Sammanfattning

Det har varit oerhört intressant att följa AMD:s resa på HEDT-marknaden de två senaste åren, där exempelvis första generationens Ryzen Threadripper år 2017 blev först ut att erbjuda 16-kärniga modeller till konsumenter. Året efter trumfande företaget sig själva genom att dubblera kärnantalet till 32 hos Threadripper 2000-serien, vilket gav oss aldrig tidigare skådad flertrådad prestanda i sitt segment.

TR_Gen3-9.jpg

Medan Ryzen Threadripper alltid har varit en imponerande produkt, både på processor- och plattformsfronten, är det svårt att inte säga att familjen dragits med en del designmässiga kompromisser för att uppnå det höga kärnantalet – något som visat sig straffats prestandamässigt i ett flertal scenarion. Här kan vi dock glatt meddela att AMD hittat rätt med tredje generationens Ryzen Threadripper, som tar sjumilakliv i att rätta till föregångarnas tillkortakommanden.

Till att börja med tar processorkärnorna i Threadripper 3000-serien steget över till den kraftigt förbättrade arkitekturen Zen 2 med tillverkning på 7 nanometer som introducerades tillsammans med Ryzen 3000-familjen. Detta medför dels märkbara ökningar i ren IPC, men även andra arkitektoniska förbättringar som ihop med den krympta tillverkningstekniken ger nykomlingarna utrymme att höja klockfrekvenserna markant ställt mot sina föregångare.

Rent uppbyggnadsmässigt har också väldigt mycket förbättrats med tredje generationens Threadripper. Där det föregående flaggskeppet Ryzen Threadripper 2990WX behövde kompromissa med anslutningarna mellan hälften av processorkärnorna och primärminnet, är detta nu ett minne blott. Detta är tack vare uppbyggnaden med chiplets och en central I/O-krets, vilket ger alla kärnor direkt tillgång till samtliga minneskanaler och PCI Express-banor via Infinity Fabric.

Resultatet av de många förbättringarna är inget annat än storslaget, där Ryzen Threadripper 3000 presterar enormt mycket bättre än sina föregångare. Vid flertrådade laster är det inte ovanligt att se vinster på över 40 procent när AMD:s nya flaggskepp jämförs mot 2018 års dito med samma kärnantal. Vinsterna är även mycket stora vid enkeltrådade scenarion, med ett uppsving på upp emot 20 procent generation till generation.

TR_Gen3-6.jpg

Om vi därtill räknar in applikationer som straffas rejält till följd av de designmässiga kompromisserna hos andra generationens Ryzen Threadripper ser vi i vissa fall en dubblering av prestandan när steget tas över till ett likvärdigt kärnantal med Ryzen Threadripper 3000. Detta gäller även i högsta grad vid spelande, vilket är en typ av arbetslast som förbättrats enormt med senaste generationens Ryzen Threadripper.

Just spel är ett intressant scenario som AMD sopade under mattan ihop med Ryzen Threadripper 2000. Det var till och med till den grad att de döpte om flaggskeppet i serien med ett "W" i produktnamnet för att trycka på att det rörde sig om en "workstation"-processor som inte var anpassad för spel. Med dagens nya flaggskepp är kommunikationen väldigt annorlunda, där det röda laget gärna stoltserar med goda spelresultat – och det med all rätt.

Att kalla Ryzen Threadripper 3000-serien för spelprocessorer är givetvis inte rätt, då det skulle vara att kasta pengarna i sjön att investera i ett sådant system som primärt ska användas för det ändamålet. Det går dock alldeles utmärkt att spela på dem – med brasklappen att det fortfarande finns speltitlar som idag får reducerad prestanda när de får tillgång till för många processortrådar.

Förutom en förbättring i ren processorkraft har tredje generationens Threadripper bättre anslutningsmöjligheter än någonsin – och då var föregångarna verkligen inte dåliga på den fronten. Den nya familjen tar steget över till PCI Express 4.0 med dubblerad bandbredd och tillhandahåller hela 56 kanaler direkt från processorn för slutanvändaren att disponera för exempelvis grafikkort och högpresterande lagring.

TR_Gen3-4.jpg

Därtill ackompanjeras processorerna av den nya styrkretsen TRX40, vilken ger ytterligare 16 kanaler PCI Express 4.0 till användaren att utnyttja till olika typer av enheter. Som grädde på moset har även bandbredden för kommunikationsbussen mellan processorn och styrkretsen fyrdubblats till denna generation Threadripper, vilket bör förebygga eventuella flaskhalsar när extrema mängder data ska skyfflas.

