Snabbtest: Red Dead Redemption 2 med olika antal processortrådar

Snabbtest: Red Dead Redemption 2 med olika antal processortrådar

Hur många processorkärnor och trådar krävs egentligen för att driva runt Red Dead Redemption 2? Redaktionen laddar upp med ett snabbtest för att gå till botten med detta.

Under gårdagen släpptes en av årets mest efterlängtade PC-portningar, nämligen Red Dead Redemption 2. I samband med att spelet låstes upp satt redaktionen redo med testriggarna för att genomföra en kavalkad av prestandatester, vilket resulterade i två artiklar under kvällen – en om generell prestanda med olika grafikkort samt en om huruvida spelets systemkrav var gångbara i verkligheten.

I sistnämnda artikeln användes bland annat den omåttligt populära processorn Intel Core i5-2500K, vilken bjuder på fyra kärnor enligt arkitekturen Sandy Bridge. Vi märkte dock ett avvikande prestandamönster med modellen, där frysningar och dåligt flyt infann sig under perioder, något som fick oss att misstänka att Red Dead Redemption 2 helt enkelt vill ha fler än fyra tillgängliga processortrådar.

Då det även inkommit rapporter i SweClockers forum om att processorer med få trådar har det kämpigt tänkte vi att det vore på sin plats med ett snabbtest över hur många processortrådar spelet egentligen vill ha för att prestera jämnt.

Screenshot (4).jpg

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i9-9900K

Moderkort

Asus Maximus XI Extreme (Intel Z390)

Minne

16 GB (2 × 8 GB) G.Skill Flare X DDR4
2 666 MHz, 14-14-14-34

Grafikkort

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti (11 GB)

Grafikdrivrutiner

Geforce Drivers 441.12

Lagring

OCZ Trion 150 960 GB

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional (1903) 64-bit

Upplägget för testet är väldigt enkelt och baseras kring samma testslinga ur det inbyggda prestandatestet samt detaljnivåer som användes i artikeln Grafikprestanda i Red Dead Redemption 2. Skillnaden här är att vi endast använder oss av grafikkortet Nvidia Geforce RTX 2080 Ti samt Intels processor Core i9-9900K, där vi successivt stänger av trådar och kärnor.

Vid upplösningen 1080p är det väldigt snarlika resultat som presenteras när vi börjar beröva processorn från tillgängliga trådar och kärnor. Det första egentliga tappet sker vid fyra aktiva kärnor med Hyperthreading påslaget, men det rör sig verkligen om marginella skillnader.

När vi stänger av Hyperthreading en sista gång med endast fyra kärnor aktiva rasar dock allt ihop. Slingan från det inbyggda prestandatestet hackar sig fram och fryser bitvis under sekundlånga pauser. Det ser rent ut sagt riktigt illa ut.

Med upplösningen ställd till 2 560 × 1 440 pixlar är det återigen väldigt jämna resultat som presenteras, utan några direkta skillnader när trådarna och kärnorna stängs av. Ja, det vill säga fram tills vi kommer till de ensamma fyra kärnorna igen och prestandan faller genom golvet med riktigt skakig bildfrekvens och flyt.

För att dubbelkolla att det inte är något konstigt som händer när vi stänger av kärnor och trådar manuellt så passar vi även på att köra några snabba tester med en riktig fyrkärnig processor, närmare bestämt en Core i3-8350K. Även denna presenterar lika kassa resultat, vilket bekräftar våra fynd från tidigare.

En observation som gjordes från det inbyggda prestandatestet var att bildfrekvensen var som värst i början av scenen och jämnade sedan ut sig till något som såg betydligt mer spelbart ut mot slutet. Skillnaden i själva scenen är att början utspelar sig mitt i staden Saint Denis medan slutet är i en passage där spelaren rider därifrån mot öppnare landskap.

Screenshot (1).jpg

För att se om det är just bebyggelse och städer som gör livet surt för processorer med färre tillgängliga trådar sparkade vi igång spelets storyläge för att se om prestandadykningarna går att reproducera där med en fyrkärnig Core i3-8350K.

Från att spelet flyter helt normalt när vi rider runt på öppna vidder så kraschar prestandan totalt när vi äntrar spelets största stad Saint Denis. Topparna för renderingstiderna har klippts i grafen ovan och är som högst 120 millisekunder för enklare läsbarhet. I verkligheten ligger dock dessa toppar på uppemot 5 000 millisekunder, vilket uppenbarar sig som en frysning när man sitter och spelar.

Som referens slänger vi även in en mätning från samma område fast denna gång med åttakärniga Core i9-9900K. Som synes är det inga avvikelser som presenteras i grafen ovan, utan allt rullar precis som det ska när spelet har tillgång till tillräckligt många trådar.

Sammanfattande tankar kring trådskalning i Red Dead Redemption 2

Med facit i hand tycks Red Dead Redemption 2 vilja ha någonstans mellan sex och åtta tillgängliga processortrådar för att rulla helt felfritt. Anledningen varför vi skriver "någonstans mellan" är för att vi även stötte på vissa mindre problem ihop med den sexkärniga modellen Core i5-8600K, där denna under ett fåtal fall kunde uppvisa liknande fryssymptom som den fyrkärniga Core i3-8350K.

