Workstation-tester med Ryzen Threadripper

Huvudsyftet med Ryzen Threadripper är tunga beräkningar i applikationer som verkligen kan dra nytta av många processortrådar. Därför har redaktionen laddat upp några specifika tester där vissa är tagna från vanliga sviten, och kompletterat med ytterligare verktyg för att se hur processorerna presterar i sin rätta miljö.

Först ut är Corona 1.3 med det självstående prestandaverktyget. Toppen tas över helt av Ryzen Threadripper 3970X och Threadripper 3960X, där den sistnämnda även passerar förra generationens 32-kärniga modell. Intel hamnar 18 sekunder bakom 24-kärniga Ryzen Threadripper 3960X som närmst, som är något väntat från Core i9-10980XE med sina 18 kärnor.

Vidare sätts ray tracing i fokus med renderingsmjukvaran Vision POV-Ray 3.7 som återigen toppas av nya Threadripper-modellerna. Flaggskeppet Ryzen Threadripper 3970X tar en imponerande ledning med cirka 22 sekunder snabbare än 24-kärniga lillebror, och hela 32 sekunder bättre än förra generationen med samma antal kärnor.

Att Blender klarar av flertrådade processorer syns tydligt när Ryzen Threadripper 3970X sätts på prov och samtidigt sätter rekord i redaktionens testsvit med 68 sekunder. Återigen klättrar Ryzen Threadripper 3960X förbi förra generationens 32-kärniga flaggskepp med cirka åtta sekunder.

Videorendering i Davinci Resolve tycker om fler trådar men har tydligen en gräns. Nykomlingarna i Ryzen Threadripper-serien hamnar bara en sekund ifrån varandra vilket tyder på att mjukvaran inte kan ta vara på alla trådar i dagsläget.

Sist ut är Handbrake och videokodning med x264 där Ryzen Threadripper 3970X blir den första modellen som tar klivet över 100 FPS, tätt följt av Threadripper 3960X som med sina 96,8 FPS har en klar ledning över resterande modeller.