Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Batteritiden är en av de viktigare faktorerna för många vid valet av bärbar dator. Microsoft har här valt att utrusta Surface Laptop 3 med ett i storleksklassen förhållandevis litet batteri på 45,8 Wh. Med det i åtanke blir det intressant att se hur den står sig i batteritestet. Vårt batteritest är baserat på tre vanliga användningsområden.

Mediekonsumtion i form att strömmande video där en Youtube-video i upplösningen 1080p i fullskärm spelas upprepat. "Work Test" i PCMark ska simulera lätt till medelhög arbetsbelastning i form av ordbehandling, kalkylark, webbsurf samt videochatt. Det tredje testet i PC Mark heter "Creative Test" och medför en tyngre last med fotoredigering, videoredigering, videokodning och spel.

För att ge en så rättvis jämförelse som möjligt mellan olika modeller har vi valt att stänga av alla funktioner för automatisk justering av ljusstyrka på bildskärmen och även vissa energibesparingsfunktioner. Ljusstyrkan är låst till 150 nits för samtliga modeller i testet.

Videouppspelningstestet visar imponerande resultat och slutar på strax över 7 timmar, nästan exakt mellan Thinkpad X390 och Dell XPS 13. Klart godkänt med andra ord men fortfarande en bra bit lägre jämfört med direkta konkurrenten från Dell – något som skulle kunna bero på det större 52 Wh-batteriet i XPS 13.

PCMarks "Work test" simulerar en hel del tyngre uppgifter blandat med vardagliga lättare uppgifter, och här halkar Surface Laptop 3 efter Thinkpad X390 och XPS 13 med 58- respektive 59 minuter totalt. Slutligen har vi det tyngsta testet, PCMark "Creative test", som simulerar bland annat foto- och videoredigering samt mediakodning och avkodning.

Här är det jämnare resultat och Surface Laptop 3 placerar sig mitt i grafen med 4,5 timmar innan batteriet är slut. Resultaten är överlag klart godkända, framförallt videouppspelningstestet imponerar med den lite snålare batterikapaciteten i åtanke.

Ljudnivå

För att testa ljudnivån i olika scenarion använder vi dels samma tester som ovan, men även Cinebench R15 och Prime95 som representerar tyngsta möjliga last eller så kallat worst case scenario. Bakgrundsbrus i rummet uppmäts till 33 dBA och ljudnivån mäts 20 cm ovanför tangentbordet.

IMG_6607.jpg

Ljudnivåtesterna visar tråkiga resultat för Surface Laptop 3. Diagrammet visar dock inte hela bilden då resultaten är högsta uppmätta värde i varje test.

I PCMarks "work test" körs datorn till större delen helt passivt och det är endast i slutet av testet fläkten blygsamt börjar snurra. Ljudnivån uppmäts till 33,8 dBA när programmet kör igång flera videosamtal samtidigt och därefter stora kalkylark. Videoredigering samt speltestet i "Creative test" drar igång fläkten rejält och högsta uppmätta värde blir 43,2 dBA.

Cinebench R15 ger också höga ljudnivåer med hela 47 dBA i det flertrådade testet, vilket inte är långt ifrån fläktens maximala varvtal. Stresstestet Prime95 tvingar snabbt upp fläkten i sin maximala hastighet och mätaren visar 47,5 dBA.

Subjektivt upplever vi att Surface Laptop 3 klarar av låg- till medelhög belastning med väldigt rimliga ljudnivåer. Fläkten varvar upp ganska högt i vissa scenarion men oftast handlar det om några få sekunder innan ljudnivån sjunker igen.

Under hög belastning är dock ljudnivån konsekvent väldigt hög vilket snabbt blir störande vid användning.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts via IR-termometer på ett flertal punkter över hela datorn medan stresstestet i Prime95 körs. Mätningarna sker efter en timmes belastning och utförs vid en rumstemperatur på 23 °C.

Aluminiumchassit och ovansidan i alcantara håller sig relativt svala under tung belastning i stresstestet Prime95. Högsta uppmätta värde på övre delen av datorn visar 43 °C på vänster sida av tangentbordet.

IMG_6739.jpg

Undersidan av datorn visar också 43 °C som högsta värde i området som korresponderar med processorn. Här sprider sig dock värmen över ett större område där hela centrala delen av undersidan håller cirka 40-43 °C som visserligen är väldigt rimliga siffror.

IMG_6786-3.jpg

Överlag är inte värmeutvecklingen några som helst problem då modellen håller sig väldigt sval vid traditionella användningsområden. Scenariot vi testar är absolut worst case scenario så värmeutvecklingen som genereras i testet kommer användaren i praktiken väldigt sällan stöta på vid normal användning.