Det vi åtminstone kan konstatera är att det finns problem i dagsläget med att driva runt Red Dead Redemption 2 på ett fullgott vis med fyrkärniga processorer utan Hyperthreading eller SMT. Då prestandatappen verkar någorlunda isolerade till städer och bebyggelse finns det dock en eventuell chans att utvecklaren kan lösa dessa problem med framtida uppdateringar.

Uppdatering 2019-11-07: Tips på lösningar från forummedlemmar

Sedan den här artikeln publicerades har SweClockers driftiga forummedlemmar kommit med lite tips som kan avhjälpa eller åtminstone reducera frysningarna som uppstår ihop med fåkärniga processorer i Red Dead Redemption 2. Ett av dessa kommer från medlemmen TotalF som använder sig av programvaran Process Lasso för att begränsa processoranvändningen i spelet.

project_lasso.png

Genom att lägga in en specifik regel för spelets exekverbara fil som reducerar antalet tillgängliga kärnor när processoranvändningen blir för hög kan de plötsliga frysningarna i vissa fall stävjas. Lösningen gjorde ingen större skillnad för testerna ihop med redaktionens Geforce RTX 2080 Ti, men kunde dock i mångt och mycket lösa frysproblemen ihop med det svagare grafikkortet Geforce GTX 1060.

Sitter man med en fyrkärnig processor och har prestandaproblem som yttrar sig som frysningar kan det därför vara värt att testa ovanstående tips!

Spelar du Red Dead Redemption 2 med en processor med få kärnor och trådar? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!

Snabbtest: Grafikprestanda i Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption 2 – SweClockers utmanar systemkraven
Strulig första dag med Red Dead Redemption 2 på PC

Skicka en rättelse
20 ÅR
27

AMD:s Joe Macri ger sin 10-årsvision för stationära datorn på SweClockers Live!

Hur kommer den stationära datorn se ut om 10 år? Ingen vet med säkerhet, men AMD:s teknikchef siade om saken på SweClockers Live! Läs mer

257

Veckans fråga: Hur stor TV har du hemma?

Det börjar bli mörkt på riktigt ute, vilket traditionellt innebär läge att parkera bakdelen i soffan för TV-mys. Hur stor är skärmen du normalt tittar på? Läs mer

87

Missa inte veckans quiz om science fiction i spel!

Med Star Wars Jedi: Fallen Order ute testar SweClockers vad medlemmarna vet om science fiction i spelsammanhang. Sätter du alla rätt? Läs mer

20 ÅR
20

Intervju med SweClockers grundare – Edin om hur allt började

Under SweClockers Live! intog SweClockers grundare Edin Mehinovic scen för att berätta om hur allt började i pojkrummet. Läs mer

51

Path of Exile 2 avtäcks med trailer och gameplay-video

Det blåser upp till storm i rollspelsvärlden och i framtiden får Diablo IV sällskap av nytt Path of Exile, där uppdaterad grafik och ny kampanj bygger ut föregångaren. Läs mer

11

Phil Spencer: "Pris och prestanda i vettigt förhållande med Xbox Scarlett"

Med Xbox One lanserade Microsoft en klenare och dyrare konsol än Sony. Xbox-chefen Phil Spencer menar att så inte blir fallet med nästa generation. Läs mer

I samarbete med NZXT
6

Testpilot: NZXT H210i – kompakt och rymligt

Populära Mini ITX-chassit H200i får en uppfräschning med H210i, som nu synas av testpiloten Rasmus "BettyBoo42" Arvåsen. Läs mer

69

Red Dead Redemption 2 får rejält förbättrad prestanda – SweClockers testar

En uppdatering för Red Dead Redemption 2 ska göra spelet mer lättdrivet och löser frysningar för processorer med fyra till sex trådar. Läs mer

41

Tiktok utreds som nationellt säkerhetshot i USA – SD, C och MP uttalar sig

Tiktok är ett socialt medium från Kina, som hamnat under lupp för censur och hanteringen av användardata i USA. Applikationen har över 600 miljoner användare utanför Kina. Läs mer

54

Corsairs QL-fläktar RGB-belyser åt alla håll

Med Icue QL RGB-serien ger Corsair sina fläktar RGB-belysning som ser lika bra ut oavsett från vilket håll de betraktas. Läs mer

176

Kraften är ljummen i Star Wars Jedi: Fallen Order

I Star Wars Jedi: Fallen Order ser en stark inledning ut att smolkas av en opolerad upplevelse enligt tidiga recensioner. Läs mer

38

Nvidia vänder nedåtgående trend – spår stark försäljning framöver

I nästan ett år har Nvidia rapporterat kraftigt nedåtgående siffror, men nu sker ett trendbrott. Framöver spår bolaget på en stark återkomst. Läs mer