällskap av nytt Path of Exile, där uppdaterad grafik och ny kampanj bygger ut föregångaren. Läs mer

11

Phil Spencer: "Pris och prestanda i vettigt förhållande med Xbox Scarlett"

Med Xbox One lanserade Microsoft en klenare och dyrare konsol än Sony. Xbox-chefen Phil Spencer menar att så inte blir fallet med nästa generation. Läs mer

I samarbete med NZXT
6

Testpilot: NZXT H210i – kompakt och rymligt

Populära Mini ITX-chassit H200i får en uppfräschning med H210i, som nu synas av testpiloten Rasmus "BettyBoo42" Arvåsen. Läs mer

69

Red Dead Redemption 2 får rejält förbättrad prestanda – SweClockers testar

En uppdatering för Red Dead Redemption 2 ska göra spelet mer lättdrivet och löser frysningar för processorer med fyra till sex trådar. Läs mer

41

Tiktok utreds som nationellt säkerhetshot i USA – SD, C och MP uttalar sig

Tiktok är ett socialt medium från Kina, som hamnat under lupp för censur och hanteringen av användardata i USA. Applikationen har över 600 miljoner användare utanför Kina. Läs mer

54

Corsairs QL-fläktar RGB-belyser åt alla håll

Med Icue QL RGB-serien ger Corsair sina fläktar RGB-belysning som ser lika bra ut oavsett från vilket håll de betraktas. Läs mer

176

Kraften är ljummen i Star Wars Jedi: Fallen Order

I Star Wars Jedi: Fallen Order ser en stark inledning ut att smolkas av en opolerad upplevelse enligt tidiga recensioner. Läs mer

38

Nvidia vänder nedåtgående trend – spår stark försäljning framöver

I nästan ett år har Nvidia rapporterat kraftigt nedåtgående siffror, men nu sker ett trendbrott. Framöver spår bolaget på en stark återkomst. Läs mer