Även om den nya plattformen för med sig en hel del förbättringar kommer den även med en tråkig bieffekt genom att bryta bakåtkompatibilitet med föregående generations moderkort – vilket givetvis är trist för den som redan investerat i något av de förhållandevis dyra X399-moderkorten. Enligt AMD var dock den brutna bakåtkompatibiliteten och bytet av plattform en nödvändighet för att få till den kraftigt uppgraderade länken mellan processorn och styrkretsen.

För att knyta ihop säcken är Ryzen Threadripper 3000 utan tvekan en av de häftigaste och högst presterande processorplattformarna på marknaden idag, som i princip står helt ensam utan konkurrens från Intel i det översta HEDT-segmentet. Samtidigt är det också värt att trycka på att det är en ytterst nischad plattform, där majoriteten av dagens användare skulle kasta bort en enorm summa pengar på funktioner och prestanda de aldrig kommer utnyttja.

Är man dock en person med tydliga krav och höga anspråk gällandes höga kärnantal med uppskruvade klockfrekvenser, en rasande snabb kommunikationsbuss och extrema anslutningmöjligheter för lagring är tredje generationens Ryzen Threadripper utan tvekan ett val i den absoluta toppklassen.

AMD Ryzen Threadripper 3970X

TR_Gen3-4.jpg

Det nya flaggskeppet Ryzen Threadripper 3970X är ett fullkomligt prestandamonster som med sina 32 kärnor äter sig genom tungt flertrådade laster på nolltid. Modellen erbjuder därtill en hel del förbättringar över sin föregångare och klarar därför även av att hålla jämna steg med konsumentklassens processorer när det kommer till mer alldagliga applikationslaster och spel.

Med hela 72 PCI Express 4.0-kanaler ger den nya plattformen otroliga möjligheter att ansluta flertalet pixelskyfflande grafikkort med full bandbredd och ovanpå det rasande snabb flashlagring utan flaskhalsar – något som utan tvekan kan komma till pass i kritiska workstation-miljöer.

Med en rekommenderad prislapp på 1 999 USD gör Ryzen Threadripper 3970X ett förhållandevis stort hål i plånboken. Sett till erbjuden prestanda ihop med plattformens imponerande expansionsmöjligheter och anslutningar känns dock inte priset orimligt i sammanhanget och för den som vill ha det absolut värsta till arbetshästen hemma är AMD:s nya flaggskepp en produkt i toppklass.

AMD Ryzen Threadripper 3970X är en processor i toppklass med rasande hög prestanda och extrema anslutningsmöjligheter

Fördelar

 • Klassledande flertrådad prestanda

 • Utmärkt enkeltrådad prestanda

 • Plattform i världsklass

 • Klassledande energieffektivitet

 • Mycket bra spelprestanda...

Nackdelar

 • ...som ibland tar stryk av det höga trådantalet

 • Kräver nytt moderkort

 • Dyr plattform

Pris vid publicering: 1 999 USD

AMD Ryzen Threadripper 3960X

TR_Gen3-5.jpg

Instegsmodellen i den tredje generationens Ryzen Threadripper-familj dras med förvånansvärt få kompromisser ställt mot sin storebror, och i praktiken handlar det egentligen bara om ett reducerat kärnantal. Detta innebär att den behåller höga klockfrekvenser, den stora mängden L3-cache och inte minst samtliga av de 72 PCI Express 4.0-kanaler som plattformen erbjuder.

Trots att modellen "endast" är bestyckad med 24 kärnor har den inga problem med att besegra det föregående 32-kärniga flaggskeppet Ryzen Threadripper 2990WX vid kraftigt flertrådade laster. I mer alldagliga laster är skillnaden ännu större till nykomlingens fördel medan denna även står sig fint mot för scenariot mer passande processorer i konsumentklassen.

Sammanfattningsvis är Ryzen Threadripper 3960X ett utmärkt val för den som vill ge sig på AMD:s färska HEDT-plattform utan att spränga banken, där mellanskillnaden exempelvis kan läggas på moderkort och primärminne.

AMD Ryzen Threadripper 3960X är en utmärkt processor med imponerande prestanda över hela brädet och en klassledande plattform

Fördelar

 • Klassledande flertrådad prestanda

 • Utmärkt enkeltrådad prestanda

 • Plattform i världsklass

 • God energieffektivitet

 • Mycket bra spelprestanda...

Nackdelar

 • ...som ibland tar stryk av det höga trådantalet

 • Kräver nytt moderkort

 • Dyr plattform

Pris vid publicering: 1 399 USD