Sammanfattning

Om vi vrider tillbaka tiden till sommaren 2017 revolutionerades HEDT-marknaden med AMD:s processorfamilj Ryzen Threadripper, vilken erbjöds i modeller upp till 16-kärnor. Nu, två år senare, sitter vi här med samma kärnantal till företagets vanliga konsumentplattform och därtill möjligheten att använda den ihop med moderkort som släpptes år 2017 – ganska häftigt eller hur?

Ryzen_3950X-7.jpg

Ryzen 9 3950X knyter ihop säcken på AMD:s utrullning av Ryzen 3000-serien på ett storslaget vis genom att bevisa Zen-arkitekturens skalbarhet och erbjuda "HEDT-liknande" prestanda för den långlivade och prisvärda AM4-plattformen. Det ska dock sägas att HEDT innebär mer än ett högt kärnantal, och den som eftersträvar hög minnesbandbredd samt extrema anslutningsmöjligheter fortfarande behöver vända sig till dyrare plattformar som anpassats för ändamålet.

Ur en ren prestandaaspekt erbjuder Ryzen 9 3950X cirka 25 procent högre prestanda än det föregående flaggskeppet Ryzen 9 3900X vid kraftigt flertrådade laster. Detta skalar som många ser inte perfekt med det ökade trådantalet hos nykomlingen, något som kan tillskrivas faktumet att modellen slår i sin strömbudget hårt under tung belastning, vilket sänker klockfrekvenserna under 4 GHz-strecket.

En intressant bieffekt av den sänkta frekvensen under flertrådad belastning är att Ryzen 9 3950X landar i ett väldigt energieffektivt territorium. För den typen av arbetslaster kan modellen räknas som den med råge mest effektiva processormodellen som passerat testlabbet hittills.

När det kommer till spelprestanda står sig nykomlingen bra, och i synnerhet när det gäller titlar som hanterar flertalet processortrådar bra som Battlefield V och Assassin's Creed. Det finns dock fall där de många trådarna kan bli en nackdel och istället ge reducerad prestanda i spel. Detta problem har blivit mindre förekommande de senaste åren, men är tyvärr fortfarande en verklighet.

En fråga som många kommer att ställa är gällandes den för Ryzen-familjen rekordhöga marknadsförda klockfrekvensen på kartongen och huruvida processorn kan uppnå 4,7 GHz under vanlig belastning. Som väntat är detta en väldigt sällsynt nivå att se under typiska laster, och medan vi absolut såg siffran susa förbi under korta stötar är det inget man bör vänta sig att se speciellt ofta.

Det går givetvis att diskutera hur vettigt det är att marknadsföra en produkt med en hypotetisk klockfrekvens som sällan uppnås. I slutändan bedömer vi dock produkter efter hur de presterar snarare än en frekvenssiffra – och på den fronten levererar onekligen Ryzen 9 3950X.

Prismässigt landar det nya flaggskeppet på 749 USD, vilket bör motsvara cirka 9 100 kronor inklusive moms när den landar i svensk butik den 25 november. Detta är ett påslag på 50 procent från Ryzen 9 3900X som i Sverige kostar cirka 6 000 kronor – något som kanske inte motiveras fullt ut i den ökade prestandan.

Har du dock behovet av de många kärnorna och inte är intresserad av att kasta mängder av pengar på ett HEDT-system kan Ryzen 9 3950X ses som ett alldeles utmärkt och unikt alternativ i det översta konsumentsegmentet, där det idag inte finns någon direkt konkurrens från Intel.

Ryzen 9 3950X är en utmärkt processor med extrem flertrådad prestanda och imponerande bakåtkompatibilitet

Fördelar

  • Extrem flertrådad prestanda

  • Utmärkt enkeltrådad prestanda

  • Klassledande plattform

  • Fungerar med äldre styrkretsar

  • Klassledande energieffektivitet

  • Mycket bra spelprestanda...

Nackdelar

  • ...som ibland tar stryk av det höga trådantalet

  • Den marknadsförda klockfrekvensen är ganska hypotetisk

  • Ryzen 9 3900X känns som ett mer prisvärt alternativ för de flesta

Pris vid publicering: 749 USD

Ryzen 9 3950X lanseras den 25 november. Det svenska butikspriset är ännu inte fastställt.