Överklockning

Överklockning med AMD:s Ryzen-processorer görs enklast med bolagets egna mjukvara Ryzen Master, då man slipper starta om datorn varje gång det ska testas nya klockfrekvenser. Med det sagt är det inget måste och det fungerar fortfarande att skriva in allt manuellt i BIOS/UEFI.

För dagens test fick redaktionen en ny version av Ryzen Master som har stöd för tredje generationens Threadripper. Dessvärre är den i Beta-stadiet och ville därför inte starta med någon av processorerna. Av den anledningen gjordes överklockningen helt inuti moderkortets UEFI-konfiguration.

Processorerna kyls med den slutna vattenkylaren H110 från Corsair.

3970X_OC.png

Efter en del försök landade flaggskeppet Ryzen Threadripper 3970X på 4,2 GHz, vilket möjliggjordes genom att ställa spänningen till 1,35 V. Klockfrekvenser strax ovanför det är inte helt stabila och låser systemet med jämna mellanrum. Temperaturen hamnar runtom 100 grader även med vattenkylaren ställd lite mer aggressivt.

3960X_OC.png

Lillebror Ryzen Threadripper 3960X klarar något högre klockfrekvens på 4,3 GHz med lite lägre spänning än sin 32-kärniga storebror. Temperaturmässigt är det inte heller på samma nivå som Ryzen Threadripper 3970X, men det krävs fortfarande en kompetent kylare om överklockning står på menyn.

Vad som förut var en klar ledning blir ännu mer när klockfrekvenserna drivs upp några steg. Cinebench R20 svarar otroligt bra på flertrådade processorer och högre klockfrekvenser, vilket syns tydligt på Ryzen Threadripper 3970X och Threadripper 3960X som tar ett par kliv upp.

Vidare till renderingsmjukvaran Blender syns inte lika stora prestandavinster där flaggskeppet skär ner några sekunder från referensutförandet. Det är ett solklart bevis på att inte alla program tjänar på överklockning.

Vidare till spel så tappar modellerna istället några bildrutor ställt mot referensutförandet i lägsta upplösningen. Nästa steg så vänder det istället där överklockade läget hamnar på topp med två bildrutor tillgodo.

Slutligen handlar det om blandade resultat i Total War: Three Kingdoms som inte riktigt tjänar så värst mycket på överklockningen.

Överklockning innebär nästan alltid högre effektsiffror, och nya Ryzen Threadripper är verkligen inget undantag. Flaggskeppet Threadripper 3970X som tidigare var begränsad av sin strömbudget släpper nu löst allt och lite till med överklockningen som landar på 600 W under belastning.

Ryzen Threadripper 3960X ser en mindre ökning i effekt, men fortfarande en ökning. Under belastning går systemet upp till 465 W när allt snurrar på i full rulle, 75 W upp från originalutförandet.